Naujas pasaulio pamišimas: fantastišku greičiu įsibėgėja prekyba „eteriu“ ir „kriptokatinukais“, o vienas gali kainuoti net ir 100 000 JAV dolerių (Video)  (6)

Interneto tyruose prasidėjo nauja beprotybė, susijusi su kriptovaliutomis, „blockchain“ technologija ir... katinukais. Kai kuriuos ji suvilioja dėl to, kad katinukai yra tiesiog mieli, o kiti sugeba iš šios naujos mados uždirbti labai jau nemenkus pinigus, rašo mashable.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„CryptoKitties“ yra skaitmeninių „turtų“ prekybos žaidimas, kurio pagrindas yra „Ethereum“ kriptovaliutos „blockchain“ technologija. Žaidime galite pirkti, parduoti ar veisti skaitmeninius katinėlius. Aiškaus, tiesioginio tikslo žaidime nėra – galite paprasčiausiai nusipirkti skaitmeninį katinėlį ir jis per amžius bus saugomas jūsų „kriptopiniginėje“.

Tačiau skirtingi virtualūs katinėliai yra skirtingos išvaizdos, o kai kurie išvaizdos ypatumai yra retesni už kitus. Savaime suprantama, visi, susivilioję šiuo žaidimu, bando išveisti kuo retesnius katinus – ne tik dėl to, kad jie atrodo šauniai, bet ir dėl to, kad jie gali būti neįtikėtinai brangūs: vienas išskirtinių savybių virtualus katinėlis neseniai buvo parduotas už daugiau nei 100 000 JAV dolerių. O bendra apyvarta šiame žaidime jau viršijo 4 mln. dolerių. Visai neblogai žaidimui, kuris pradėjo veikti tik praėjusią savaitę, ar ne?

Reikia įspėti, kad norint žaisti šį žaidimą reikia eterio (kriptovaliutos „Ethereum“) – šiuos virtualius pinigus galima konvertuoti į realius pinigus, o virtualios valiutos kursas ganėtinai sparčia kyla. Be to, žaidimas gerokai primena piramidinę struktūrą: ankstyviausi žaidėjai sugebės rečiausius katinukus įsigyti pigiau, nei prisijungusieji vėliau. Galų gale, šis žaidimas nemenkai apkrauna „Ethereum“ tinklą, o jeigu apkrovimas pasieks netoleruotiną lygį, virtualius katinukus gali tekti paskandinti taip gelbėjant pačią valiutą.

Taigi, kaip jau minėta, norėdami pradėti žaisti turėsite įsigyti šiek tiek eterio ir pasidėti jį savo skaitmeninėje piniginėje, vadinamoje „MetaMask“. Tai yra labai nesudėtinga virtuali piniginė, veikianti ir kaip „Chrome“ naršyklės įskiepis, leidžiantis sąveikauti su įvairiomis decentralizuotomis programėlėmis, veikiančiomis „Ethereum blockchain“ pagrindu.

Taigi, įsigijus šiek tiek eterio įsidiekite „MetaMask“ ir susikurkite savo piniginę. Tuomet eterį perveskite į naująją piniginę (prieš tikrąjį siuntimą visuomet atlikite bandomąjį, su minimaliu šios valiutos kiekiu, kad žinotumėte, jog viską surašėte korektiškai ir pinigų neatiduosite nepažįstamiesiems). Mashable.com žurnalistas rekomenduoja pradžiai į piniginę perkelti 0,1 ETH, nors tai yra ganėtinai solidi suma – apie 40 eurų. Ir kol jūsų „MetaMask“ piniginė bus prijungta prie pagrindinio „Ethereum“ tinklo, galėsite laisvai pirkti, parduoti ir veisti katinėlius „CryptoKitties“ svetainėje.

Pažymėtina, kad kiekvienas veiksmas – katinėlių pirkimas, veisimas ar pardavimas – yra susijęs su tam tikra pinigų suma, išreikšta ETH vienetais, be to, kiekviena transakcija taip pat yra apmokestinta, todėl prieš atlikdami veiksmą užsitikrinkite, kad piniginėje yra pakankamai lėšų ne tik numatytam veiksmui, bet ir perlaidos mokesčiui apmokėti.

Reikės kačiukų

Kai jūsų „MetaMask“ piniginė jau veiks, prisiregistruosite visur kur reikia ir piniginėje jau turėsite šiek tiek eterio, bus laikas įsigyti pirmąjį katinėlį. Bet kam?

Naujokams žaidėjas gali pasirodyti labai jau bukas ir netgi nuobodus – tų virtualių kačiukų net paglostyti neįmanoma, nei maitinti ar linksminti, kaip kokio Tamagočio. Apskritai viskas, ką su jais galima daryti – tai pirkti, parduoti, išnuomoti veisimui ar porą kačiukų veisti patiems.

Tačiau visas žaidimo įdomumas išaiškėja kai pradedate aiškintis, kurios katinėlių ypatybės yra retos ir kaip jas gauti. Pavyzdžiui, žaidime yra tūkstančiai virtualių katinukų, bet, kaip rašo šių katinų populiaciją stebinti svetainė „CryptoKittydex“, yra tik 93 „Meino meškėnai“ ir tik 160 „jaguarų“.

Ir tai ne šiaip skaitmeninė retenybė – jeigu pamatytumėte šių retųjų katinėlių kainas, akys ant kaktos iššoktų. Patys rečiausi yra pardavinėjami už šimtus ETH, o kai kurios kainos, konvertavus jas į eurus, jau skaičiuojamos net milijonais. Taigi, kriptografiniai katinėliai yra savotiška loterija – jeigu sukergsite du paprastus katinėlius, kurie atsives retą katiną, tuomet galėsite tikėtis parduoti jį už nemenkus pinigus.

Taigi, norint pradėti žaisti reikės bent vieno katinėlio. Geriau – dviejų, kad nereikėtų pagalbos iš šalies juos sukergiant. Tą padaryti nesunku: nueikite į katinėlių turgavietę „CryptoKitties“ svetainėje, apsižiūrėkite, išsirinkite jums patinkantį ir iš biudžeto rėmų neišlipantį katinėlį bei spauskite „Pirkti“. Gausite „MetaMask“ prašymą patvirtinti piniginę perlaidą (visada pasitikrinkite, kokią sumą iš tiesų ketinate sumokėti – jeigu atrodo, kad ji viršija numatytą biudžetą, spauskite „Atmesti“, atnaujinkite turgavietės puslapį ir bandykite iš naujo).

Kurį katinėlį pirkti?

Visiems katinams būdingos kelios svarbos savybės, į kurias reikia atkreipti dėmesį prieš perkant. Be ypatybių – kiekvienas katinas jų gali turėti apie dešimtį – tikėtina, pamatysite ir kartos numerį, ir „laukimo trukmę“ (angl. cooldown).

Kartos numeris nurodo, per kiek kartų konkretus virtualus katinas nutolęs nuo „nulinės kartos“ katinų, kurių žaidime sugeneruojama kas 15 minučių (tiesa, jie nėra pigūs – vienas šiuo metu kainuoja apie 7,7 ETH). Jeigu sukergsite du nulinės kartos kačiukus, jų palikuonis bus pirmos kartos. Jeigu nulinės kartos katiną sukergsite su 5 kartos katinu, palikuonis bus 6 kartos. Kuo aukštesnis kartos numeris, tuo menkesnės jo perspektyvos ateityje ir mažesnė jo vertė.

Virtualių katinų „laukimo trukmė“ taip pat yra ganėtinai svarbus rodiklis. Jis gali svyruoti nuo „greitos“ iki „katatoniškos“ ir parodo, kiek laiko praeina, kol katiną galima kergti po paskutinio gimdymo. Akivaizdu, kad katinai, kurie veisiasi greitai, yra geidžiamesni ir brangesni. Bėda ta, kad po kiekvieno naujo susilaukto kačiuko šis rodiklis prastėja.

Taigi, tarkime, 20 kartos katinėlis, kurio laukimo trukmė yra „sluggish“ (2-4 d.) nėra labai jau įdomus – nebent turi kokių nors labai jau retų, geidžiamų ypatybių. Kita vertus, 1 kartos katinas su „swift“ trukme bei „jaguaro“ ir „kartūzų“ (pranc. Chartreux) ypatybėmis yra tikrų tikriausiais aukso puodas – ji būtų ne tik pasakiškai reta, bet ir gali veistis kur kas daugiau kartų ir susilaukti daugybės retų kačiukų, o jeigu kergsite ją tik su kitomis mažo kartos skaičiaus katėmis, galite tikėtis puikios genetikos (ir brangių) palikuonių.

Žinant siekiamybę visgi turbūt labiausiai verta pradėti virtualių kačių veislyno darbą nuo pigaus katinėlio – tam, kad suprastumėte, kas ir kaip veikia. Pradedantiesiems puikiausiai tinka 8-15 kartos katinėliai (tik reikia užsitikrinti, kad jie nebus labai apatiški ir veisis pakankamai dažnai).

Tai kaip išveisti tuos retuosius, brangiuosius katinus?

Deja, instrukcijų, kaip susilaukti retų katinėlių, nėra – jeigu tai būtų taip paprasta, kiekvienas šio projekto naudotojas jau turėtų po Meino meškėną, kainuojantį ne mažiau nei tūkstantį eurų. Algoritmas, lemiantis retų kačių ypatybių gavimą, yra slaptas: žaidimo kūrėjai „AxiomZen“ tvirtina, kad žmonėms, žinantiems šį algoritmą, draudžiama žaisti.

Bet yra keletas veiksmų, kurių galite imtis kad sulauktumėte geresnių rezultatų ir įgytumėte pirmenybę prieš kitus žaidėjus.

Visų pirma, turėtumėte žinoti, kad kiekvieno katino „genetinė medžiaga“ š tiesų yra 256 bitų apimties skaičius, o tam tikros ypatybės atitiks kai kuriuos šio skaičiaus skaitmenis. Pavyzdžiui „meino meškėno“ nulinis genas visada yra skaitmuo „5“. Kokiu būdu genai perduodami palikuonims – nežinia, tačiau akivaizdu, kad paveldėjimo algoritme esama ir kažkokių biologinių elementų, nes tikimybė, kad naujagimis paveldės ypatybes iš savo motinos ir tėvo yra didesnė, nors negarantuota. Kita vertus, yra ir nedidelė tikimybė, jog naujagimis turės ypatybių, kurių neturi nei motina, nei tėvas. Galų gale, kai kurios tėvų ypatybės jungiasi į naujas ypatybes – mėlynakis katinėlis, sukergtas su žaliaakiu katinu, gali pagimdyti kačiuką su rudomis akimis.

Išsiaiškinti, kaip veikia veisimo algoritmas, yra labai sudėtinga, bet beveik neabejotina, kad anksčiau ar vėliau kažkas perkąs šį riešutą. O kol kas teks užsiimti spėlionėmis ir veisti katinėlius kaip įmanoma dažniau bei tikėtis kuo geresnio rezultato.

Visgi svarbu suprasti, ką darote ir neleisti savo virtualios valiutos už menkaverčius katinus. Jeigu kas nors kačių prekyvietėje už solidžią sumą pasiūlys katinėlį su prierašu „Ultra retas“, neskubėkite patikėti – „CryptoKittydex“ svetainėje sužinosite, kurios ypatybės iš tiesų yra retos ir ko vertos.

Taip pat derėtų žinoti, kad nėra fiksuoto algoritmo, lemiančio retumą ir kad žaidimo kūrėjai nesprendžia, kurie katinai kiek kainuoja. Turgavietė yra visiškai nekontroliuojama ir kartais pastebėsite, kad kai kurios ganėtinai dažnos ypatybės yra kur kas labiau geidžiamos už retesnes.

Ir niekada nepamirškite, kad eteris – ne šiaip virtuali valiuta. Ji turi savo realią vertės išraišką eurais. Kai virtualioje piniginėje yra virtuali valiuta, už kurią perkami virtualūs katinai, gali išnykti stabdžiai ir prasidėti neapgalvotas švaistymas, todėl bet kokio veiksmo ar pirkinio kainą visada pirmiausiai konvertuokitės į eurus, o tuomet spręskite, ar verta.

Šio straipsnio autorius, „Mashable“ žurnalistas Stanas Schroederis, prisipažino, kad pats yra investavęs ir į bitkoinus, ir į eterį, ir įsteigęs savo kriptokatinėlių veislyną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(12)
(5)

Komentarai (6)