Filmo „Avataras“ scenarijus pildosi? „Xprize“ fondas siūlo milijonus dolerių tiems, kurie sukurs „pirmąjį realų pasaulio avatarą“ ir jau skelbia, kada tokie robotai su mūsų perkelta sąmone galėtų tapti realybe  ()

Ar robotas avataras galės vieną dieną išgelbėti mūsų gyvybes? Naujausio „Xprize“ fondo organizuojamo konkurso tikslas yra gaminti humanoidinius robotus, kuriuos būtų galima valdyti nuotoliniu būdu ir taip padėti žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar ateityje ugniagesiai gelbėtojai vis dar turės vaikščioti po degančius pastatus ir rizikuoti savo gyvybe? Ne, jei tik bus sukurtas robotas avataras.

„Xprize“ fondas siūlo laimėti iki 10 milijonų dolerių tiems, kurie gali sukurti pirmąjį „realaus pasaulio avatarą“ – humanoidinius robotus, kurie turėtų žmonių tapatybę ir būtų valdomi nuotoliniu būdu. Naudojant tinkamą technologiją, kuri avatarą jungtų su tikru žmogumi, šie robotai avatarai galėtų ne tik patekti į degančius pastatus ir išgelbėti žmonių gyvybes, bet ir atlikti žymiai daugiau darbų. Galimybės būtų praktiškai neribotos.

„Tai ateities vizija, kurioje jums fiziškai nebereikėtų patekti į lėktuvą, kad kažkur nukeliautumėte“, – sakė „Xprize“ įkūrėjas Peter‘is Diamandis‘as. „Aš ruošiuosi valdyti robotus per savo pojūčius, todėl mes beveik akimirksniu galėsime dalytis patirtimi ir gebėjimais ten kur labiausiai reikia.“

Komandos, norinčios dalyvauti šiame konkurse ir kurti pirmąjį pasaulyje veikiantį avatarą, turi pademonstruoti ir įrodyti, kad jų robotas gali veikti realiomis sąlygomis ir įvairiose situacijose. Norėdami atitikti konkurso sąlygas, robotai turės būti kontroliuojami mažiausiai 60 mylių (96,5 km aut. past.) atstumu.

„Haptic“ kostiumai, kurie leidžia nuotoliniu būdu kontroliuoti robotus, jau egzistuoja. Tačiau didžiausias iššūkis yra priversti juos veikti realiu laiku. Tai leistų roboto naudotojui pajusti tai, ką robotas jaučia ir greitai reaguoti į bet kokią netikėtą situaciją. Tokio greito ryšio tarp roboto ir žmogaus kol kas dar nėra – tačiau „Xprize“ tikisi tai pakeisti.

Tokia perspektyva yra itin įdomi, tačiau reikia suprasti, vien dėl to, kad yra skirti pinigai šios technologijos vystymo skatinimui, tai dar automatiškai nereiškia, kad tokia technologija ir bus sukurta. Deja, bet „Xprize“ fondas ir ankščiau turėjo nutraukti savo paskelbtus konkursus.

2007 metais pasidėjęs „Google Lunar Xprize“ konkursas buvo nutrauktas sausio mėn., kai paaiškėjo, kad nei viena konkurse dalyvaujanti komanda nespės atlikti bandymo iki 2018 metų kovo.

Dar vienas pavyzdys buvo „Archon Genomics Xprize“ konkursas, kurio tikslas buvo sumažinti žmogaus genomo sekos nustatymo kaštus ir padidinti pačio proceso greitį. 2013 metais konkursas buvo nutrauktas, nes bendrai pasaulyje ši technologija buvo labai greitai vystoma, tad atskiras konkursas nebeteko prasmės.

Vis dėlto, Diamadis‘as įsitikinęs, kad šis avataro konkursas ne tik duos įdomių rezultatų, bet tuo pačiu ir bus įdomu stebėti visuomenės reakciją į tokios technologijos kūrimą. Jis tikisi, kad avatariniai robotai taps realybe ir bus masiškai naudojami jau 2032 metais – ir jau tada mes galėsime perkelti į šiuo robotus avatarus ir savo sąmonę. Kol kas gal ir nėra tiek svarbu ar paskutinysis spėjimas išsipildys, bet akivaizdu, kad robotai avatarai būtų labai naudingi.

Be gebėjimų laisvai ir saugiai judėti po degančius pastatus ir gelbėti žmones, avatarai galėtų padėti ir tokiose srityse kaip socialinė globa – per atstumą padėti rūpintis toli gyvenančiais senyvo amžiaus artimaisiais. Žinoma, iš pradžių tokie robotai avatarai atliktų ganėtinai paprastas užduotis, pavyzdžiui, nupraustų ir patikrintų kaip laikosi pacientas, bet vieną dieną tokie avatarai galėtų suteikti pilną medicininę priežiūrą ir dar daugiau. Pritaikomumas tokių robotų avatarų priklausytų tik nuo žmogaus fantazijos ribų.

(19)
(1)
(18)

Komentarai ()