„Sukhoi Su-57 PAK-FA“ bus lengvai pastebimas radarų? Ekspertai mano, kad rusai naujojo naikintuvo net negalvojo slėpti  (12)

STEALTH technologijos leidžia orlaivius paslėpti nuo radarų. Tai - labai sudėtingas procesas, įkandamas tikrai ne visoms valstybėms. Rusija teigė, kad „Sukhoi Su-57 PAK-FA“ radarams tikrai nebus pastebimas - su tokia etikete buvo bandoma šį naikintuvą parduoti ir Indijai. Tačiau dabar ekspertai žiūri į naujausias SU-57 nuotraukas ir teigia, kad Rusija net nesistengė jam suteikti STEALTH galimybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš pagrindinių STEALTH sąlygų - ypatingai lygus, aptakus fiuzeliažas ir sparnai. Įvairios siūlės tarp skirtingų korpusą sudarančių plokščių ar judančių sparnų dalių sujaukia radaro signalą ir leidžia priešui pastebėti orlaivį. Būtent dėl noro likti nepastebėtiems priešo radarams naikintuvo ginkluotė dabar slepiama vidiniuose skyriuose. Tačiau SU-57 toli gražu nėra labai lygus.

Ekspertai vos pažvelgę į naujausias SU-57 nuotraukas beda pirštu į didelius tarpus tarp skirtingų plokščių. Rusijos pasididžiavimo papilvė nėra tokia lygi, kokia turėtų būti, norint, kad naikintuvas būtų nematomas radarams. Tam, kad būtų išlaikyti nedideli tarpai tarp plokščių, reikalingos sudėtingos gamybos technologijos, tačiau ekspertai mano, kad rusai tiesiog nesistengė.

Dideli tarpai matomi ir prie SU-57 užsparnių, ir kitų judančių fiuzeliažo dalių. Vertikalūs uodegos stabilizatoriai taip pat turi nedidelį tarpą prie pagrindo, kuris sudaro aštrų kampą - tokių elementų STEALTH naikintuvuose tiesiog negali būti. Lėktuvo nosis taip pat pritvirtinta pakankamai grubiai, tačiau taip gali būti ir dėl to, kad kol kas demonstruojami tik prototipai.

Businessinsider.com žurnalistams ekspertai pasakojo, kad tikriausiai Rusija net nebandė sukurti radarams tikrai nematomo naikintuvo. Galbūt tai buvo per brangu, o galbūt toks tikslas nebuvo keliamas dėl strateginių priežasčių. Ginklai buvo paslėpti, pagerintos aerodinaminės fiuzeliažo savybės, o STEALTH liko paraštėse. Tačiau kodėl?

Ekspertai mano, kad pagrindinė SU-57 užduotis yra tiesioginė kova su F-22 ir F-35 naikintuvais. Būtinybė išvengti radarų tiesioginėje kovoje nėra tokia didelė, nes naikintuvai skraido labai arti vienas kito. SU-57 taip pat turi nosyje šonu sumontuotus radarus, kurie, kaip manoma, galės tiesiogiai trikdyti priešininkų elektroniką. Galbūt Rusija neplanuoja šio naikintuvo naudoti už priešo linijų? Tačiau nereikėtų atmesti ir to, kad galbūt Rusija neturi pinigų ar netgi technologijų sukurti tikrą STEALTH naikintuvą.

Ekspertai vis dar nėra įsitikinę, kad Rusija pajėgi pasigaminti didesnį SU-57 kiekį. Indija naikintuvų nepirko, o pačios Rusijos ekonomika kol kas nerodo pozityvių atsigavimo ženklų.  SU-57 į ginkluotę turėjo būti įtrauktas jau 2019-aisiais, tačiau dabar teks palaukti, kad sužinotume, ar tai pasiekiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(4)
(40)

Komentarai (12)