Šis tas, ką filmai visada parodo neteisingai - tai kaip skamba šūvis, kai pistoletas turi duslintuvą?  (12)

Žudikas įsibrauna į žmonių namus. Nepastebėtas jis slenka šešėliais palei sieną. Pamatęs savo auką jis prisuka duslintuvą prie pistoleto ir paleidžia šūvį. Tylus beveik lazerį primenantis garsas nepažadina antrame aukšte miegančių žmonių ir žudikas pasišalina. Tačiau realybėje taip nebūna - paklausykite, kaip iš tiesų šaudo pistoletai su duslintuvais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šūvio garsą sukelia staigus dujų išsiveržimas iš pistoleto vamzdžio. Iš esmės girdimas sprogimas, kuris iš išstumia kulką link taikinio. Duslintuvai (ar garso slopintuvai) veikia labai paprastai - jie leidžia šoviniui laisvai judėti link taikinio tuo pačiu suteikdami vietos dujos išsiplėsti ir sulėtėti. Taigi, garsas yra stipriai sumažinamas. Nors ginklų ekspertams toks palyginimas nepatiktų, duslintuvas jūsų automobilyje ir ant žudiko pistoleto veikia labai panašiai.

Duslintuvai turi būti pakankamai lengvi ir nedideli. Jie yra tuščiaviduriai, juose sukuriamos kameros, per kurias judančios dujos praranda savo greitį ir nesukelia ausis skaudinančio garso. Tos kameros yra kūgio formos ir privalo būti kiek įmanoma didesnės, tačiau dujos vis tiek atsiduria lauke. Šūvis vis tiek įvyksta, todėl nesitikėkite, kad jo niekas negirdės. Paklausykite, kaip realybėje skamba šūviai iš ginklų su gerais, pažangiais duslintuvais:

Savaime aišku, garsas yra kur kas tylesnis, tačiau duslintuvo paskirtis yra kiek kita nei rodoma filmuose. Garsas slopinamas taip, kad jo negirdėtų toliau esantys žmonės - arti jis tikrai aiškiai girdimas. Kaip įvertintumėte duslintuvo efektyvumą tipiniame Holivudo filme? Ar sakytumėte, kad jis garsą sumažina perpus? O gal 60-80 %?

Daugelis anksčiau su senesniais duslintuvais atliktų eksperimentų nurodo, kad duslintuvai šūvio garsą gali sumažinti 14-43 dB. Tai yra išties daug, dauguma tyrimų nurodo apytiksliai 30 dB efektyvumą. Sakytume, neblogai, garsas išties nebus girdimas taip toli. Tačiau .22 LR kalibro ginklo šūvio garsas be duslintuvo siekia 160 dB. Net jei pažangus duslintuvas garsą sumažintų iki 100 dB, jis vis tiek prilygtų greitosios pagalbos sirenoms ir fejerverkams. Aišku, kai kurie ginklai ir patys savaime yra mažiau triukšmingi už kitus (mažas kalibras nereiškia, kad jis bus tyliausias). Decibelais matuoti triukšmą taip pat nėra teisinga - taip išmatuojamas tik garsiausias taškas, o duslintuvai sumažina triukšmo trukmę, ypač garsiausią akimirką.

Tiesa, kaip pastebėjote vaizdo įraše, modernūs, dideli slopintuvai veikia kur kas efektyviau. Tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad garsas vis tiek girdimas ir vis tiek yra aiškiai identifikuojamas kaip šūvis. Jokio į lazerius panašaus garso nebūna.

Beje, už keistą šūvio garsą keisčiau tik tai, kad kartais filmuose šaudoma per pagalves ar kitus daiktus tikintis, kad garsas nebus girdimas. Tai, aišku, taip pat yra mitas ir visiškai neveikia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(63)
(5)
(58)

Komentarai (12)