27“ 1440p „BenQ SW2700PT“ monitorius spėjusiems pažengti fotografams ir grafikos dizaineriams (Apžvalga)  ()

Mūsų bandytą PD3200Q galima pavadinti kaip „BenQ“ įžangą, nutaikytą pradedančiųjų ar pusiau profesionalų poreikiams tenkinti. Vistik tai nėra tas monitorius, kuris nutaikytas į labai griežtai apibrėžtą nišą. Būti tikru išsigelbėjimu prityrusiam spalvų kritikui PD3200Q negali dėl trijų pagrindinių ir tuo pačiu elementarių priežasčių: labiau kaprizingos (už IPS) VA panelės, gamykloje neatliktos kalibracijos ir kalibracijai skirtos programinės įrangos trūkumo bei ne pilno „Adobe RGB“ paletės palaikymo. Visa tai ištaisyta su SW2700PT.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šįkart „BenQ“ gali kur kas užtikrinčiau teigti, kad šis 27“ 1440p modelis skirtas būtent jau spėjusiems pažengti fotografams ir grafikos dizaineriams. Jog kažkuo SW2700PT gali būti ypatingas parodo ir kainų skirtumas - SW daugiau nei 250 eurų brangesnis už PD, nors pastarasis pasižymi gerokai didesne įstrižaine. Nepaisant griežtesnės šio modelio paskirties tikimės, kad SW2700PT neprarado geriausių PD3200Q savybių, kaip itin kokybiško surinkimo, o pakeista matrica ir gamykloje atlikta kalibracija neleis „Eizo CG2420“ pabėgti labai toli vertinant spalvų tikslumą.

 

Pakuotė ir komplektacija

Sukinėti masyvią kartoninę dėžę iš dviejų pusių nėra ko - apipavidalinimas identiškas. Nesame tikri dėl kai kurių apačioje esančių piktogramų reikšmės, tačiau pagrindinę (27" įstrižainė, IPS matrica, QHD rezoliucija , kaip ir dalį papildomos (99 % siekiantis „Adobe RGB“ paletės užpildymas, akis tausojantis „eye-care“ režimas, suderinamumas, spėjame programinės įrangos, su „Macintosh“ operacine ir t.t.), informacijos suprasti pavyksta.

Tarp saugiai supakuoto monitoriaus radome pirkėjui priklausančius papildomus aksesuarus bei priedus:

  • Surenkamas gaubtas nuo tiesioginės saulės;
  • AC kabelis;
  • DVI kabelis;
  • DisplayPort kabelis;
  • USB kabelis;
  • OSD pultelis;
  • CD ir vartotojo gidas

 

 

Specifikacijos

Specialia mygtukų kombinacija iššaukiamas „BenQ Service Page“ rodo, kad SW2700PT turi „AU Optronics“ pagamintą matricą, identifikuojamą kaip M270DAN02.1. Tai yra pačios „AU Optronics“ kurta AHVA matrica, kuri priskiriama IPS matricų grupei. AHVA technologijos nereikėtų maišyti su AMVA. Būtent pastaroji priklauso VA matricų grupei. „Panelook.com“ duombazė nurodo, kad 1,07 mlrd spalvų atvaizduojanti M270DAN02.1 matrica naudoja 8-bitų + Hi-FRC išplėtimą. Skirtingai nei GB-r LED pašvietimas, kuriam būdingi žali/mėlyni diodai ir fosforo sluoksniu padengtas raudonas, SW2700PT naudoja raudonus/mėlynus diodus ir fosforu padengtus žalius. RB-r LED pašvietimo privalumai prieš GB-r LED mums nėra žinomi, tačiau tai būtina sąlyga daugiau spalvų aprėpiančių palečių, kaip „Adobe RGB“, pridėjimui, vengiant nepageidaujamų filtrų.

Dydis 27" (68,6 cm)
Kraštinių santykis 16:9
Rezoliucija 2560 x 1440
Atstumas tarp dviejų pikselių centrų 0,233 mm
Pikselių skaičius colyje (PPI) 109
Skleistinės dažnis 60 Hz
Atsako laikas 5 ms (G2G)
Statinis kontrasto santykis 1000:1
Ryškumas 350 cd/m²
Apžvalgos kampai 178°/178°
Matricos tipas IPS (AHVA)
Spalvų gylis 1,07 mlrd (10 bit)
Pašvietimo tipas RB-g LED
Spalvų gama

100 % sRGB

99 % AdobeRGB

Ekrano paviršius matinis (intensyvus padengimas)
I/O sąsajos

DVI-DL, HDMI (1.4), DisplayPort (1.2)

*Visos palaiko HDCP

VESA 100 mm +
G-Sync -
FreeSync -
Garsiakalbiai -
Ergonomika aukščio reguliavimas, palenkimas, pasukimas, judesys aplink savo ašį
Svoris (su stovu ir dangčiu) 9,17 kg
Tipinės elektros sąnaudos (budėjime) 36,7 W (0,5 W)

 

Dizainas ir ergonomika
 

SW2700PT dizaino negalėtume pavadinti kažkuom išskirtiniu. 27" ekraną supa juodas matinis rėmelis, kurio plotis apačioje siekia 2,5 cm. Šonuose ir viršuje jis sumenksta iki 2 cm, bet ir šių dienų standartais tokie rėmeliai yra pakankamai stori. Dizainas - panašus į PD3200Q, tik tiek, kad „BenQ“ užrašas perkeltas į centrą. Niekur kitur priešais monitorių žmogaus buvimą fiksuojančio daviklio nematome, o tai reiškia, jog perkeltas užrašas iš SW2700PT „atėmė“ šią savybę. Nugarinėje monitoriaus dalyje atidengtų įvesčių nėra - visos pakištos po blizgiu intarpu.

SW2700PT nebūtų „BenQ“ monitorius jeigu neturėtų kabeliams permesti skirtos apvalios angos. Gamintoją išduoda ne tik forma, bet ir mėlynos spalvos vidaus apdaila. Stačiakampio formos stovo įtvirtinimui nereikalingi jokie papildomi mechaniniai įrankiai - viskas atliekama pirštais prisukamu varžtu.

 

Iš arčiau pažvelgę į patį stovą ne iš karto supratome, kam gi reikalinga gradacija ir mėlynos spalvos judantis slankiklis. Iš pradžių pagalvojome, kad slankiklis atlieka stop'o funkciją, tačiau vėliau susipratome, kad tai indikatorius, kuris leidžia grąžinti ekrano aukštį į prieš tai buvusį.

Metas prisiminti dar vieną unikalų brangesnių „BenQ“ monitorių bruožą - OSD pultelį. Lyginant su PD3200Q, pultelis savo išvaizdos praktiškai nepakeitęs, tik šoninis apvadas tapo blizgesnis. Pultelis turi po OSD meniu naršyti skirtus navigacinius mygtukus ir tris programuojamus, su galimybe jiems priskirti bet kurį nustatymą iš OSD meniu, kaip profilinį spalvų režimą ar pageidaujamos vaizdo įvesties aktyvavimą.

Aliumininį kūną turintis monitoriaus stovas sukuria tokios pat aukštos kokybės įspūdį kaip ir minėtas pultelis, tačiau kalbant apie šį komponentą pirmiausiai reikia atsižvelgti į suteikiamą ergonomikos lygį. „BenQ“ vėl parinko multifunkcinį stovą. Ekrano pasukimas į šoną galimas +/- 35° kampu, palenkimas į apačią -3,5°, o į viršų - 20°. Be abejonės, reguliuojamas ir aukštis. Beveik iki pat savo pagrindo nusileidžiantis ekranas, virš kurio pasimato pernešimą ypač palengvinanti rankena, į viršų kyla 13 cm. Nors pasukimas į šoną 10° mažesnis už PD3200Q, o palenkimas į apačią nesiekia 5°, galimybės koreguoti ekrano padėtį akių atžvilgiu tikrai nenuviliančios. Esame patenkinti reikiamu jėgos panaudojimo dydžiu tiek reguliuojant aukštį, tiek palenkimo kampą, galbūt tik sukant norėtųsi šiek tiek laisvesnio mechanizmo elgesio.

 

 

 

Šiuolaikiniai monitoriai, išskyrus plačius „wide screen“ modelius, neįsivaizduojami be portretinio režimo. Tik nereikia užmiršti, kad ekrano pavertimas leidžiamas į vieną pusę.

Kairiajame šone (turint ekraną priešais save) integruotas du moteriško tipo USB 3.0 lizdus turintis USB centras ir SD kortelių skaitytuvas. Nuo tiesioginių saulės spindulių saugančio gaubto tvirtinimo sistema sudaryta iš lipnių juostelių viršuje ir keturių fiksatorių monitorius šonuose. Gaubtas turi specialų slankiojantį dangtelį, pro kurį išvedamas kalibratoriaus laidas.

 

Penki navigaciniai ir vienas įjungimo/išjungimo mygtukai išdėstyti apatinėje rėmo dalyje. Tai mechaninio tipo mygtukai, kuriems būdingas pakankamai standus paspaudimas bei „click“ garsas. Pačioje dešinėje integruotas LED indikatorius. Esant įjungtam monitoriui jis šviečia baltai, budėjimo režime - oranžine spalva.

Iš kairės į dešinę: AC lizdas, mini-USB išoriniam OSD pulteliui, 3,5 mm jungtis ausinėms, DVI-DL, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2 ir B tipo įeinantis USB 3.0 lizdas.

SW2700PT dėka VESA 100 x 100 tvirtinimo skylių galėtų atsidurti ant kito trečios šalies stovo/rankos, bet mes tam paprasčiausiai nematome svarios priežasties, nebent kyla pagunda prisukti monitorių kažkur prie sienos.

OSD Meniu

Pirminė nustatymų juosta iššaukiama spustelėjus bet kurį iš penkių mygtukų. Tai yra individualiai konfiguruojama juosta. Įvesties, spalvų režimo ir ryškumo nustatymai gali būti pakeisti į bet kuriuos kitus. Pastovios tik labiausiai į dešinę esančios „Meniu“ ir „Exit“ piktogramos. Gamykliškai parinkta net 90 % ryškumo vertė verčia suabejoti, ar SW2700PT tikrai pas mus atkeliavo jau sukalibruotas.

 

 

Pagrindinis meniu suskirstytas į tris skiltis: „Display“, „Color Adjustment“ ir „System“. Be įvesties pasirinkimo iš čia galima keisti kraštinių santykį su ekrane atvaizduojamo vaizdo įstrižaine. Priminsime, kad „Aspect“ parinktis geriausiai tinka 4:3 turiniui, išlaikant tinkamą vaizdo formą, o parinktis „1:1“ sugrupuoja pikselius santykiu vienas su vienu.

 

Geltona spalva žymimoje „Color Adjustment“ skiltyje surikiuoti su spalvomis susiję nustatymai. SW2700PT turi net aštuonis spalvų režimus. Keletas iš jų: „Adobe RGB“, sRGB, Rec. 709, „Photo“, „Low Blue Light“ ir B + W. Pastarasis paverčia ekrane atvaizduojamą vaizdą juodai baltu. Po porą profilių palikta asmeninei konfigūracijai arba kalibracijos su „Palette Master Element“ išsaugojimui.

 

Baltą tašką apsprendžia paprasčiausios vertės (5000, 6500, 9300) kelvinais. Minimali gamos vertė 1,6, maksimali 2,6. Keičiama žingsneliais kas 0,2. Spalvų gamos lentelėje nebelikę „ne tikrų“ profilinių režimų. Čia vartotojas renkasi iš sRGB, „Adobe RGB“, Rec. 709 ir DCI-P3. Visi atlikti pakeitimai gali būti greitai anuliuoti su „Reset Color“ komanda.

 

 

Paskutinė „System“ nustatymų grupė leidžia ne tik keisti nustatymus, kurie atsiranda pradinėje OSD juostoje, bet ir pagal savo poreikius priskirti komandas trims OSD pultelio mygtukams. Vartotojas gali visiškai užrakinti OSD juostą, pakeisti jos rodymo trukmę, tačiau turbūt vienas svarbiausių čia esančių nustatymų tai AMA („Advanced Motion Accelerator“). Pikselių atsako laiką reguliuojantis nustatymas turi tik dvi reikšmes: įjungimo ir išjungimo. Gamykliškai AMA yra įjungtas.

 

 

Gamyklinis spalvų tikslumas

Gamyklinis SW2700PT režimas - „Standart“. Plika akimi nesunku pasakyti, kad šis režimas kaip pagrindą naudoja išplėstinę spalvų gamą, kitaip žinomą kaip „Adobe RGB“, todėl spalvos atrodė sodresnės ir gyvesnės. Solidžiame lygyje pasirodė esantis ir kontrastas, deja, net 90 % siekianti ryškumo vertė iškart pasufleravo, kad šis parametras privalo būti sumažintas, kitaip ką tik iš dėžės ištrauktas SW2700PT ilgoms naudojimosi sesijoms netiks, nors pirminis perdėto ryškumo įspūdis kažkam gali ir padaryti teigiamą įspūdį.

Atlikti matavimai patvirtino ypač didelį gamyklinį ryškumą, kuris siekia beveik 357 cd/m² ir dar nenustačius 100 % viršija maksimalius 350 cd/m², kuriuos deklaruoja gamintojas. Juodos spalvos gylis pasiekė tik 0,47 cd/m², tačiau kažko kito tikėtis, kai toks ryškumas, nelabai ir galima. Skaitine išraiška parodytas kontrasto santykis 750:1 patvirtino mūsų žodžius apie solidų rezultatą. SW2700PT negali lygintis su „Eizo CG2420“ užfiksuotu įspūdingu 1000:1 santykiu, tačiau AHVA matricai tai išlieka solidžiu pasiekimu. Balto taško reikšmė pilnai atitiko tai, kas buvo nustatyta monitoriaus OSD meniu. Sėkmingai pasiekta siekiamybė, t.y. 6500 kelvinų.

„Standart“ režimo nustatymuose priskiriama 2,2 gama reikšmė, kuri, pamatavus, turėjo realią 2,3 reikšmę. Nedidelis 5 % nuokrypis leidžia kalbėti apie pakankamai gerą rezultatą, neturintį didesnės reikšmės galutiniam spalvų tikslumui. sRGB ir „Adobe RGB“ palečių aprėptys siekė po 99 %. Sprendžiant iš nubrėžto trikampio, pilnai neperdengti liko tik žali atspalviai, kad būtų visiškai patenkinti išplėstinės paletės reikalavimai.

 

Gavę ne idealią gamą nusprendėme patikrinti aplinkines reikšmes. Reali išmatuota 2,0 reikšmė - 2,1, o 2,4 - 2,5. Pirmu atveju nuokrypis sudarė 4 %, antru, suapvalinus, 5 %.

 

SW2700PT garantuoja labai plačias ryškumo ribas, įsiterpiančias tarp vos 12 cd/m² ir įspūdingų 400 cd/m², kurie gerokai viršija „BenQ“ nurodytus 350 cd/m². Vartotojas gali „manipuliuoti“ beveik 390 kandelų į kvadratinį metrą, todėl tikrai sugebės prijaukinti SW2700PT darbui tiek prietemoje, tiek esant itin intensyviam apšvietimui. Gauti 117 cd/m² naudojant 25 % ryškumo vertę užveda ant kelio, kad kalibruojant link siekiamybės (120 cd/m² ) mums reikės taikyti į aplinkui 25 % esančią zoną. Teoriškai ryškumas ir kontrastas yra vienas nuo kito nepriklausomi dydžiai, tačiau praktikoje dažniausiai tas neatsitinka. Vis dėlto, geras kontrastas yra svarbus reikalavimas nepaisant naudojamo ryškumo. Idealiu variantu įsivaizduojama kontrasto linija, vertinant su kintančiu ryškumu, turėtų būti tiesi. SW2700PT visišku stabilumu pasigirti negali (skirtumas tarp didžiausios ir mažiausios reikšmių 100 cd/m²), tačiau maksimali statinio kontrasto reikšmė, lygi 760 cd/m², džiuginanti vos prisiminus, jog tai AHVA matricą naudojantis monitorius.

Perjungus „Standart“ režimą į „Adobe RGB“ rezultatai beveik nepasikeitė, nes nesikeitė ir parindiniai nustatymai: ryškumas 90 %, kontrastas 50 %, gama 2,2, priėjimas prie RGB kanalų užrakintas. Paklaidos ribose kito ryškumas (+2,6 cd/m²) ir juodas taškas (+0,01 cd/m²). Statinio kontrasto santykis išliko identiškas, 750:1, tačiau atsirado nedidelė balto taško paklaida. Vietoje 6500 kelvinų dabar išmatuoti 6400.

Realios gamos reikšmės „Adobe RGB“ režimas neištaisė, ji tebeliko lygi 2,3. Gana netikėtai prarastas 1 % sRGB paletės, tačiau vos sumažėjusį perdengimą galima prigretinti tai pačiai paklaidai.

 

 

Apžvalgos kampai

Norėdami užfiksuoti SW2700PT apžvalgos kampus susidūrėme su dar nepatirtomis problemomis. Fotoaparatas niekaip nesugebėjo tinkamai perteikti matomą vaizdą tiek būdamas tiesiai prieš ekraną, tiek fotografuojant iš viršaus. Kokius nustatymus fotografuojant betaikytume, ant akmenų krito rudas atspalvis, kuris iš viršutinės pozicijos buvo ryškiausias. Jeigu tikram matomui vaizdui artimas kadras iš tiesiai kažkaip pavyko, tai viršutinį geriausiai perteikia kadras, paimtas iš apačios. Pakliūdama į IPS matricų kategoriją AHVA panelė pasižymi puikiais apžvalgos kampais. Ekranas beveik visiškai nekeičia kontrasto jį pasukus horizontalioje erdvėje net 45° artimui kampui. Turbūt didžiausius pokyčius akis užfiksavo žvelgiant į ekraną iš viršaus, kada vaizdas nežymiai patamsėjo, tačiau SW2700PT nesusidūrė nei su TN matricoms būdingais geltonais/ rožiniais atspalviais, nei su akivaizdžiais gamos pokyčiais.

 

Matricos vienodumas

Apšvietimo nuotėkio (angl. backlight bleed) ieškome prieš tai sumažinę monitoriaus ryškumo lygį iki diena iš dienos naudojimui priimtino, t.y. 120 cd/m². Paprastai akivaizdus nuotėkis išlenda viename ar kitame ekrano kampe, tačiau SW2700PT ši taisyklė nebūdinga. Ne vienam gali būti sudėtinga pamatyti nepageidaujamą reiškinį, tačiau geriau įsižiūrėjus „kraujavimas“ pastebimas pačioje ekrano apačioje, abipus virš įsivaizduojamo „BenQ“ užrašo. Apimamas dviejų laukelių plotas labai nedidelis, o pati pozicija, manome, geresnė nei ekrano kampas.

Tamsioje aplinkoje žiūrint į tamsų turinį ekranas, ypač savo kampuose, meta išties ryškų švytėjimą (angl. glow). Toks SW2700PT elgesys pernelyg nenustebino, kadangi tai IPS matricų įgimta problema, kuri daugiau ar mažiau atsispindi kiekviename šio tipo ekrane. SW2700PT turime priskirti tai grupei, kurioje ši yda išreikšta stipriau. Dalis tokiomis sąlygomis monitoriumi besinaudojančiųjų gali pasirinkti TN matricą turintį produktą, kuris, kaip taisyklė, neturės tokio švytėjimo, tačiau tai daugiau išimtis nei taisyklė. Balkšvo švytėjimo efektą galima sumažinti tiesiog padidinus aplinkos apšvietimą ar labiau atsitraukiant nuo monitoriaus.

SW2700PT kalibravimas

Pasirinkus „Custom“ profilį atrakinami prieš tai buvę užrakinti RGB kanalai. Visų trijų kanalų reikšmės, kurios buvo lygios 100, nustatytos atitinkamai: R - 95, G - 94, B - 98. Toks sureguliavimas balto taško reikšmę padidino ~200 kelvinų, dabar jo reikšmei beveik atitinkant siekiamybei, t.y. 6500 kelvinų. Tuo tarpu ryškumo procentinę išraišką reikėjo sumažinti tris kartus (nuo 90 iki 30 %), jog būtų gauta optimali reikšmė, 120 cd/m².

 Locked                              R 95

                                         G 94

                                         B 98

Atliktos korekcijos teigiamai atsiliepė trims iš keturių matuojamų parametrų. Ryškumas (119 cd/m²) tapo labai artimas siekiamybei, balto taško reikšmė pasidarė ideali, o juodos spalvos gylis pasiekė 0,2 cd/m². Tai daugiau nei dvigubai geresnis rezultatas naudojant „Standart“ ar „Adobe RGB“ režimus. Visgi kontrasto santykis susitraukė nuo 750:1 iki 580:1. Tokį apčiuopiamą sumažėjimą fiksuojame turbūt pirmą kartą.

sRGB ir „Adobe RGB“ palečių aprėptys išliko identiškoms „Adobe RGB“ režimui, atitinkamai, 98 % ir 99 %. Gama reikšmė tebeturėjo nedidelį 5 % nuokrypį.

 

„Pallete Master Element“ programinė įranga

SW2700PT taip pat palaiko HW lygio kalibraciją, leidžiant pakitimus atlikti vidinėje „Look Up Table“ (LUT) lentelėje ir visus nustatymus išsaugoti pačiame monitoriuje. Tai labai svarbi funkcija, užtikrinanti pastovų tikslumą aplenkiant programinio lygio kalibraciją ir jos profilius. Kadangi visi nustatymai išsaugomi pačiame monitoriuje, parinkti nustatymai aktyvūs nepriklausomai nuo apliakcijos, su kuria tenka dirbti.

Šiam darbui atlikti skirta „Pallete Master Element“ (PME) programinė įranga, kurią galima nemokamai parsisiųsti iš „BenQ“ svetainės. SW2700PT neturi integruoto kolorimetro, todėl būtina naudoti trečių šalių įrenginius. Naujausia PME versija suderinama su „X-Rite“ gamybos „i1Pro (2)“, „i1Display Pro“ ir „i1Display 2“ bei „DataColor“ sukurtais „Spyder4“ ir „Spyder5“ kolorimetrais.

PME leidžia pasirinkti arba pradinio, arba išplėstinio lygmens kalibravimą. Mes renkamės antrąjį variantą, kuris jau turi keturis skirtingo tipo veiklai pritaikytus profilius, tik su jiems būdingais nustatymais. Profiliai nėra aktyvuojami vienu paspaudimu, atliekama pilna kalibracija į vieną iš dviejų („Calibration1“ arba „Calibration2“) profilinių talpų monitoriuje. Vartotojas nėra „pririštas“ prie vienos paletės, todėl gali dirbti pasirinktinai su sRGB, „Adobe RGB“ ar kita.

 

Užpildyti (sukalibruoti) pačią mažiausią 14-bit 3D LUT lentelę prireikė ~15-os minučių. Didesnės struktūros prireiktų daugiau laiko, tačiau LUT lentelė būtų šiek tiek tikslesnė. Raporte esame informuojami, kad balto taško ir ryškumo reikšmės itin artimos prieš kalibravimą mūsų nustatytoms siekiamybėms, t.y. 6500 kelvinų ir 120 cd/m².

 

Energijos sąnaudos

„BenQ“ nurodomos tipinės elektros sąnaudos siekia ~37 W, tačiau ganėtinai sunku įvardinti, ką gamintojas laiko tipinėmis. Ištrauktas iš dėžės SW2700PT naudojo 45 W, dvigubai daugiau nei prieš tai testuotas „Eizo CG2420“, tačiau palyginus šių monitorių apetitą jiems rodant vaizdą maksimaliai ryškų skirtumas nesiekia nė 10 W. Logiška ir visai neskausminga, kadangi SW2700PT turi didesnės įstrižainės ekraną. Sukalibravus „BenQ“ monitorių, kai ryškumas siekia 30 %, elektros sąnaudos sumažėja beveik dvigubai, iki 25 W. SW2700PT atsiduria visai šalia CG2420 (23 W). Šįkart budėjimo režime jokių keistų anomalijų nenustatėme. Monitorius ėmė tiek, kiek nurodo gamintojas, t.y. ~0,5 W.

Ryškumas Energijos sąnaudos
90 % (gamyklinis)  45 W
30 % (sukalibravus)  25 W
100 % (maksimalus)  49 W
0 % (minimalus)  17 W
Budėjimo režimas  0,5 W

 

Išvados

Nuo tiesioginių saulės spindulių matinį ekraną saugantis gaubtas gerai apgalvotas - viršuje palikta reguliuojamo pločio ertmė kolorimetro laidui pravesti

Nepaisant to, kad naudojant tiek gamyklinius parametrus, tiek atlikus kalibraciją SW2700PT pagal dalį parametrų neprilygo PD3200Q, šiandien bandomas SW modelis spalvų tikslumui reikalaujantiems darbams tinka geriau. IPS šeimai priklausanti AHVA matrica turėjo apsiriboti gana kukliomis galutinėmis juodo taško (0,2 cd/m²) ir statinio kontrasto (580:1) reikšmėmis, kas yra VA matricos, kurią turi PD3200Q, stiprioji pusė, tačiau tuo pačiu ji atsikratė „crushed black“ efekto, eliminuojant juodų atspalvių susiliejimą, o kartu ir iškraipymą, keičiantis apžvalgos kampui. Jog SW2700PT aukštesnės prabos produktas įrodo ir gerokai didesnė „Adobe RGB“ paletės aprėptis, kuri atitiko gamintojo nurodomus 99 %. Į vartotojo rankas monitorius jau patenka naudodamas minėtą spalvų paletę. „Spyder4 Pro“ kolorimetro užfiksuoti skirtumai tarp gamyklinio „Standart“ ir „Adobe RGB“ režimų buvo minimalūs, ir nors 300 cd/m² viršijančio ryškumo buvo per daug, tai yra daugelio sukalibruotas sRGB/„Adobe RGB“ paletes turinčių monitorių ne visai maloni ypatybė. Vienas iš pataisymo būdų - nemokamas „Pallete Master Element“ įrankis, kuris SW2700PT 3D LUT lentelę sukalibruoja per 15 minučių, tik tam reikės trečios šalies kolorimetro, kadangi SW2700PT integruoto neturi. HW lygiu atliekama kalibracija yra tiksliausia įmanoma, o monitoriuje saugojami nustatymai visada bus aktyvūs nesvarbu su kokia aplikacija fotografas dirba.

Visgi pirminės pažinties su SW2700PT metu malonumo netrūko. Mus pasitiko naujas aksesuaras, nuo tiesioginės saulės saugantis gaubtas, integruotas SD kortelių skaitytuvas ir išorinis pultelis, kuris atleidžia „BenQ“ už sprendimą naudoti ne lietimui jautrius, o mechaninius valdymo mygtukus. Mūsų nuomone, tokie mygtukai su brangesniais monitoriais kiek prasilenkia. Puikiai rankoje besijaučiantis išorinis pultelis ne tik ištaiso šią „klaidą“, bet ir pakelią patogumą bei komandų atlikimo greitį į kitą lygį, nors monitoriaus OSD meniu ir taip pakankamai aiškus bei patraukus akiai. Jeigu mechaninių mygtukų pasirinkimą galima tapatinti su siekiu pataupyti vardan mažesnės galutinės kainos, „BenQ“ neišdrįso to padaryti su pačia monitoriaus konstrukcija. SW2700PT gavo kokybišką aliuminio karkasą turintį stovą. Pasukimo kampai nėra patys didžiausi, tačiau tai tikrai nėra svari priežastis išbandyti VESA 100 x 100 tvirtinimus.

„BenQ SW2700PT“ neturėjo nė vieno užstrigusio pikselio, taip pat garantavo puikius tiek vertikalius, tiek horizontalius apžvalgos kampus, kontrastui kintant tik minimaliai net žiūrint iš aštrių kampų. Kadangi „AU Optronics“ AHVA matrica, kaip jau minėjome, priklauso IPS grupei, jai nepavyksta išvengti išskirtinai šioms matricoms būdingų ydų. Tamsioje aplinkoje žvelgiant iš šono susidurta su balkšvu švytėjimu, kuris buvo intensyvesnis už matytą tikrinant „Eizo PG2420“. SW2700PT nepavyko išvengti apšvietimo nuotėkio, tačiau plotas, kurį jis apėmė, buvo labai nedidelis ir mažai krintantis į akis.

Atrodo, kad „Eizo PG2420“ turimą, deja neidentifikuoto gamintojo, IPS matricą reikėtų statyti aukščiau (mažesnis švytėjimas, kone dvigubai didesnis kontrastas ir geresnė juodo taško reikšmė), tačiau... Platesnės įstrižainės „BenQ SW2700PT“ kainuoja beveik dvigubai mažiau (700 eurų prieš 1300 eurų) ir fotografavimu užsiimančiojo kritika „BenQ“ linkme teko visai ne dėl švytėjimo ar apšvietimo nuotėkio, bet 27" ir 1440p santykio. Mums 0,233 mm atstumas tarp dviejų pikselių centrų (arba PPI, siekiantis 109 pikselius) atrodo kaip artimas aukso viduriukui visiems įmanomiems darbams, tačiau vertintojas „Photoshop“ lentelėse nerado ramybės net pakoregavęs išdidinimo mąstelį. Galbūt tereikia poros dienos atprasti nuo 24"/1080p ir tiek pat dienų priprasti prie 27"/1440p?




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()