Kinija išbandė savo naują karinį šedevrą: 7344 km/h greitis ir galimybė itin staigiai pakeisti trajektoriją – leidžia išvengti šiuolaikinių priešraketinių gynybos sistemų (Video)  (1)

Valstybinis Kinijos naujienų portalas „China Daily“ praneša, kad rugpjūčio 3 dieną šalis sėkmingai išbandė ultragarsinius orlaivius, kurie galės paleisti raketas, skriejančias net iki 6 kartų greičiau už garsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėktuvas, žinomas kaip „Starry Sky-2“ (liet. „Žvaigždėtas dangus-2“) dangumi gali skrieti iki 7344 km/h greičiu. Taip pat šis ginklas gali itin staigiai pakeisti savo trajektoriją – kas leidžia raketai išvengti ir šiuolaikinių priešraketinių gynybos sistemų.

„Starry Sky-2“ bandomasis paleidimas parodė kaip orlaivis pakyla į kosmosą naudodamas daugiapakopę raketą. Orlaivis, atsiskyręs nuo savo paleidimo sistemos, apie 400 sekundžių tęsė skrydį savo jėgomis skriedamas maždaug 5,5 kartų greičiau už garsą. Vėliau orlaivis skirsdamas 29 kilometrų aukštyje atliko keletą manevrų ir galiausiai pasiekė savo tikslą.

Pasak Kinijos dienraščio „South China Morning Post“, demonstraciją stebėtojai įvertino kaip „ypač sėkmingą“.

„Starry Sky-2“, kuriamas Kinjos aviacijos ir aerodinamikos akademijos mokslininkų Pekine, yra „bangų raitelio“ (angl. waverider) tipo orlaivis. Kaip sufleruoja pavadinimas, tokie orlaiviai yra aptakūs, strėlės formos lėktuvai, galintys sklęsti slėgio bangomis, sukurtomis savo paties ultragarsinės stumiamosios galios – tiesą sakant tai orlaiviui leidžia skrieti per smūgines bangas (angl. shockwaves). Taigi, tokie orlaiviai gali gana nesunkiai išlaikyti įspūdingą greitį (bent 5 kartus didesnį už garso greitį) ir tuo pat metu staigiai keisti savo trajektoriją.

Ir nors iki šios technologijos pasirodymo dar reikės laukti bent jau keletą metų, Kinijos karybos ekspertas Songas Zhongpingas „China's Global Times“ dienraščiui teigia, kad šis sėkmingas testas reiškia, jog Kinija ultragarsinių smogiamųjų sistemų srityje jau eina koja kojon su JAV bei Rusija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kovo mėnesį pranešė, kad jo šalies kariuomenė sunkiai dirba kurdama ultragarsinį ginklą pavadinimu „Avangard“, kuris turėtų gebėti pasiekti 20 kartų už garso didesnį greitį. Šį ginklą Rusiją jau turėtų galutinai paruošti 2020-aisiais.

Jungtinės Amerikos Valstijos taip pat intensyviai dirba šioje srityje ir jau kuria keletą ultragarsinių ginklų, tarp kurių yra ir greitaeigė raketa, kuri gali būti paleista tiesiai iš karinio lėktuvo. Šiuos ginklus kurti padedanti Amerikos gynybos kompanija „Lockheed Martin“ birželio mėnesį pranešė, kad su JAV oro pajėgomis buvo sudaryta 100 milijonų JAV dolerių sutartis.

Parengta pagal „LiveScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(4)
(-2)

Komentarai (1)