Ar žinote, kiek iš viso Mažeikiuose pagaminama degalų, į kokias pasaulio šalis jie keliauja ir kaip naudojami? (Video)  ()

Gamykla Mažeikių rajone yra strategiškai svarbus objektas, aprūpinantis visą Baltijos regioną naftos produktais. Tačiau didžioji pagaminamų degalų dalis eksportuojama į užsienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Per parą mes pakrauname 450 vagonų, tai reiškia, pakrauname dešimt traukinių“, – sako „ORLEN Lietuva“ specialistas Viktoras Vasilavičius.

Lietuviški degalai naudojami tokiose šalyse kaip Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir daugelyje kitų. Pagaminti reaktyviniai degalai lėktuvams naudojami įvairiausiuose pasaulio oro uostuose.

Nafta ir jos produktai yra priskiriami prie degių, sprogių, nuodingų ir kenksmingų medžiagų. Kadangi šių pavojingų medžiagų kiekiai yra milžiniški, gamykloje yra įrengta daug apsauginių priemonių. Pavyzdžiui, fakelinė dujų sistema. „Jei kažkas neplanuoto atsitinka įrenginyje ir nespėjame suvaldyti tokio dujų kiekio, tada jos turi sudegti, kad neišsiveržtų nesudegusios dujos“, – pasakoja „ORLEN Lietuva“ specialistas Vilius Šemeta.

Išsivysčiusiose šalyse degalų vartojimas po truputį mažėja. Mokslininkai vis tobulina elektros akumuliatorius ir elektomobiliai pinga. Pasaulis elektrifikuojasi. Jau šiais metais Mažeikių rajone esančioje gamykloje turėtų pradėti veikti naujas įrenginys, kuris gamins žaliavą naftos chemijos pramonei. Degalų gamyba po truputį bus keičiama į produktų gamybą chemijos pramonei. Laukia atsinaujinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()