„Facebook" pripažįsta, kad vieši jo 2.2 milijardo vartotojų duomenys buvo lengvai pasiekiami  ()

„Facebook" savo vartotojams išleido dar vieną bombą, pripažindama, kad visi 2.2 milijardai vartotojų turėtų manyti, kad kenkėjiškos trečiųjų šalių programinė įranga galėjo pažeisti ar pasinaudoti viešąja vartotojo profilio informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Facebook" generalinis direktorius Markas Zuckerbergas trečiadienį pripažino, kad „piktavaliai veikėjai" „Facebooke" pasinaudojo „Paieškos" įrankiais, siekdami atpažinti  abonento tapatybę ir rinkti informaciją apie daugumą 2 milijardų vartotojų visame pasaulyje.

Pareiškimas dar kartą įrodo, kad socialinės žiniasklaidos gigantas nesugebėjo apsaugoti vartotojų privatumo, tuo pačiu sugeneruodamas milijardus dolerių pajamų iš tos pačios informacijos.

Pareiškimas paskelbtas praėjus kelioms savaitėms po „Cambridge Analytica" skandalo atskleidimo, kuriame 77 milijonų vartotojų asmens duomenys buvo neteisėtai surinkti ir panaudoti politinės konsultacinės bendrovės, kuri padėjo Donaldui Trumpui laimėti JAV prezidento rinkimus.

„Dabar yra akivaizdu, kad mes nepakankamai dėmesio skyrėme piktnaudžiavimo prevencijai", - sakė Zuckerbergas žurnalistams. „Mes nepakankamai suprantome, kokia yra mūsų atsakomybė ir tai buvo didžiulė klaida".

Bendrovė teigė, kad išjungė funkciją, leidžiančią kiekvienam ieškoti naudotojų, įvedant telefono numerius arba el. pašto adresus į „Facebook" paieškos įrankį - savo svetainės paieškos funkciją, leidžiančią kenkėjiškiems dalyviams nuskaityti viešąją profilio informaciją.

Štai kaip šie duomenys galėjo padėti elektroniniams nusikaltėliams.

Kaip minėta pirmiau, šio sukčiavimo šaltinis buvo „Facebook" paieškos funkcija, kuri pagal nutylėjimą buvo įjungta. Įsilaužėliai kreipdavosi  į „Dark Web", kur nusikaltėliai paskelbdavo asmeninę naudotojų informaciją, pavogtą metų bėgyje.

Kai jie turėjo savo rankose el. pašto adresus ir telefonų numerius, piratai tada naudojo automatines kompiuterines programas, kad el. pašto adresus ir telefono numerius būtų galima surinkti  „Facebook" „Paieškos" laukelyje.

Šis nuskaitymas leido jiems sužinoti piliečių, susijusių su el. pašto adresais ar telefono numeriais, vardus kartu su „Facebook" profilio informacija, kurią jie pasirinko viešai paskelbti, kuri dažnai apima vardus, profilio nuotraukas ir gimtinę.

Šia surinkta informacija tikėtina kibernetiniai nusikaltėliai naudosis konkrečiam asmeniui darant įtaką taikant socialinę inžineriją ar kitus kibernetinius išpuolius.

„Iki šiol žmonės galėjo įvesti kito asmens telefono numerį arba el. pašto adresą" Facebook "paieškoje, kad galėtumėte juos rasti. Tai ypač naudinga norint surasti savo draugus kalbomis, kuriose reikia daugiau pastangų įvedant vardą arba kur daug žmonių turi panašius vardus " -  „Facebook" vyriausiasis technologijų specialistas Mikeas Schroepferas.

Tačiau Zuckerbergas gynė vartotojų duomenų rinkimą verslo modeliams, teigdamas: „Žmonės mums sako, kad jei jie matys skelbimus, jie nori, kad skelbimai būtų geri".

„Viena vertus, žmonės nori atitinkamos patirties ir kita vertus, yra tam tikrų nepatogumų, kaip naudoti duomenis", - pridūrė Zukerbergas. „Manau, kad didžioji dalis žmonių atsiliepimų nori turėti gerą patirtį".

Iš pradžių taip pat buvo pranešta, kad "Cambridge Analytica" viktorinų programa surinko duomenis apie 50 mln. „Facebook" naudotojų, tačiau „Facebook" pakėlė šį skaičių 74 procentais. t.y, daugiau nei 77 mln.

Siekdama apsaugoti savo naudotojų privačius duomenis, „Facebook" dabar riboja trečiųjų šalių programas, kad jos nepasiektų naudotojų informacija apie jų santykių būseną, religinius ar politinius pažiūrėjimus, darbo istoriją, išsilavinimą, įpročius, susidomėjimą, vaizdo įrašų stebėjimą ir žaidimus.

Pirmadienį bendrovė ketina išleisti naują funkciją, kuri informuos vartotojus, kurie buvo paveikti Cambridge Analytica duomenų nutekėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Vertelka
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()