Tai dar vienas „Facebook“ spjūvis vartotojams į veidus? Aiškėja nauja skandalinga žinia apie duomenų perdavimą  (0)

Socialinį tinklą valdančiai bendrovei „Facebook“ vis sunkiau atsiginti nuo kaltinimų piktnaudžiavimu. JAV dienraščio „The New York Times“ šaltinių teigimu, per praėjusį dešimtmetį ji susitarė dėl apsikeitimo duomenimis su mažiausiai 60 išmaniųjų telefonų ir kitų įrenginių gamintojų. Tai reiškia, kad trečiosioms šalims be atskiro sutikimo buvo ir tebėra perduodama asmeninė „Facebook“ vartotojų informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp socialinio tinklo partnerių – beveik visi didieji išmaniųjų įrenginių gamintojai: „Apple“, „Samsung“, „Microsoft“, „Amazon“, „BlackBerry“ ir kt. Pasak „The New York Times“, nors „Facebook“ nuo šių metų balandžio ėmėsi partnerystės susitarimų peržiūros, daugelis jų vis dar galioja.

Teigiama, kad išmaniųjų įrenginių gamintojams „Facebook“, be kita ko, suteikė prieigą prie socialinio tinklo vartotojų draugų sąrašų. Dienraštis pateikia iškalbingą pavyzdį, kaip išmaniųjų gamintojas „BlackBerry“ galėjo nesunkiai surinkti išsamią „Facebook“ kaupiamą informaciją ne tik apie 556 žurnalisto Michaelo LaForgios „draugus“, bet ir apie net 294 tūkst. jo „draugų draugų“.

Aiškėja, kad tokia „Facebook“ praktika nenutrūko net ir po to, kai bendrovė patikino nebeperduosianti tokios informacijos trečiosioms šalims.

Šių metų kovą kilus skandalui dėl politinių konsultacijų įmonės „Cambridge Analytica“ piktnaudžiavimo „Facebook“ tinkle surinkta privačia informacija, „Facebook“ atstovai tikino pagrindines spragas santykiuose su programėlių kūrėjais užlopę dar 2015 m. Dabar aiškėja, kad jie pasirinko nutylėti, kad nauji apribojimai negalioja išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir kitų įrenginių gamintojams.

Dabar „Facebook“ greičiausiai teks gintis nuo kaltinimų, kad sudaryti susitarimai prieštarauja JAV ir ES teisės aktams dėl vartotojų privatumo apsaugos.

Socialinis tinklas ketina laikytis pozicijos, kad išmaniųjų prietaisų gamintojai yra neatskiriama jo dalis, taigi neturėtų būti laikomi „trečiąja šalimi“.

„Šios partnerystės veikia visiškai kitaip negu tai, kaip programėlių kūrėjai naudoja mūsų platformą“, – „The New York Times“ sakė „Facebook“ viceprezidentas Ime Archibongas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: