Tai gali būti kardinalus pokytis energetikoje: „Tokamak Energy“ skelbia, kad jų eksperimentinis branduolinės sintezės reaktorius pasiekė ženklų progresą (Video)  (10)

Tai – tuščiavidurės, spurgos formos kameros, kurios gali mums padėti pasiekti neribotą ir švarią energiją. Taip, kalbame apie vadinamus tokamako branduolinės sintezės reaktorius ir gana naujas šios srities dalyvis, JK kompanija „Tokamak Energy“, skelbia pasiekę ženklų progresą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų „ST40“ įrenginys pasiekė 15 milijonų laipsnių pagal Celsijų temperatūrą, o tai yra praktiškai tokia pati temperatūra kaip ir pačiame Saulės centre.

Branduolinė sintezė yra įkvėpta žvaigždėse vykstančių branduolinių reakcijų, kurių metu susijungia helio atomai ir yra išskiriamas didžiulis energijos kiekis. Jei galėtume Žemėje atkurti šį procesą, savo rankose turėtume neišsenkantį energijos šaltinį.

Taip pat, skirtingai nuo įprastų branduolinių jėgainių, kuriose taikomos branduolių skilimo technologijos, branduolių sintezė neturėtų kenksmingų šalutinių produktų, kaip radioaktyvių atliekų ir į aplinką neišmestų anglies dioksido. Tai būtų praktiškai idealus energijos šaltinis.

Tačiau norėdami tai padaryti, mes turime čia, Žemėje, sukurti tokias pačias sąlygas, kurios yra Saulėje. Ir pirmasis bei vienas svarbiausių reikalavimų yra pasiekti neįtikėtai didelį šilumos kiekį. „Tokamak Energy“ tikisi tai pasiekti per vadinamą „suliejimo suspaudimą“, kai per dvi simetriškas magneto vijas paleidžiama didelė srovė, kuri generuoja du plazmos žiedus.

Mažinant vijų srovę iki nulio, šie du plazmos žiedai susijungia į vieną. Toks susijungimas sukuria milžinišką energijos kiekį ir kaitina plazmą, o magnetų kompleksai užtikrina stabilų plazmos srautą aplink sferinę kamerą ir leidžia pasiekti kuo daugiau sintezės reakcijų.

„Tokamak Energy“ šiuo metu pagamino tokamako reaktorių ir pasiekė daugiau kaip 15 milijonų laipsnių pagal Celsijų temperatūrą, tačiau, pasak komandos, „tai tik apšilimas“. Galutinis tikslas yra pasiekti 100 milijonų temperatūrą  pagal Celsijų, kuri, jų teigimu, yra reikalinga deuterio ir tričio dalelių sintezei. Jų manymu, komercinis sintezės reaktorius gali būti parengtas iki 2030 metų.

„Pasauliui reikia gausios, kontroliuojamos, švarios energijos“, - sakė vienas iš „Tokamak Energy“ įkūrėjų dr. David‘as Kingham‘as. „Mūsų verslo planas yra pagrįstas tvirtu moksliniu pagrindu, o šis etapas yra svarbus žingsnis mūsų kompaktiškam sferiniam tokamakui judant link branduolinės sintezės energijos įgyvendinimo.“

Kiti svarbūs tokamako reaktorių projektai vykdomi Kinijoje – „EAST Tokamak“ ir kaip pranešama temperatūra plazmoje tris kartus viršija saulės šerdies temperatūrą bei sugebama ją išlaikyti 102 sekundes – bei tarptautinis termobranduolinis eksperimentinis reaktorius ITER, kuris bus didžiausias pasaulyje tokamakas-branduolių sintezės reaktorius. Tikimasi, kad ITER, 35 šalių bendradarbiavimo rezultatas, pradės veikti 2027 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(71)
(3)
(68)

Komentarai (10)