300% didesnė sparta, bet sumažėjęs WiFi atstumas: kodėl buvo sukurtas „Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatorius, kuo skiriasi nuo „Xiaomi Mi Router 3“ ir kas per žvėris yra „ASUS ROG Rapture GT-AX11000“ (Video, palyginimai ir apžvalga)  ()

Turbūt nieko nenustebinsime pasakę, kad pastaraisiais metais interneto populiarumas labai stipriai išaugo. Praktiškai kiekvienas namas ar butas turi internetą. Ir pats interneto greitis gerokai padidėjo. Tad natūralu, kad ir kiekvienuose namuose yra būtinas internetui prietaisas – maršrutizatorius. „Xiaomi“ kompanija taip pat savo klientams siūlo maršrutizatorius. Negana to, tai yra viena iš trijų pagrindinių sričių, į kurias šis gamintojas sutelkia didžiausią dėmesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi „Mi Router“ galima dėti šalia „Redmi“ išmaniųjų telefonų bei „Mi TV“ įrangos. Praėjusių metų pabaigoje „Xiaomi“ pristatė trečiosios kartos maršrutizatorių ir jis iš karto tapo vienu perkamiausiu „Xiaomi“ produktu. Pagrindinė priežastis - ypač stiprus ir stabilus signalas, be problemų padengiantis net ir didelių namų erdvę.

Pagal technines charakteristikas, maršrutizatorius garantuoja 100m atstumu kokybišką WiFi signalą, o jo padengiamas plotas turėtų siekti 150 kvadratinių metrų. Tačiau šie skaičiai gauti skaičiuojant erdvę be sienų, realybėje, plotas kiek mažesnis, tačiau 2-3 kartus didesnis už analogiškos kainos konkurentų. 

Pirkėjai taip pat nuolatos akcentuoja šiame tinklo maršrutizatoriuje įdiegto septynių lygių apsaugos mechanizmo privalumus ir džiaugiasi galimybe, kuri leidžia „Xiaomi Mi WiFi Router 3“ valdyti  tiesiog nuotoliniu būdu naudojantis išmaniuoju telefonu.

Deja, sulaukdavo jis ir kritikos - pagrindinis pirkėjų nepasitenkinimas buvo susijęs su LAN prievado sparta - interneto ryšį šis maršrutizatorius priima ir išskleidžia daugiausiai 100Mbps sparta. Tačiau tarpusavio komunikacijas tarp prie jo prijungtų įrenginių užtikrina 1000Mbps sparta. 

Tiems, kas perka didesnį interneto greitį nei 100Mbps, „Xiaomi Mi Router 3“ naudojimas tampa nepraktišku, štai todėl vos prieš kelias savaites Šenzene (industrinis pietų Kinijos miestas aut. past.) vykusiame renginyje gamintojas pristatė ir 4-tosios kartos „Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatorių.

Palyginus „Xiaomi Mi Router 3“ su „Xiaomi Mi Router 4“ atrodo, kad jie labai panašūs, tačiau skirtumų yra ir gan esminių, susijusių su duomenų sparta ir WiFi atstumu - viskas matosi šioje lentelėje:

Parametras

Xiaomi Mi Router 3

Xiaomi Mi Router 4

Speed of Ethernet Port

100Mbps

1000Mbps

WiFi Distance

100m

10m

WiFi Network Frequency

2.4GHz and 5GHz

2.4GHz and 5GHz

Transmission Rate

1167Mbps

1167Mbps

LAN Ports

2

2

Taigi, „Xiaomi Mi Router 4“ jau turi gigabaitinės spartos LAN prievadą, bet deja, dėl to nukentėjo WiFi atstumas. Kitą vertus, tiems, kas gyvena mažuose butuose ar nenori stipraus spinduliavimo, sumažėjęs atstumas bus ne trūkumas, o privalumas - kam internetu gundyti kaimynus?

Visgi „Xiaomi Mi Router 3“ nepraranda savo prasmės - norite itin galingo maršrutizatoriaus, rinkitės „Xiaomi Mi Router 3“. Norite labai greito, rinkitės „Xiaomi Mi Router 4“. 

Be to, „Xiaomi Mi Router 4“ gavo naują procesorių ir jau yra MiNET funkcija.

O kaip dėl kainos? „Xiaomi Mi Router 3“ paprastai kainuoja apie 35-40€, tačiau su nuolaidomis jį galima gauti kur kas geresnėmis kainomis. Tarkim, Cafago su nuolaida „Xiaomi Mi Router 3“ siūlo už 33€, o štai Gearbest per didžiausią vasaros išpardavimą jį atiduoda už 29€ - tai vienas iš pačių geriausių pasiūlymų, kada tik buvusių šiam maršrutizatoriui. 
„Xiaomi Mi Router 4“ yra apie 10€ brangesnis už „Xiaomi Mi Router 3“, tad paprastai be nuolaidų galima jį įsigyti už 45-55€. Akcijų metu kainos darosi padoresnės - Cafago su nuolaida jį siūlo už 41€, o Gearbest dabar jį atiduoda už 38€, bet pasiūlymas labai greitai baigsis. 

Kol kas apie  „Xiaomi Mi Router 4“ dar nėra daug apžvalgų, tačiau kaip jis atrodo gyvai galima peržiūrėti štai čia:

Be to, yra ir vienas gan įdomus jo bandymas, tad žemiau pristatome, ką autorius sužinojo išbandęs naująjį maršrutizatorių. 

„Xiaomi Mi Router 4“ išvaizda

Šiuo metu „Xiaomi Mi Router 4“ yra tik baltos spalvos, tačiau tai jau tapo įprastu „Xiaomi“ dizaino bruožu. Ant pačio maršrutizatoriaus viršaus yra „Xiaomi“ logotipas, kuris tuo pačiu metu yra ir fizinis įrenginio įjungimo mygtukas.

MiNET mygtukas palaiko greitą MIOT „WiFI“ ryšio protokolą. Įprastai yra gana kebloka prie maršrutizatoriaus prijungti savo išmanųjį įrenginį, bet šiuo atveju užteks paspausti vieną MiNET mygtuką.

„Xiaomi Mi Router 4“ naudoja keturias išorines ir į visas puses stiprų signalą siunčiančias bei gaunančias antenas. Šios antenos suteikia įrenginiui gerą vidinę struktūrą/išdėstymą, kuris efektyviai padidina signalo veikimo diapazoną ir jo perdavimo efektyvumą. Be jokios abejonės marsrutizatorius palaiko dviejų kanalų „WiFi“ – 2,4 ir 5 GHz.

„Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatorius palaiko keletą sąsajų, įskaitant maitinimo laidą, „reset“ mygtuką, WAN ir du LAN Gigabit prievadus. 

Beje, tiek WAN, tiek ir LAN prievadai turi šviesos inikatorius, kurie nurodo tinklo ryšio būseną. O „Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatoriaus apačioje yra grotelės, kurios užtikrina geresnį įrenginio aušinimą.

Kalbant apie šilumos išsklaidymą, „Xiaomi Mi Router 4“ turi didelį aliuminio ir magnio lydinio paviršių bei naudoja aukštu šiluminiu laidumu pasižymintį plastiką, kad būtų pasiektas maksimalus šilumos išsklaidymas.

„Xiaomi Mi Router 4“ programėlė

Šis maršturizatorius turi specialią programėlę, todėl su išmaniuoju telefonu galima valdyti kai kuriuos maršrutizatoriaus veiksmus. Galite matyti kurie įrenginiai yra prijungti prie maršrutizatoriaus arba galite apriboti tinklo ar interneto greitį.

„Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatorių reikia prijungti prie interneto laido, telefono programėlėje įvesti ant maršrutizatoriaus nugarėlės esantį kodą ir plačiajuosčio ryšio paskyros slaptažodį ir tinklas yra automatiškai nustatomas.

 

Programėlėje galima peržiūrėti kokie įrenginiai yra prijungti prie maršrutizatoriaus, valdyti interneto greitį, peržiūrėti įrenginio informaciją bei „WiFi“ nustatymus.

Su programėle galima išbandyti ar optimizuoti tinklo greitį, pasirinkti geresnius duomenų perdavimo kanalus ir užkirsti kelią įvairiems „WiFi“ ryšio sutrikimams.

Be kai kurių tinklo valdymo funkcijų, su programėle taip pat galima valdyti ir antrines funkcijas, tokias kaip: „apsaugos centras“, „sveikatos režimas“, „tinklo užtvindymo“ (angl. network flooding) prevencija ir kitos.

„Xiaomi Mi Router 4“ veikimas

Kaip jau minėjome, šis maršrutizatorius turi keturias antenas, iš kurių dvi palaiko 2,4 GHz (5 dBi), o kitos dvi – 5 GHz (6 dBi) duomenų perdavimo ryšį. Taip pat šis maršrutizatorius turi 2 Gigabit Ethernet prievadus. Tad iš principo jis yra kiek per mažas naudoti biuruose, tačiau namų naudojimui yra pats tas.

Maršrutizatorius turi įmontuotą „MT7621A“ procesorių, kurio veikimo dažnis siekia 880 MHz. Pats procesorius buvo kuriamas verslo įmonėms, todėl jis užtikrina labai stabilų darbo našumą.

Tad jį namų sąlygomis išbandė ir šios apžvalgos autorius. Bandymo zona apėmė namą su trimis miegamaisiais kambariais, kurių plotas siekė apie 130 kvadratinių metrų. „Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatorius buvo pastatytas pirmame kambaryje ir šalia jo atliktas signalo stiprumo matavimas A, paskui išmatuotas signalo stiprumas B sekančiame kambaryje (už vienos pertvaros) ir galiausiai, signalo stiprumas C tolimiausiame kambaryje (už 2 pertvarų nuo maršrutizatoriaus). Kambarių ir matavimo schema.

Šiame pateiktame paveiksle galite matyti išbandyto maršrutizatoriaus signalo aprėpties stiprumą. Paveiksle galite matyti 3 nuotraukas, kuriose užfiksuotas signalo stiprumas - pirmasis matavimo taške A, toliau taškas B, toliau C. Signalo stiprumas susilpnėja pereinant į kitus kambarius, tačiau jis vis tiek užtikrina labai kokybišką pastovų „WiFi“ ryšį net ir už dviejų pertvarų, pačiame tolimiausiame C taške.

Išmatavus vidutinį duomenų perdavimo greitį (matavimo rezultatų ekrano nuotrauka) matyti, kad  esant 2,4 GHz ryšiui „Xiaomi Mi Router 4“ gali palaikyti maždaug 4 MB/s greitį, o esant 5 GHz ryšiui – 9 MB/s greitį.

Ką tai reiškia palyginant su kitais maršrutizatoriais? Bandymų autorius išbandė duomenų persiuntimo spartą su „Xiaomi Mi Router 4“ ir palygino, kaip analogiškus darbus įveikia konkrečiai neįvardintas 100Mb spartos maršrutizatorius (labai tikėtina, kad tai tas pats „Xiaomi Mi Router 3“, su kuriuo apžvalgos pradžioje autorius ir lygino „Xiaomi Mi Router 4“) - bandymų lentelė štai čia.

Lentelėje matosi, kokius duomenis siuntė (1 stulpelis), koks jų dydis (2 stulpelis), kaip greitai juos persiuntė „Xiaomi Mi Router 4“ (3 stulpelis) ir 100Mb spartos maršrutizatorius (4 stulpelis) bei paskaičiuota, kiek procentais „Xiaomi Mi Router 4“ yra greitesnis (5 stulpelis). Rezultatai kalba patys už save - „Xiaomi Mi Router 4“ dirba greičiau vidutiniškai 300% nei 100Mb spartos maršrutizatorius.

Oficialiai teigiama, kad prie šio „Xiaomi Mi Router 4“ maršrutizatoriaus vienu metu galima prijungti iki 128 skirtingų išmaniųjų įrenginių. Tačiau norint užtikrinti stabilų darbo našumą jis yra apribotas iki 64 įrenginių. Tačiau turbūt būtų gana sunku rasti namus, kuriuose būtų poreikis vienu metu prijungti tokį didelį kiekį renginių.

Apžvalgos autorius vienu metu prie maršrutizatoriaus prijungė 7 skirtingus įrenginius ir nepastebėjo, kad maršrutizatoriaus greitis būtų nors kiek nukentėjęs. O prie „Xiaomi Mi Router 4“ prijungus 3 įrenginius jo galia siekia apie 4,4 vatus, o tai yra įprastas rodiklis.

Ir pabaigai...

Jau iš specifikacijų matosi, kad „Xiaomi Mi Router 4“ turėtų būti kur kas greitesnis nei „Xiaomi Mi Router 3“, ką ir rodo bandymai, bet prarado aprėpties atstumą - tiesa, autoriaus bandymas rodo, kad vidutinio dydžio namuose tai nekels problemų, bet „Xiaomi Mi Router 3“ vistiek neprilygs. Kai kam iškils dilema - o gal geriau paieškoti kitokio maršrutizatoriaus, kuris galėtų viską - ir turėtų žvėrišką greitį, ir didžiulį padengiamą atstumą?

Toli ieškoti nereikia - visai neseniai „ASUS“ pristatė greičiausią pasaulyje „ROG Rapture GT-AX11000“ maršrutizatorių. Jis palaiko 802.ax „WiFi“ standartą, trijų kanalų 110000 Mbps duomenų pralaidumą, kuris yra 2,5 kartų didesnis nei, kad gali pasigirti esami aukščiausios kalsės maršrutizatoriai bei turi itin žemą uždelsimo laiką ir geresnį žaidimų našumą. Tai tikras „žvėris“, bet jis kainuoja milžiniškus pinigus - be nuolaidų pigiau nei už 500€ negausite. Tiesa, šiuo metu jį galima įsigyti už 368€ su 29% nuolaida, bet pasiūlymas labai greitai baigsis, o kaina vistiek didžiulė. Palyginkime jo pagrindines galimybes su „Xiaomi“ modeliais:

Parametras

Xiaomi Mi Router 3

Xiaomi Mi Router 4

„ROG Rapture GT-AX11000“

Speed of Ethernet Port

100Mbps

1000Mbps

1000Mbps

WiFi Distance

100m

10m

700m

WiFi Network Frequency

2.4GHz and 5GHz

2.4GHz and 5GHz

2.4GHz and 5GHz

Transmission Rate

1167Mbps

1167Mbps

5334Mbps

LAN Ports

2

2

7 to 8 ports

Kaina

35-40€

45-55€

~500€

Šiuo požiūriu „Xiaomi Mi Router 4“ atrodo visai kuklus maršrutizatorius, tačiau jis turi esmines funkcijas ir pasižymi labai konkurencinga kaina. Todėl jis yra geriausias namams skirtas maršrutizatorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(9)
(1)

Komentarai ()