Liūdna žinia telefonų vagims: pavogtas telefonas nebeveiks nei Lietuvoje, nei užsienyje  (1)

Didžiausios Lietuvos telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir „Telia Lietuva“ jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos keistis vogtų ar pamestų telefonų IMEI numeriais. Tai reiškia, kad jei į vogtą ar pamestą telefoną įdėsite SIM kortelę, įrenginys bus blokuojamas ir neveiks, rašoma pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys mobiliojo ryšio paslaugas teikiančios bendrovės pasirašė sutartį su duomenų analizės ir dirbtinio intelekto sprendimų kūrėja „Scorify“, kuri vystys bendrą ir viešą blokuojamų IMEI numerių sistemą.

„Tai po ilgų diskusijų pasiektas rezultatas. Pirminis tikslas buvo kitoks – išankstinio mokėjimo kortelių registravimas, tačiau buvo išgirstas verslas ir imtasi ne mažiau efektyvių priemonių. Tai turėtų būti pagrindinis ginklas kovoje tiek su telefoniniu sukčiavimu, tiek su telefonų vagystėmis“ – sakė ministro pirmininko patarėjas Donatas Matuiza.

„Ši iniciatyva parodo, kaip policija sugeba bendrauti su privačiu sektoriumi. Informuojame apie rimtą žingsnį nusikalstamumo prevencijos link, siekiant įtvirtinti suvokimą, kad nusikaltimai neapsimokėtų, kad telefonai nebūtų naudojami nusikalstamoms veikoms, kad nevyktų nusikalstama jų apyvarta. Šiandien pristatome vieną žingsnį, tačiau jau aptarėme ir sutarėme, kad per tris mėnesius bus parengtas ir kitas, daug rimtesnis, sisteminis žingsnis, kuomet klastoti (tinkluose neteisėtai veikiantys) mobilieji įrenginiai bus blokuojami pagal tam tikrus algoritmus“, – tikino Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

„Naujoji sistema leis ryšio operatoriams tarpusavyje keistis Lietuvoje bei užsienyje vogtų, pamestų ar apgaule įgytų telefonų IMEI numeriais. Lietuvos operatoriai sistemoje matys ne tik vieni kitų pateiktus IMEI numerius, kuriuos blokuos, o ir IMEI, pateiktus daugiau nei 140-ies ryšio operatorių visame pasaulyje. Vogtų telefonų IMEI pasieks ir užsienio operatorius, kurie blokuos naudojimąsi šiais telefonais savo šalyse. Tai reiškia, kad iš kuprinės Lietuvoje ištrauktas telefonas neveiks su britiška SIM kortele, o Didžiojoje Britanijoje prarastas įrenginys neveiks Lietuvoje“, – teigia Žilvinas Milerius, „Scorify“ direktorius.

Iki šiol vogtų įrenginių blokavimas pagal IMEI kodą vyko „vietiniu lygiu“, nesikeičiant duomenimis su GSMA asociacija.

Tarptautinės ryšio operatorius vienijančios asociacijos GSMA duomenimis, JAV ryšio operatoriams pradėjus keistis vogtų telefonų IMEI ir juos blokuoti, telefonų vagysčių skaičius San Fransiske sumažėjo 50 procentų.

Šiuo metu jau veikia bandomasis savitarnos portalas, kuriame galima įsitikinti, ar įrenginys užsienio operatorių nėra įtrauktas į vogtų ar pamestų įrenginių registrą. Paaiškėjus, kad įrenginys buvo vogtas ar pamestas, Lietuvos ryšio operatorių tinkluose jis bus pradėtas blokuoti po 3 mėnesių. Lietuvos ryšio operatoriams į registrą įtraukus naujus IMEI kodus, mobiliojo ryšio operatoriai apie tai informuos telefonų savininkus, jog jie turėtų galimybę įsigyti naują įrenginį.

Blokuoti telefonai praras galimybę registruotis mobiliojo ryšio tinkluose, tačiau jungiantis prie „Wi-Fi“ prieigos taškų IMEI kodas nėra tikrinamas, todėl minimali galimybė gauti interneto prieigą išliks.

Pasak Ž. Milerio, ypatingą dėmesį IMEI pasitikrinimui turi skirti gyventojai, kurie telefonus įsigijo iš nepažįstamų privačių asmenų, pavyzdžiui, per skelbimų portalus.

Pagal dabartinius pasaulinius statistinius duomenis pasaulyje naudojama 10–30 proc. vogtų įrenginių. Lietuvoje vidutiniškai per metus pavagiama 1000–2000 telefonų, 2016 m. pavogta daugiau nei 3000 telefonų, 2017 m. – daugiau nei 2000 telefonų, per šių metų pirmą ketvirtį daugiau nei 400 telefonų. Anot A. Roginskio, dauguma telefonų vagysčių vykdoma sąmoningai ir tikslingai, ieškant menkiau saugomų įrenginių viešų susibūrimų vietose, kavinėse, sporto salėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (1)