JAV bandys sukurti GPS tikslumo artileriją, kuri nenaudos GPS. Kam to reikia?  ()

Kai GPS buvo išrasta, niekas nesuvokė, kokią reikšmę ji turės karybai. Žinoma, GPS yra labai naudinga navigacijai, tačiau JAV naudoja ir GPS paremtus artilerijos sviedinius. O kas nutiktų, jei priešas karo metu blokuotų GPS signalą? Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos jau kuria GPS tikslumo amuniciją, kuriai nereikia GPS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karinės pajėgos naudoja įvairią amuniciją, kurios nepriekaištingas tikslumas yra pasiekiamas GPS technologijos dėka. Pavyzdžiui, „M982 Excalibur“ 155 mm sviedinys savo poziciją nustato pagal GPS signalą, todėl suduoda labai tikslius smūgius. „XM1156“ yra prie neišmanių 155 mm sviedinių prisukamas GPS įrenginys. JAV turi ir GMLR raketą, kuri taip pat naudojasi GPS technologiją. GPS vienam sviediniui leidžia atlikti kelių sviedinių darbą, nes kiekvienas pataikymas yra kur kas tikslesnis, todėl taikiniai naikinami efektyviau. Tačiau kas nutiks, jei priešas suras būdų GPS signalą blokuoti?

Tai nėra toks jau netikėtas scenarijus. GPS blokavimo technologijos jau egzistuoja ir yra gerai ištobulintos. Karo atveju jos tikrai pravers, nes suteiks galimybę apsunkinti navigaciją ir tarsi sukvailinti išmaniuosius artilerijos sviedinius bei bombas. JAV pajėgų priklausomybė nuo GPS technologijos ją paverčia puikiu taikiniu, ypač turint omenyje, kad ateities karai gali peržengti ir kosmoso ribą. GPS blokavimas net nėra tokia jau aukštoji technologija kaip gali pasirodyti. Tai daro Rusija Maskvoje netoli Kremliaus, o ir Šiaurės Korėja kartais trikdo GPS darbą savo pietų kaimynėje. Todėl JAV ruošiasi tokiems konfliktams ir kuria naujus sviedinius.

Nauji artilerijos sviediniai galėtų pasiekti GPS tikslumą nenaudodami GPS technologijos. Kaip tai bus pasiekta? Kol kas tai nėra atskleidžiama - juk tai butų planas B, todėl jį reikia saugoti nuo priešo akių ir ausų. Tačiau tikėtina, kad GPS palydovus pakeistų antžeminiai siųstuvai. Trys tokie siųstuvai, vienas iš kurių būtų artilerijos pozicijose, sudarytų trikampį, kuris leistų kompiuterinei sistemai įvertinti artilerijos pabūklų poziciją erdvėje ir jų santykį su taikiniu. Algoritmas sukurtų virtualų žemėlapį, kuriuo ir vadovautųsi iššautas išmanus sviedinys.

Vėlgi, taip mano karybos ekspertai, tačiau tikroji technologija nėra žinoma. Antžeminis radijo signalas taip pat gali būti blokuojamas - tai nuolat daroma kariaujant su dronais. Todėl alternatyva GPS privalėtų turėti tam tikrą apsaugą nuo priešo elektroninės karybos sistemų. Visgi, jei pavyktų sukurti artileriją, kuri pasižymėtų GPS būdingu tikslumu nenaudodama palydovinės informacijos, tai būtų labai svarbus ginklas ateities karuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()