Šviežias žvilgsnis į „Huawei Mate 10 Lite“: kuo ypatingas ir kuo skiriasi nuo „Mate 10 Pro“ (Apžvalga) (Video)  ()

Praėjusių metų pabaigoje „Huawei“ pristatė naują savo flagmanų seriją – „Huawei Mate 10”. Pristatyti buvo net 4 modeliai: paprastas „dešimtukas“, „Mate 10 Pro”, „Mate 10 Lite“ ir „Mate 10 Porsche Design“. Lietuvoje prekiaujama tik dviem iš šių modelių: „Lite“ ir „Pro“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O bandyti ir dalintis įspūdžiais apie silpnesnį modelį yra sunku ir nedėkinga: neišvengiamai norisi lyginti su galiūnu, dėl ko silpnesnio modelio įspūdis iškart nublanksta ir jis gali tapti nepelnytai nuvertintu.

Todėl nusprendžiau į „Lite“ pažvelgti visiškai šviežiu žvilgsniu, ir pasiūlau jį išbandyti senam draugui, bendražygiui ir technologijų entuziastui Gintarui Vaišnorui. Tad nuo šio sakinio pabaigos įspūdžiai apie „Huawei 10 Lite“ – jau žmogaus, kuris gali į šį įreginį žiūrėti šviežia ir neišpaikinta akimi.

Charakteristikos

Pradėkime tradiciškai – nuo techninių „Mate 10 Lite” charakteristikų. Kaip jau galima atspėti iš paties aparato pavadinimo, į vidų sukišti ne patys galingiausi komponentai, bet tai, ką randame, nuteikia optimistiškai. Aštuonių branduolių procesorius „HiSilicon Kirin 659“, keturi gigabaitai operatyvinės atminties ir 64 GB talpos vidinė atmintinė. Ekranas – 5,9 colių įstrižainė, 1080 x 2160 raiška. Dvi dvigubos foto kameros – priekinė kamera 13 Mpix ir papildoma kamera 2 Mpix, pagrindinė kamera – 16 Mpix ir 2 Mpix papildoma. Kam to reikia? Apie tai kiek vėliau.

Akumuliatoriaus talpa – 3340 miliamperų. Visas šis gėris sudėtas į monolitinį neardomą korpusą ir sveria 164 gramus. Nors išmanusis pasirodė prekyboje 2017 rudenį, jame įdiegta vis dar septintoji „Android“ versija – belieka tikėtis, kad vartotojus kada nors pasieks ir atnaujinimas su „Oreo“.

Vartotojo sąsaja EMUI nepateikia didesnių siurprizų tiems, kas ir iki šiol naudojosi „Huawei“ telefonais. O tai reiškia, kad programėlės įdiegiamos ir išdiegiamos tiesiai iš pagrindinio darbastalio ir nėra atskiro skirsnio, kur rikiuotųsi visos įdiegtos programos. Iš vienos pusės taip paprasčiau – pašalinai nuo ekrano piktogramą, tuo pačiu išdiegei programą iš telefono. Iš kitos pusės ne visas piktogramas norisi laikyti ant darbastalio, o tada teks kurti aplanką ir ten sandėliuoti rečiau naudojamas – ar išvis nenaudojamas – programas.

O dabar pereikime nuo sausų skaičių prie subjektyvių įspūdžių. Kinai tikrai puikiai pasidarbavo prie dizaino – aparato išvaizda džiugina akį, ir jį patogu laikyti rankoje. Matinis aliuminio korpusas suteikia solidumo, tvirtumo ir stabilumo įspūdį. Visi kampai elegantiškai užapvalinti. Tiesa, tiems, kieno pirštai storesni, bus kiek sunkiau sugraibyti telefoną, gulintį ant kieto paviršiaus. „Gorilla Glass“ stiklu padengtas ekranas glotnus ir stebėtinai mažai tepasi nuo pirštų. Naudojimąsi žymiai palengvina pirštų antspaudų jutiklis. Beje, juo galima ne tik atrakinti telefoną, bet ir atsiliepti į skambučius, fotografuoti, vartyti nuotraukas ir t. t.

4 fotoakys

Fotografavimas „Mate 10 Lite“ man pasirodė vertas atskiros poemos. Taigi, kam reikalinga dviguba kamera? Pasirodo, papildoma dviejų megapikselių „akis“ padeda stabilizuoti pagrindinį vaizdą – arba, fotografuojant portreto režimu, meniškai sulieja foną. Programinė įranga siūlo gausybę fotografavimo režimų ir filtrų, o tie, kam ir to maža, gali rankiniu būdu susireguliuoti visus norimus parametrus. Aparatas išspaudžia geros kokybės nuotraukas esant dienos šviesai ar kambaryje. Patenkinamos kokybės nuotraukos gaunasi ir fotografuojant prieblandoje ar esant gatvės apšvietimui. Grūdėtumas, žinoma, išlieka – bet visai nedidelis ir prideda nuotraukai savotiško „meniškumo“. Trumpai tariant – fotokameros galbūt ne vien katinukams ir „Instagram“.

Naudojimasis šiuo išmaniuoju kasdieniniame gyvenime sukėlė tik geras emocijas. Nuo piktogramos paspaudimo iki programėlės starto užtrunka ne ilgiau kaip ketvirtį sekundės. Žaidimai startuoja ilgiau, bet tame nėra nieko neįprasta. Patys žaidimai veikia stabiliai – tiesa, nedidelių problemų atsiranda žaidžiant trimačius žaidimus: jei grafikos nustatymai maksimalūs, kadrų skaičius per sekundę gali nukristi ir iki dvidešimties.

Bet ne tam šis aparatas ir skirtas. Aparato spartos nepavyko žymiau sumažinti net paleidus porą dešimčių programų, iš kurių kelios buvo pakankamai reiklios išmaniojo resursams. Suprantama, nežinia, kaip aparatas ims elgtis po kokio pusmečio, kai apaugs programėlių nuotrupomis – bet kol naujas, „Mate 10 Lite“ skrajoja kaip bitutė.

Akumuliatorius kažkokių ištvermės rekordų neparodė – intensyviau minkant aparatą vis vien tenka įkrovinėti kartą per parą. Nors jei palikti telefoną ramybėje ir tik skambinti, rašyti žinutes bei saikingai naršyti internete – tai atlaiko ir iki trijų parų. O įkrovimas trunka palyginus ilgai.

Kinai buvo dosnūs ir nuo savęs pridėjo krūvą programinės įrangos. Be visiems įprastų grotuvų (vaizdo grotuvas neatkuria mkv failų, taigi teks diegti papildomą), tvarkyklių ir standartinio „Google“ programų paketo telefone įdiegta antivirusinė programa (palaikoma „Avast“), sveikatos vadovas, galimybė blokuoti skambučius ir žinutes (naudinga funkcija, norint apsiginti nuo reklamuotojų) ir programą, optimizuojančią telefono veiklą. Smulkmena, bet malonu.

Apibendrinant įspūdžius – rankose turėjau rimtą ir galingą darbinį arklį, kuris tikrai patenkins vidutinio (o gal jau ir kiek prakutusio) vartotojo poreikius. Taip, tai ne flagmanas – kuklesni parametrai, mažesnis ekranas – bet ir kainuoja jis perpus mažiau – 370 eurų – tad jei ieškote kompromiso tarp kainos ir parametrų, šis aparatas turėtų sulaukti jūsų dėmesio.

O palyginus su vyresnėliu…

Ir čia jau Gintaras baigia savo pasakojimą, o jį pratęsiu aš, Adomas. Ir pratęsiu tam, kad vis dėlto padaryčiau, ko galbūt nereikėtų daryti: palyginčiau jausmą naudotis „Mate 10 Lite” po naudojimosi „Mate 10 Pro”.

Taip, „Lite“ – gerokai paprastesnis. Bet gabaritais – identiškas. Ir čiupinėjant jausmas lyg būtų grubesnis, nors aliuminio korpusui didesnių priekaištų kaip ir nėra. Kitą vertus, gal tas grubumas, šiurkštumas ir nėra blogai? Toks telefonas tikrai neturėtų išslysti iš rankų.

Vartotojo aplinka EMUI 5.1 nuo EMUi 8.0 (esančios „Pro“) savo išvaizda ir estetika skiriasi gana smarkiai, bet tai nereiškia, kad 5.1 yra labai prasta. Taip, ji paprastesnė, ne tiek išdailinta ir jai gal kiek trūksta subtilumo, bet kažkokios neigiamos vartotojo patirties tai nekuria.

Didžiausias skirtumas, žinoma, kameros. Bet čia ne tiek „Lite“, kiek „Pro“ kaltė, į kurį sukišti tikri fotožvėrys (4 „Leica“ kameros, iš kurių dvi turi po 700 arklio gal.. atsiprašau, F 1.6 diafragmas). Tad nors Gintarui kameros kokybė pasirodė net labai gera, vis dėlto, jei teikiate prioritetą telefono kameros kokybei, nevertėtų pasimauti ant tradicinio lietuvių mėgstamo triuko „pasižiūrėjau stipriausio modelio galimybes, bet pirksiu pigesnį, nes vis tiek turėtų būti panašiai“. Ne, panašiai nebus. Bus nebūtinai blogai, bet tikrai ne panašiai.

Taigi, turime tokius rezultatus. Bet juos apibendrinant – man „Huawei Mate 10 Lite“, kaip ir kolegai, pasirodė irgi visai tinkamas vidutinės klasės išmanusis telefonas, gana gerai išlaikantis kainos ir to, ką už ją gauni, balansą.

Žinoma, rinkoje rinkoje yra ir kitų dėmesio vertų variantų, bet „Huawei“ šiame segmente drąsiai galima vadinti vienu iš lyderių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintaras Vaišnoras
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()