Robotai atspausdino pirmąjį pasaulyje nerūdijančio plieno tiltą be jokių tiesių linijų - tokios konstrukcijos kada nors prireiks ir Marse? (Video)  (7)

Amsterdame (Nyderlandai) robotai atspausdino pirmąjį pasaulyje nerūdijančio plieno tiltą. Šis statinys dar įdomus ir tuo, kad jame nerasite nė vienos tiesios linijos. Ambicingas startuolis MX3D tikisi, kad kada nors panašių konstrukcijų prireiks kolonijai Marse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį tiltą olandai kūrė pastaruosius trejus metus, o paskutiniame etape prisidėjo ir keturi robotai. Jie ir atspausdino konstrukciją. Tiltui išspausdinti reikėjo 4535 kg plieno. Robotų pagamintas tiltas sveria apie 4,5 tonos. Kad būtų sukurta 12,5 m ilgio konstrukcija, prireikė šešių mėnesių, rašo inhabitat.com.

Įdomios konstrukcijos dizainą sumanė „Joris Laarman Lab“. Kitąmet tiltas turėtų sujungti vieno Amsterdamo kanalo krantus. Tai – savita metafora to, kaip ateitis keičia praeitį.

Jorisas Laarmanas apie tiltą kalbėjo taip: „Tu tarsi patenki į mokslinį fantastinį romaną. Juk jis taip skiriasi nuo visos aplinkos. Mes dirbame laivų statykloje. Čia viskas – geometrinių formų, o tiltas neturi nė vienos tiesios linijos“.

MX3D viliasi, kad miesto valdžia leis pastatyti tiltą nekeičiant jo išvaizdos.

Iki tol bus bandoma, kokį didžiausią svorį konstrukcija gali išlaikyti. Vienas MX3D įkūrėjų Gijsas van der Velde teigė, kad ant tilto jau stovėjo visi 30 laboratorijos darbuotojų ir tai statiniui nepakenkė. Tačiau bandymai tęsis visą vasarą. Anot MX3D, šiuolaikinės inžinerinės programos nepakankamai išmanios tokiai sudėtingai konstrukcijai bandyti, todėl reikia natūralių bandymų.

MX3D teigia, kad 3D spausdinantys robotai gali statyti sunkias pramonines konstrukcijas, o ateityje gal net ir elementus, kurių reikės kolonijai Marse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai (7)