Mokslininkai pagamino bateriją, kuriai aktyvuoti tereikia seilių ar lašo vandens: pusei pasaulio tai gali būti tikras technologijų šuolis (Video)  (1)

Atokiose pasaulio vietose kasdieniai prietaisai, pavyzdžiui, baterijos, yra prabanga. Medicininiams prietaisams šiose vietose dažnai trūksta elektros energijos, o įprastos baterijos ten yra per brangios. Dėl šios priežasties mokslininkai sukūrė naują bateriją, kurioje energiją gamina bakterijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

So Choi ir jo kolegos pagamino popierinę bateriją. Ji sukurta spausdinant plonus metalų ir kitų medžiagų sluoksnius ant popieriaus. Tada jie uždėjo tam tikrų užšaldytų bakterijų, vadinamų eksoelektrogenais, kurios gali perduoti elektronus už savo ląstelių ribų.

Šie elektronai pagaminami, kai bakterija gamina sau energiją. Tuomet jie gali praeiti pro ląstelės membraną ir teikti energiją. Bandymų metu, kad aktyvuotų šią bateriją, mokslininkai ant jos uždėjo vandens arba seilių. Po kelių minučių bakterijos atgijo ir pagamino pakankamai elektronų, kad užžiebtų šviesos diodą, ir suteikė pakankamai energijos skaičiuotuvui.

Šios baterijos galiojimo laikas yra maždaug keturi mėnesiai. Choi dabar bando pailginti baterijos galiojimo laiką. Taip pat baterijos galingumas turėtų būti padidintas apie 1000 kartų, kad ją būtų galima praktiškai pritaikyti.

Ši nauja technologija gali atverti daug naujų galimybių skurdžiose šalyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)