Kiekvieno iš mūsų kišenėje esantis išmanusis telefonas jau gali ieškoti gyvybės už Žemės ribų ir net modeliuoti naujus vaistus nuo vėžio: kaip tai veikia? (Video)  ()

Ar nebūtų nuostabu, jei jums tiesiog žingsniuojant gatve, kišenėje esantis išmanusis telefonas ieškotų gyvybės už Žemės ribų, modeliuotų naujus vaistus nuo vėžio ar spręstų kitas žmonijai svarbias problemas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BOINC“ - tai 2002 m. Berklio universitete, Kalifornijoje, sukurta kompiuterinė programa, skirta būtent tam - tūkstančiams vartotojų kompiuterių ir išmaniųjų telefonų sujungti į vieną, itin galingą superkompiuterį. Dauguma šiuolaikinių asmeninių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų yra tokie galingi, jog visos jų turimos galios patys beveik niekada neišnaudojame. Kodėl gi nepaskyrus šių laisvų resursų mokslui?

Pasak „BOINC“ kūrėjo Deivido Anderseno, „BOINC“ yra atviro kodo programa, kurią kuria ir palaiko tarptautinė bendruomenė. Ši ne pelno siekianti iniciatyva, naudinga, kai klausimams spręsti reikia itin didelės kompiuterinės galios, pavyzdžiui, analizuojant milžiniškus kiekius radijo teleskopo duomenų ar modeliuojant skirtingus klimato kaitos scenarijus.

Per dieną prie įvairių misijų prisideda daugiau nei milijonas savanorių kompiuterių. Šių savanorių dėka, „BOINC“ simuliuojamas kompiuteris prilygsta greičiausių pasaulyje superkompiuterių dešimtukui. Be to, mokslininkams nereikia laukti ilgose eilėse, kol galės juo pasinaudoti, kaip tai dažnai nutinka su brangiais superkompiuteriais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()