Ketoninis eteris: ar gali gėrimas pagerinti fizinę būklę?  ()

Mokslininkai sukūrė „supergėrimą“, priverčiantį kūną veikti kitaip.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-11-12 Ketoninis eteris: ar gali gėrimas pagerinti fizinę būklę?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug prieš 13 metų DARPA, viena iš JAV Gynybos ministerijos agentūrų, paprašė mokslininkų sukurti produktą, kuris mūšio lauke pagerintų kareivio organizmo veikimą. $10 mln vertės grantai atiteko Oksfordo universitetui ir Nacionaliniams sveikatos institutams (NIH): biochemikų komanda sukūrė ketoninį eterį – skystį, suteikiantį kūnui galimybę gauti energiją ne iš angliavandenių, riebalų ir baltymų, o iš ketonų.

Ketonai – molekulės, gaunamos iš riebalų, kurias organizmas naudoja kaip energijos šaltinį, kai negali gauti jos iš angliavandenių. Būsena, kai kūnas ima skaidyti riebalus, vadinamas ketoze. Sveikas žmogus tokią būseną gali pasiekti badaudamas arba vartodamas ketogeninę dietą, tai yra, atsisakydamas angliavandenių, tuo pačiu naudodamas daug riebalų. Dabar startuolis iš Kalifornijos HVMN siūlo trečią ketozės pasiekimo būdą – ketoninį eterį, kuris kadaise buvo sukurtas armijos reikmėms. Žadama, kad vartojantys gėrimą pagerins sportinius rodiklius, koncentraciją ir pajus energijos antplūdį. Kas tai yra ir ar gali buteliukas skysčio priversti žmogų greičiau bėgioti ir deginti riebalų perteklių?

Ketoninė dieta atsirado maždaug prieš 100 metų ⁠– iš pradžių ji buvo naudojama kaip būdas kovoti su vaikų epilepsijos priepuoliais. Dabar vyksta jos antrasis gimimas – toks maitinimasis populiarus tarp norinčių pagerinti organizmo būklę ir atsikratyti viršsvorio. Ketonai, kuriuos organizmas išskiria po 5–7 angliavandenių nevartojimo dienų, laikomi itin efektyviu energijos šaltiniu, tačiau įprastame maiste jų laisvų nėra. Juos galima gauti laboratorijoje. Oksfordo universiteto biochemikas Kieranas Clarke'as rengė DARPA „ketoninį“ užsakymą 2003–2004 metais, o paskui įsteigė nuosavą kompaniją T∆S, siekdamas technologiją komercializuoti. Vėliau T∆S perdavė tyrimus HVMN, kompanijai iš Silicio slėnio, kuri anksčiau vadinosi Nootrobox ir pagarsėjo prieš porą metų nootropų – kognityvinius gebėjimus gerinančių ir protinę veiklą stimuliuojančių preparatų – gaminimu.

Pagal HVMN (tariama kaip „human“ – „žmogus“) sumanymą, gėrimas, pavadintas Ketone jau per valandą kūnui sukelia ketozės būseną. Pajutęs ketonus, organizmas nusprendžia, kad privalo maistui privalo naudoti būtent juos (vadinasi, riebalų atsargas). Tuo pačiu, gamintojo teigimu, pagerėja eterį vartojančių sportiniai rezultatai; kai kas teigia, kad gėrimas padeda jaustis energingesniu ir labiau susitelkti į darbą.

„Jeigu jis ir turi neigiamų pusių, tai – keistokas skonis, – sako HVMN įkūrėjas Geoffrey Wu. – jis primena likerio mišinį su lako valikliu“. Skonis išties nemalonus, rašo Atlantic mokslo apžvalgininkė Olga Khazan, – žurnalistei jis priminė sirupą nuo kosulio, kuris buvo išpiltas į šiukšlinę ir laikytas atokaitoje. Kūrėjai guodžia, kad čia dar nieko, nes anksčiau skonis buvo dar koktesnis.

Po 10 tyrimų metų (pirmieji bandymai su pelėmis atlikti 2006–2007 metais) HVMN planuoja pateikti ketonus rinkai. Trijų buteliukų pakuotė (po 65 ml) kainuoja $99, tuzino flakonėlių – $369. Įsigyti jau galima kompanijos interneto svetainėje, bet kol kas tai tik išankstiniai užsakymai – pristatymą JAV žadama pradėti 2018 metų pradžioje. Produkto etiketėje nurodyta energinė vertė – 120 kalorijų* – ir sudėtis: nulis gramų riebalų, baltymų ir angliavandenių. Kalorijos gaunamos iš ketonų, kuriuos Wu vadina „ketvirtuoju mitybos komponentu“.

Kad būtų pasiektas rodiklių pagerėjimas, gamintojas ketonus rekomenduoja naudoti, likus valandai iki treniruočių, arba per pusvalandį po jų, kad atsistatytų organizmas. Kompanija savo gėrimą vadina „superdegalais“, teikiančiais vien pranašumą: gerina sportinius rezultatus ir kognityvinius gebėjimus, didina raumenų darbingumą ir ištvermę.

Šiuos teiginius gamintojas įrodo, pateikdamas Clarke'o atliktų tyrimų rezultatus. Vienas iš jų, publikuotas pernai, parodė, kad aukštos klasės dviratininkai, pavartoję ketonų, per 30 minučių gali įveikti 400 metrų (2%) didesnę distanciją, nei panaudoję energinį gėrimą iš angliavandenių ar riebalų. Žiurkės, kurioms taikyta ketoninė dieta, irgi sugeba ilgiau bėgti rate ir greičiau įveikti labirintus. Taip pat yra duomenų, rodančių, kad ketoninis eteris pagerina sergančiųjų Alzheimerio liga ir patyrusių galvos smegenų traumą būseną. Naujausi HVMN mokslininkų eksperimentai parodė, kad ketonai, be jau paminėtų savybių, slopina „bado hormoną“ greliną, susijusį su alkio jausmu.

Bandžiusiųjų ketonus ir kitus nootropus, dažniausiai teigiami. Straipsnių apie nootropus gausa žiniasklaidoje rodo, kad šie preparatai itin populiarūs Silicio slėnyje – vartotojai pasakoja apie nesuskaičiuojamus teigiamus jų veikimo aspektus, nuo geresnės koncentracijos ir darbingumo iki atminties pagerėjimo ir verbalinių gebėjimų. Khazan iš Atlantic pažymėjo, kad išgėrusi ketoninio gėrimo, 4 kilometrus sugebėjo nubėgti greičiau, nei įprastai, pajuto geraširdiškumo ir energijos antplūdį (tiesa, efektas tęsėsi ilgiau nei 3 valandas – tiek laiko veikia ketonai, – todėl dalį jo reikėtų priskirti placebo efektui, pripažįsta žurnalistė). Business Insider apžvalgininkės Melia Robinson ir Erin Brodwin taip pat pastebėjo, kad joms pasidarė paprasčiau susikoncentruoti į darbą ir išvengti tradicinio kavos puodelio ir noro užkąsti antroje darbo dienos pusėje; kaip ir Khazan, Robinson ir Brodwin pabrėžia, kad nustatyti, ar tai buvo placebo efektas, ar eterio poveikis, neįmanoma. Kaip bebūtų, tačiau visos trys žurnalistės rašo apie kraujo sudėties pokyčius po preparato vartojimo: ketonų koncentracija išaugo vidutiniškai nuo 0,6 mmol/l iki 4,2–6,0 mmol/l – tai rodo gilią ketozę. Kiek laiko tokia koncentracija laikėsi, nepranešama.

Tačiau ketonų tyrimai dar tik prasideda ir mokslinė šio klausimo bazė pernelyg menka, kad būtų galima vienareikšmiškai kalbėti apie šių junginių naudą, žalą ar beprasmiškumą. Pavyzdžiui, praeitą mėnesį spausdintame tyrime profesionalūs dviratininkai, pavartoję ketonų gėrimo, pasirodė blogiau, nei vartoję placebą. Be to, visi sportininkai skundėsi virškinimo sistemos diskomfortu (iki vėmimo). Beje, kaip ir daugelio šios srities tyrimų atveju, eksperimentas buvo neilgas ir dalyvių imtis buvo maža.

Atsižvelgdami į mokslo duomenų šiuo klausimu apimtį ir kokybę, specialistai kol kas abejoja, kad skystų ketonų vartojimas gali priversti kūną iš tiesų „persijungti“ į naują energijos šaltinį ir pradėti deginti riebalus. „Dar nemačiau konkretaus papildo su ketoniniu eteriu, kuris būtų sėkmingai kam nors sukeltų ketozę, kad ir kokia dozė būtų suvartota“, – BuzzFeed News teigė dietologas Benas Sitas, vadovaujantis sveiko maitinimosi gyvenimo švietimo organizacijai Evolved Sport and Nutrition. Johnas Newmanas, geriatrijoje besispecializuojantis biochemikas iš Kalifornijos universiteto San Franciske, pareiškė Atlantic, kad norint atsakyti į klausimą, ar ketonai gali pagerinti sveikatą, dar teks „daug ir sunkiai dirbti“.

I. Solomonova
World Press skilties redaktorė
republic.ru

* omenyje turimos kilokalorijos.

(20)
(4)
(16)

Komentarai ()