Amerikiečių kariškius užplūdo kritikos lavina: kodėl 5-tos kartos „F-22 Raptor“ naikina narkotikų laboratorijas, bet Sirijoje elgiasi kaip bailiai?  (9)

Savaitgalį JAV ir dvi sąjungininkės galiausiai ištesėjo Donaldo Trampo duotą pažadą smogti Sirijai. Šįkart taikinių buvo triskart daugiau, panaudota dukart daugiau raketų ir keliskart daugiau skirtingų technikos vienetų. Bet tarp to trūko kažko tokio reikšmingo. Panaudota nauja raketa yra gerai, bet tai neatrodo kaip rimtas ženklas, koks galėjo būti panaudojus išskirtinį amerikiečių penktos kartos naikintuvą „F-22“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skirtingai nei kartu su sąjungininkais kuriamas „F-35 Lightning II“, kuris niekaip neišsivaduoja iš jo tobulinimą lydinčių problemų, „F-22“ tą kelią jau praėjęs. Reikalinga ginkluotė sukurta ir įdiegta. Oro pajėgos juo disponuoja beveik dešimtmetį. Tiesa sakant jis net jau skraido virš Sirijos. Bet jo buvimas neatrodo kaip grėsmė kokią kelią danguje pasirodę kur kas senesni lėktuvai.

Kodėl smūgiams nebuvo panaudotas šis naikintuvas? Pirmieji šį klausimą uždavė žurnalistai iš „military.com“. JAV Oro pajėgų centrinės vadavietės atstovas pulkininkas leitenantas Damienas Pickardas atsakė gan lakoniškai:

„Iš svarstytų variantų, pirmenybė buvo teikiama „B1-B“, dėl jo turimų galimybių panaudoti ginklus iš už Sirijos teritorijos ribų, taip pat kitų priežasčių, įskaitant įgulos ir bombonešio, ir precizišką naikinantį tikslumą turinčios JASSM-ER (raketos)“

Viskas atrodytu logiška ir pateisinama, žinant iki smūgio kilusius apsižodžiavimus tarp JAV ir Rusijos, pastariesiems pažadėjus ne tik numušti raketas, bet ir smogti jas paleidusioms platformoms. Bet britai ir prancūzai savo atakoms pasirinko ketvirtos kartos naikintuvus „Rafale“ ir „Tornado“. Jie sėkmingai sugebėjo atakuoti taikinius iš didelio atstumo.

Penktos kartos orlaivių vienas pranašumų turėtu būti galimybė atakuoti taikinį iš didelio atstumo. Bet kol kas virš Sirijos šie paukščiai atlieka tik vadovavimo bei prieštrukdinius veiksmus, kaip kad nutiko šių metų vasario mėnesį. Tada kitiems lėktuvams ir dronams medžiojant galimai rusų privačios firmos „Vagner“ samdinius, „Raptor“ tiesiog skraidė kažkur aukštai aukštai.

Vienintelis tikras kovinis krikštas orlaiviams buvo 2017 metų lapkričio 19 diena Afganistane. Tada numetė kelias bombas ant narkotikus gaminančios laboratorijos. Tą patį galėjo padaryti kur kas pigesni Afganistano pajėgų naudojami propeleriniai lengvieji atakos lėktuvai „Embraer A-29 Super Tucano“, kurie gali greit papildyti ir JAV pajėgų gretas.

Tada kariškiai gynėsi, esą labai gerai, kad galėjo pasinaudoti šiuo penktos kartos orlaiviu. Jis gabeno itin tikslias mažo diametro, 250 svarų (113 kg) išmaniąsias bombas. Jos esą smogė sukeldamos mažai žalos šalutiniams objektams buvusiems netoli taikinio.

Aukščiausiai vadovybei tokie paaiškinimai įspūdžio nepaliko. Šių metų kovą, daugiau kaip mėnesį prieš situacijos paaštrėjimą Sirijoje, JAV oro pajėgų sekretorė Hetera Wilson viešai pareiškė:

„Užuot naikinę narkotikų pastatus Afganistane, penktos kartos naikintuvai, tokie kaip „F-22“, turėtų praleisti tokias misijas ir verčiau ruoštųsi aukščiausio lygio kovai su priešais, tokiais kaip Rusija ir Kinija“.

Kariškiai vieną viešą progą pademonstruoti nematomumo galią jau praleido. Ar sekantis panaudojimas vėl bus menkaverčių pastatų pasaulio užkampiuose sprogdinimas, kai tuo tarpu „F-15“ virš Sirijos numušinėja Irano dronus, o „F/A-18“ tą patį padarė sirų pajėgų „Su-22“ naikintuvui? Net nekalbant apie tai ką Izraelio turimi „F-16“ geba daryti svetimoje oro erdvėje.

 

Parengė Arnas Mulokas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(48)
(11)
(37)

Komentarai (9)