Koks yra pats didžiausias automobilių eksportuotojas iš JAV? Tai ne „Ford“ ir net ne „General Motors“, o... BMW: kaip tai gali būti?  ()

Jeigu reikėtų spėti, koks automobilių gamintojas daugiausiai savo produkcijos išveža iš JAV, greičiausiai pirmi į galvą atėję pavadinimai būtų „Ford“, „General Motors“ bei kiti žinomi amerikietiški prekės ženklai. Tačiau realybė kiek kita – pagal eksportą pirmauja europiečiai BMW. Tiesa, ne pagal automobilių kiekį, bet pagal jų vertę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BMW priklauso vos viena gamykla JAV, tačiau ji – didesnė už esančias Europoje bei kituose žemynuose. Pietų Karolinoje esančiame Spartanbergo mieste įsikūrusioje gamykloje surenkama didžioji dalis BMW krosoverių – X3, X4, X5 bei X6, o greitu metu prasidės ir naujojo X7 štampavimas.

Praėjusiais metais pro Spartanbergo gamyklos vartus išriedėjo 371 tūkst. BMW automobilių – maždaug 1 400 per dieną. Maždaug 70 proc. visų (apie 272 tūkst.) buvo eksportuota į daugiau nei 140 pasaulio valstybių, o jų vertė – 8,75 mlrd. dolerių.

Tuo pačiu tai yra viena iš švariausių gamyklų visoje JAV. Beveik pusė jos veikimui reikalingo energijos kiekio gaunama iš netoliese išgaunamų metano dujų, o teritorijoje veikia daugybė vandenilio energiją naudojančių įrenginių – keltuvų, traukinių ir t. t. Be to, ant gamyklos stogo sumontuoti saulės kolektoriai tiekia energiją greta įkurtam muziejui bei trims viešo naudojimo elektromobilių įkrovimo stotelėms.

BMW gamykloje dirba 10 000 žmonių, o iki 2021-ųjų planuojama naujų X serijos produktų kūrimui investuoti 600 milijonų dolerių bei sukurti dar daugiau darbo vietų. Tai yra didžiausias darbdavys regione – pačiame Spartanberge gyvena mažiau nei 40 tūkst. žmonių, tad daugelis darbuotojų atvažiuoja iš aplinkinių miestų.

Visas gamyklos plotas „po stogu“ yra daugiau nei 550 tūkst. kvadratinių metrų. Nuo jos atidarymo 1994-aisiais (tai yra pirmoji „nuo A iki Z“ BMW automobilių gamykla ne Vokietijoje) čia pagaminta daugiau nei 4 milijonai automobilių, o pirmasis buvo BMW 318i – tais metais BMW dar negamino visureigių. 80 procentų šiandien čia surenkamų automobilių yra individualizuojami primontuojant papildomų aksesuarų.

Tad jeigu užsisakote naują BMW X serijos modelį, tikėtina, jog jis yra surinktas JAV. Tai paaiškina, kodėl X automobilių pristatymas trunka ne vieną mėnesį – vien keltas iš JAV į Europą plaukia ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Autogidas.lt
Autogidas.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai ()