ECG prieš PPG - kuris jutiklis geriau stebi širdies darbą? Išskirtinė pigi B9 išmanioji apyrankė turi juos abu  ()

Viena iš pagrindinių išmaniųjų laikrodžių ir apyrankių funkcijų - širdies darbo stebėjimas. Tai atliekama galinėje įrenginio pusėje esančiais jutikliais. Dažniausiai naudojamas ECG arba PPG tipo jutikliai - kas tai per įrenginiai? Kuo jie skiriasi? Kodėl B9 turi juos abu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ECG - elektrokardiografinis jutiklis, kuris matuoja elektrinius signalus, jaučiamus susitraukinėjant širdies raumeniui. Tuo tarpu PPG yra fotopletismografinis jutiklis, kuris matuoja kraujo tėkmės pokyčius susitraukinėjant širdžiai. Tai - dvi labai skirtingos technologijos, padedančios stebėti širdies darbą. ECG jaučia elektrinius širdies susitraukimų signalus, o PPG naudoja šviesos atspindžius, kad interpretuotų kraujo tekėjimo pokyčius.

PPG sensoriai iš esmės yra mažiau tikslūs, naudoja daugiau energijos ir negali greitai nustatyti širdies ritmo. Dar daugiau - PPG sensorius yra didesnis, todėl jį sunkiau integruoti į nedidelius prietaisus.

Tačiau didžiausias PPG technologijos trūkumas yra negebėjimas prisitaikyti prie aplinkos sąlygų - PPG sunkiai veikia esant netinkamam apšvietimui (tai mažiau svarbu išmaniųjų apyrankių ir laikrodžių atveju) ar kūno vietose, kur kraujagyslės yra giliau.

Visgi PPG sensoriai yra pigesni, duomenys lengviau apdorojami, tad turbūt 95% visų išmaniųjų apyrankių ir laikrodžių turi tik tokius sensorius. Štai todėl širdies ritmo matavimai nėra labai tikslūs ar greiti. Ir štai todėl išmanioji apyrankė B9 yra išskirtinė, nes didžiuojasi turėdama abu šiuos sensorius.

Naudojami kartu PPG ir ECG sensoriai padeda pasiekti didesnį tikslumą. Iš esmės, visi PPG technologijos trūkumai gali būti kompensuojami nedideliu ECG jutikliu.

PPG sensorius B9 išmaniojoje apyrankėje yra naudojamas ilgalaikiams duomenims rinkti. Kitaip tariant, kai vakare programėlė praneša apie širdies darbą dienos eigoje, naudojami PPG surinkti duomenys. Tuo tarpu ECG, kuris yra tikslesnis ir greitesnis, naudojamas pateikti momentiniams duomenims. Kai naudotojas paprašo įrenginį pamatuoti jo pulsą, tai daro ECG.

B9 dėl šių dviejų sensorių pasiekia aukštą tikslumą, tačiau ši apyrankė turi ir daugiau privalumų. Žinoma, ji stebi miego ritmus, skaičiuoja žingsnius, matuoja nubėgtą atstumą, analizuoja miego ritmus, praneša apie gautas žinute, primena pajudėti ir taip toliau. Ši apyrankė taip pat turi gana talpią 80 mAh bateriją, leidžia per atstumą valdyti telefono kamerą ir atitinka IP67 atsparumo vandeniui bei dulkėms standartą.

B9 apyrankė turi didelį nespalvotą OLED ekraną ir patogią apyrankę su tvirta sagtimi. B9 kainuoja €32,30, galima rinktis iš keturių spalvų. 

Pirmi 4 pirkėjai šiai apyrankei vienbalsiai skyrė 5 balus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(9)
(-3)

Komentarai ()