Donaldas Trumpas ir Kim Jong-unas apsikeitė replikomis apie „atominius mygtukus“: realybėje nėra nieko panašaus, tačiaus kas tuomet yra slaptame portfelyje, kurį šalia prezidento nuolatos neša karininkas?  (2)

Kim Jong-unas, Šiaurės Korėjos lyderis, Naujųjų metų proga nusprendė pasauliui priminti, kad ant jo stalo guli „atominis mygtukas“. Neilgai trukus Donaldas Trumpas „Twitter“ pasigyrė, kad jo mygtukas yra kur kas didesnis. Bet ar iš tiesų tokie jungikliai egzistuoja?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kim Jong-unas grasina nuolat. Pernai jo šalyje įvyko šis tas, ko buvo siekiama daugelį metų - branduolinį ginklą galinčios nešti tarpžemyninės raketos dabar gali pasiekti bet kurį JAV tašką. Branduolinė Šiaurės Korėjos programa dabar yra laikoma užbaigta, nors ateityje vis dar tikimasi naujų bandymų. Naujųjų metų pranešime Kim Jong-unas ragino nepamiršti, kad ant jo darbo stalo dabar yra atominis mygtukas. Tai, aišku, tik retorinė kalbos figūra, tačiau neilgai trukus Donaldas Trumpas ją taip pat priėmė, savo „Twitter“ paskyroje sakydamas: „Ar kas nors iš jo nualinto ir badaujančio režimo gali jį informuoti, kad aš taip pat turiu Atominį mygtuką, bet manasis yra kur kas didesnis, galingesnis ir iš tikrųjų veikia!“.

Ekspertai iš karto bedė į logikos klaidą Donaldo Trumpo atsakyme - Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo dydis ir galia nėra tokie jau svarbūs - vienas išpuolis jau būtų tragedija. Tačiau, nors šių valstybių lyderiai tai tikrai žino, nedaug žmonių suvokia, kad jokio mygtuko iš tikrųjų nėra. JAV atveju su prezidentu nuolat keliauja karininkas, kuris nešasi portfelį. „Futbolo kamuoliu“ dažnai vadinamame portfelyje nėra jokio mygtuko  - ten slypi tik keli dokumentai.

Tarp šių dokumentų - galimų smūgių sąrašas, slaptų bunkerių vietos ir identifikavimo kodai. Ten taip pat yra ir kitos instrukcijos, reikalingos karinio smūgio atvejui. Jei Trumpas nuspręstų panaudoti branduolinį ginklą, jis visų pirma turėtų pasirinkti planą iš juodos knygos, kurioje kaip restorano meniu surašyti galimi pasirinkimai. Tuomet jis turėtų susisiekti su ginkluotomis pajėgomis ir iš identifikavimo kodų lentelės perskaityti kelis kodus, kurie patvirtintų jo tapatybę.

Na, o tuomet, kuomet nurodymas ir prezidento tapatybė yra patvirtinti, įsakymas perduodamas vykdytojams. Sistema yra sukurta taip, kad būtų naši ir greita, tačiau joje yra keletas saugiklių, kurie yra skirti užkirsti kelią impulsyviam elgesiui. Prezidentas privalo pasitarti su savo patarėjais, kurie, nors ir neturi veto teisės, gali pabandyti prezidentą atkalbėti arba jį informuoti apie jo veiksmų padarinius. Aišku, prezidentas ir pats turi laiko viską apmąstyti, kol vyksta procedūra.

O kaip viskas vyksta Šiaurės Korėjoje? Niekas tiksliai negali atsakyti. Visgi, tikėtina, kad lyderio nurodymai taip pat nukeliauja per visą karininkų grandinę. Nors jie turi vykdyti įsakymą, Kim Jong-uno tapatybė turėtų būti patvirtinta, o tas laikas būtų labai svarbus viskam geriau apmąstyti. Taigi, jokio mygtuko nėra ir mes turėtume dėl to džiaugtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (2)