Itin tikslus šuvis, jokio parako, žvėriškas kulkos greitis ir ...tiesiog fiasko? Kas nutiko su 500 milijonų dolerių kainavusiu elektromagnetiniu ginklu „Railgun“ (Video)  (5)

„Railgun“ tai visiškai naujos kartos ginklas. Kovinės galvutės beveik paprasti plieno gabalai. Transportuojant jie net teoriškai negali sprogti, todėl yra saugūs. Iššautas sviedinys lekia bemaž septyniskart greičiau už garsą. Jis pasiekia taikinį tiksliau. Ir sunaikina jį paprasčiausia kinetine energija, kurią sugeneruoja pats sviedinys krentantis iš didelio aukščio. Viskas pagal galiojančius fizikinius dėsnius. O moki praktiškai tik už elektrą. Fantastika? Panašiai skambėjo šio projekto tikslai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Negalima sakyti, kad šį ginklą kuriantys žmonės miegojo ar pažadėjo per daug.

Nuo 2005 metų darbų pradžios buvo padaryta įspūdinga pažanga. Išbandytas ne vienas ginklo variantas. Numatytas šūvio greitis pasiektas. Kas yra vienas sudėtingiausių projekto momentų dėl vamdžio patiriamų perkrovų šūvio metu. Pirmieji atlaikydavo vos vieną arba kelis šūvius. Dabartiniai iki kelių šimtų.

Vis tik Pentagonas rodos pamažu atsitraukia. O portalo taskandpurpose.com šaltinis, susijęs JAV Strateginių Galimybių biuru teigė, kad projekto būklė - „dead in the water“ (miręs vandenyje). Fraziologizmas anglų kalboje reiškiantis nesėkmę, ateityje neįgyvendinamą užduotį. Anot šaltinio jau 2019 metais biudžete projektui nebeturėtu rastis pinigų.

Tai skamba palyginti keistai žinant, kad projektas beveik baigtas. Išleista 500 milijonų dolerių, o 2020-aisiais buvo numatyta jį bandymams jūroje sumontuoti beveik specialiai tam pastatyto JAV laivyno ateities laivo „USS Zumwalt“ denyje. Prikibti galima nebent dėl šaudymo spartos siekiančios vos 5 vietoje planuotų 10 šūvių per minutę.

Vis tik tylusis šio projekto žudikas yra ... pats projektas. „Railgun“ visai naujo tipo ginklas. Jam pritaikyti esamų sviedinių nebuvo įmanoma net teoriškai. Juose esanti sprogstamoji medžiaga sprogtu paleidimo metu taip sunaikindama patį ginklą. Specialiai šiam futuristiniam ginklui buvo sukurta naujos kartos „Hypervelocity Projectile“ (HVP) amunicija.  Leidusi projektui pasiekti išsikeltus šūvio parametrus.

Vis tik kas atrodė ateinanti sėkmė, baigėsi kiek netikėtai. HVP amunicija pasirodė tinkama šaudyti iš įprastinių 155 mm haubicų arba 5 colių amerikietiškos jūrų artilerijos vamzdžių. Žinoma tada maksimalius šūvio nutolis nuo teorinių 180 km kristu iki maždaug 70. Vietoje įspūdingų 7 machų sviedinio greitis mažėtu per pusę.

Tačiau kaip šių metų Kongresui pateiktame raporte rašoma, kad „railgun“ šiuo metu vos keli, o įprastine ginkluote galinčių šaudyti vien eskadrinių minininkų JAV šiuo metu turi 69-is. Įskaitant armijos turimas 155 mm haubicas „M109 Paladin“, būtu per 1000 vnt. šaudymui tinkamos įrangos.

Nieko netektu rimtai keisti ar net nurašyti. Tereikia nukreipti tyrinėjimui skirtus pinigus į konkrečią sritį. Pritaikyti HVP šaudymui iš įprastų haubicų. 2016 metais tai buvo keliskart padaryta. Rezultatai tenkino. Net jei dėl netobulumo toli gražu ne viskas veikė. Kaip pavyzdžiui automatinis persitaisymas dėl ko tai galėjo atlikti tik kareiviai. Juolab tai buvo labiau eksperimentai nei jau reali tam pritaikyta ginkluotė. Tokių nesuderinamumų išgaudymui reiktu paskirti atitinkamą finansavimą. Nes sviedinio kūrimo metu tai buvo papildoma opcija, o ne pirminis tikslas.

Tuo tarpu „railgun“ kol kas pritaikomas nebent jūroje. Viskas dėl itin didelio energijos poreikio. Testuojamuose modeliuose vienam šūviui iššauti šiuo metu reikia vieno jūrinio konteinerio dydžio baterijų. Arba 32 megadžiaulių energijos. Tas tikrai neskamba efektyviai sausumos pajėgoms. Net ir pats laivynas kol kas su vienintele Zumwald klase galėtu patenkinti tokį ėdrūną. Bet šie brangūs laivai numatomi vos trys. Nebent vėl persigalvotu ir užsakytu daugiau.

Visi senesni buvo kurti negalvojant apie tokią tolimą ateitį. Jie neturi nei vietos montuoti visai reikalingai įrangai nei juo labiau generuoja pakankamą galios kiekį kokio reikia. Tektu nurašyti net vis dar statomus Arleight Burke klasės eskadrinius minininkus juos pakeičiant jau minėtaisiais itin brangiais Zumwald tipo laivais.

Aktualiai skamba dar 2016 metais išsakytas gynybos sekretoriaus Robert Work pasisakymas:  „Mes tikrai manėme, kad railgun yra tai kas bus ateitis. Tačiau viskas pasisuko taip, kad parakiniai ginklai šaudydami su HVP duoda praktiškai tiek pat kiek galima tikėtis iš „railgun“, bet tai yra kažkas ką mes galime padaryti greičiau“.

Nors jis jau pasitraukė kartu su prezidentu Obama, vargu ar naujojo prezidento paskirta gynybos sekretorė Christina Fox bus kitokios nuomonės. Ypač kai naujoji administracija ketina drastiškai didinti laivyno laivų skaičių. Taip pat turi didelių planų kitose srityse. Šis elektromagnetinio principu veikiantis ginklas artimiausiu metu niekaip nesuvaidintu didelio vaidmens organizuojamam plataus masto persiginklavimui, bet pareikalautu didelių lėšų jo įdiegimui.

 

Parengė Arnas Mulokas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(46)
(3)
(43)

Komentarai (5)