Europos Sąjunga ruošiasi dar vienai kovai su „Apple“ ir tai turbūt gera žinia net ir kompanijos gerbėjams  (30)

Europos Sąjungos reguliuotojai planuoja išsiaiškinti, ar nereikėtų įvesti prievolės išmaniųjų įrenginių gamintojoms, kad šios savo produktams naudotų standartizuotus įkroviklius. Tokia pareiga sukeltų problemų turtingiausiai pasaulio IT kompanijai „Apple“, kurios įtaisuose naudojama nestandartinė „Lightning“ jungtis, rašoma svetainėje „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turbūt jau nedaugelis atsimena tuos laikus prieš daugiau nei dešimt metų, kai parduotuvėse gan populiarūs buvo telefonų įkrovikliai, primenantys šveicariškus peiliukus – šie įtaisai turėdavo po kelis skirtingus kištukus. Tais „laukiniais“ laikais, beveik kiekvienos gamintojos mobilieji įrenginiai turėjo specifinius įkroviklius. „Nokia“ telefono įkroviklio kištukas netiko „Sony“, o šis kištukas netikdavo „Samsung“, o šis netikdavo LG ir taip be galo. Kai kurios gamintojos net skirtingoms savo gaminių serijoms gamindavo skirtingus įkroviklius.

Šiandien toks chaosas būtų neįsivaizduojamas ir vis dažniau tenka susierzinti, pamačius dar neseniai tokį įprastą „micro-USB“ kištuką. Juk dauguma naujausių mobiliųjų įrenginių naudoja patogų standartizuotą USB-C jungtį savo įkrovikliuose ir duomenų perdavimo kabeliuose.

Tokiai tvarkai pasiekti užtruko beveik dešimt metų – ir už tai iš dalies dėkoti reikia ES institucijoms, kurios telefonų gamintojas skatino ir vertė pereiti prie standartizuotų įkroviklių. Pagrindinė priežastis – sumažinti elektronikos atliekų kiekius. Anksčiau įsigijus naują telefoną, senojo įkroviklis jam netiko, todėl keliaudavo į šiukšliadėžę. Nors pasaulyje vis daugiau elektronikos atliekų perdirbama, visgi dalis jų atsiranda sąvartynuose – ES statistika rodo, kad kasmet ten atsiduria apie 51 tūkst. tonų įkroviklių.

Todėl geresnė išeitis, kai senas įkroviklis ir toliau gali būti naudojamas. Norima pasiekti tokią situaciją, kai įkrovikliai ir telefonai būtų parduodami atskirai, tad žmogus įkroviklį pirktų ilgesniam laikui ir jis „pergyventų“ keletą telefonų „kartų“.

2009-aisiais didžiausios elektronikos gamintojos, įskaitant ir „Apple“, „Samsung“ bei „Nokia“ pasirašė susitarimą, kuriame pasižadėjo palaipsniui pereiti prie tuo metu efektyviausios „micro-USB“ jungties. Tai reiškė, kad daugelis įrangos turėtų naudoti kabelius su „micro-USB“ jungtimi viename gale ir tuo metu labiausiai paplitusią „USB-Type-A“ jungtimi kitame gale. Tai kėlė sunkumų „Apple“, kuri savo įrenginiuose naudojo kitokias jungtis, todėl turėtų gaminti specialius adapterius.

Daugelis elektronikos gamintojų laikėsi šio susitarimo ir šiandien beveik visi išmanieji mobilieji įrenginiai naudoja USB-C kabelius. Tik ne „Apple“, kuri per tą laiką sugebėjo netgi sukurti naują jungti „Lightning“ – ir kol kas atrodo, kad šios jungties amerikiečių kompanija nesiruošia atsisakyti.

ES reguliuotojai nėra patenkinti tokiu savanorišku susitarimu, todėl šiuo metu yra planuojamas tyrimas, turėsiantis nustatyti, ar nereikėtų įvesti prievolės, kad ES būtų parduodami tik tokie telefonai, kurie naudoja standartizuotą įkroviklį. Toks draudimas daugeliui gamintojų būtų nė motais, nes ir taip jų įrenginiai jau naudoja standartinius USB-C įkroviklius, tačiau „Apple“ tai taptų tikru galvosūkiu.

Beje, šioje kovoje „Apple“ gali likti net ir be savo ištikimųjų fanų paramos. Juk USB-C jungties įkrovikliai vis dažniau naudojami ir nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Todėl ateina laikas, kai tuo pačiu USB-C įkrovikliu galėsime įkrauti tiek išmanųjį telefoną, tiek planšetę, tiek „noutbuką“. Kas tada norės nešiotis antrą, specialiai „iPhone“ ar „iPad“ skirtą įkroviklį?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(131)
(4)
(127)

Komentarai (30)