Šaulių ginkluotė pereina į naują lygį: vietoj optinio taikiklio sukūrė ypatingą akustinį jutiklį - iššovei ir tavo vieta jau žinoma  ()

Mūšio laukas yra kupinas triukšmo. Tai yra visiškai normalu ir neišvengiama. Problema ta, kad šūvių garso šaltinį yra labai sunku nustatyti. Garsas aidi nuo įvairių kietų paviršių ir kariui sunku suvokti, į kurią pusę jam reikėtų pulti ar kurioje vietoje ieškoti priedangos. Tam prancūzų kompanija „Metravib“ ir sukūrė ypatingą akustinį jutiklį PEARL, kurį galima tvirtinti tiesiai ant šturmo šautuvo ar šalmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šūviai iš mažų rankinių ginklų yra aiškiai girdimi ir už poros kilometrų. Tačiau šūvio garsas yra labai trumpas ir šaižus, jis lengvai pasimeta tarp kietų paviršių. Kariui sunku suvokti, iš kurios pusės sklinda aidas, o iš kurios - šūviai. Tenka pasikliauti kitais pojūčiais ir komanda. Dideli akustiniai jutikliai nėra naujiena, tačiau PEARL yra beveik toks pat asmeninis kaip optinis taikiklis.

Sakome „beveik“, nes teoriškai vienai komandai pakanka ir vieno PEARL įrenginio. Kita vertus, vis tiek patogiau, kai visi kariai turi po vieną akustinį jutiklį. PEARL iš tiesų yra visa akustinių jutiklių sistema. Šūvis paleidžia stiprią akustinę bangą - ta, kuri sklinda iš pagrindinio šaltinio visada yra stipresnė už aidą. Žmogaus ausis mūšio sumaištyje gali to skirtumo nepastebėti, o štai PEARL pastebi ir kryptį, iš kurios sklinda šūvių garsai, nurodo LED rodyklėmis.

PEARL nurodo ne tik apytikslę kryptį - azimutas ir pakilimo kampas virš horizonto taip pat pateikiami kariui. Azimutas pateikiamas 7,5 laipsnių tikslumu, todėl priešo vietą pavyks nustatyti gana tiksliai, o tuomet bus galima priimti tikslesnius, labiau pamatuotus sprendimus. PEARL geriausiai nustato smulkesnių ginklų šūvių šaltinius - nuo pistoletų iki 7,62 mm kulkosvaidžių.

PEARL ne tik gali gerai veikti tiek mieste, tiek kalnuose, kur galimybės susidaryti klaidinančiam aidui išties yra didžiulė, bet taip pat turi galimybę ignoruoti bendražygių šūvius. Įrenginys neturi jokių laidų, jį lengva prižiūrėti ir naudoti. Jis turi tik tris mygtukus, kad be reikalo neeikvotų kario dėmesio. Pasak „Metravib“, PEARL yra kario apsauginės įrangos dalis, tačiau nesunku įsivaizduoti, kad įrenginys labai pasitarnautų ir puolime - PEARL padėtų aptikti užsimaskavusius, pasislėpusius priešus, kurie kelia didžiausią pavojų. Gamintojas teigia, kad PEARL jau buvo panaudotas mūšyje.

Egzistuoja ir dar pažangesnė PEARL versija PILAR. Šis įrenginys ne tik nurodo šūvių šaltinio kryptį, bet ir gali jį pažymėti žemėlapyje. Jis tiksliai nurodo atstumą iki šaulio ir jo padėti GPS įrenginio ekrane. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(47)
(2)
(45)

Komentarai ()