Tai gali pakeisti statybų sektorių: mokslininkų tyrimo rezultatai stebina – grafenas betonui suveikė kaip „dopingas“  (5)

Grafenas yra tiesiog stebuklingas: tai yra stipriausia žmogaus sukurta dirbtinė medžiaga. Dabar mokslininkai grafeną panaudojo kurdami naujo tipo betoną, kuris yra daug stipresnis, atsparesnis vandeniui ir gerokai ekologiškesnis nei tas, kuriuo iki šiol naudojamės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norėdami pagaminti naujo tipo betoną, komanda iš Ekseterio universiteto sukūrė metodą, kuriuo grafeno gabalėlius paskleidė vandenyje ir įterpė į tradicinio betono sudėtį. Pranešama, kad šis procesas yra nebrangus ir atitinka modernius didelės apimties gamybos reikalavimus.

Tyrimo metu nustatyta, kad grafenu papildyto betono, palyginus su įprastu betonu, gniuždymo jėga padidėjo 146 %, tempimo jėga padidėjo 79,5 %, o vandens pralaidumas sumažėjo 400 %. Tad naujoji medžiaga atitinka britų ir europos statybos standartus.

Stipresnis ir atsparesnis vandeniui betonas turėtų užtikrinti, kad naujosios konstrukcijos būtų gerokai ilgaamžiškesnės. Tai reiškia, kad jos nereikalautų dažno remonto ir tuo pačiu reikėtų panaudoti mažiau betono mišinio, o tai yra gerai ir aplinkosauginiu požiūriu, kadangi betono gamyboje naudojamo cemento gamyba yra pagrindinis anglies dioksido išmetimo šaltinis.

Be to, grafeno panaudojimas betone leidžia sumažinti apie 50 % kitų reikalingų medžiagų kiekį, įskaitant ir tą patį cementą. Mokslininkai teigia, kad dėl šios priežasties CO2 išmetimai turėtų sumažėti 446 kg/t.

„Ieškant būdų kaip statybas paversti ekologiškesnėmis, mūsų pasiekimas tampa svarbiu žingsniu link anglies dioksido mažinimo“, - teigė doktorantas Dimitar‘as Dimov‘as, kuris vadovavo šiam tyrimui. „Tai pirmasis žingsnis, bet svarbus ir teisinga linkme žengtas žingsnis link to, kad ateityje statybos pramonė taptų tvaresnė.“

Visai neseniai šie tyrimo rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Advanced Functional Materials“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(4)
(59)

Komentarai (5)