Diplomatai pasakojo apie keistus garsus, net jautė aplink juos judantį orą: tai galėjo būti slapto ginklo ataka  ()

Kodėl 2016-aisiais Kuboje tuzinas JAV ambasados darbuotojų girdėjo keistus garsus ir patyrė neurologinius simptomus? Portalas „Live science“ rašo, kad tam egzistuoja naujas, bet Šaltojo karo metus menantis paaiškinimas, susijęs su mikrobangomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Havanoje dirbę diplomatai pasakoja girdėję garsius, keistus garsus, o taip jautę aplink juos judantį orą. Paveiktieji šių efektų vėliau kelis mėnesius skundėsi pojūčiais, primenančiais tuos, kurie jaučiami po smegenų sutrenkimo – įskaitant kognityvinį ir pusiausvyros sutrikimus bei tinitą (ūžimą ausyse). Ir šių metų vasarį incidento tyrėjai pripažino: jie negali pasakyti, kas tiksliai sukėlė tokį efektą, bet mano išsiaiškinę labiausiai tikėtiną versiją – „garsinę ataką“ (angl. sonic attack).

„Nežinoma, kad garsas girdimajame spektre (20 – 20 000 Hz) centrinei nervų sistemai sukeltų išliekančią žalą“, buvo rašoma žurnale „JAMA“. Tuo tarpu dabar kai kurie tyrėjai „New York Times“ sako, kad priežastimi gali būti mikrobangų ginklas.

Praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio viduryje Amerikos biologas Allanas Fray’us teigė, kad kai mikrobangų spinduliai pasiekai smilkininę smegenų sritį, tai individui gali sukelti girdimuosius ir jutiminius triukšmus. „Time“ rašė, kad paskelbus šį atradimą, juo smarkiai susidomėjo Sovietų mokslininkai ir net pakvietė A.Frey’ų perskaityti pranešimą ir nusivežė jį į karinę laboratoriją.

Pasak „Times“, tiek A.Frey’us, tiek straipsnio „JAMA“ žurnale autorius Douglas Smithas įtaria, kad šiuo atveju ir buvo panaudotas ginklas, kurio veikimas buvo paremtas minėta technologija. Atrodo, tuo tiki ir JAV valdžia, nors, kaip pastebi „Time“, Valstijų Senatas kol kas viešai nepateikė jokio pareiškimo. Tad oficialios versijos, kas nutiko, vis dar nėra. Ir gali būti, kad ims ir išaiškės daug paprastesnė ir banalesnė priežastis.

Galbūt viskas daug paprasčiau

Kaip technologijos.lt jau rašė anksčiau, pasak masinių psichozių eksperto, keisti simptomai, kuriuos patyrė dabar jau 26 JAV piliečiai, galėtų būti užkrečiančios masinės isterijos atvejis – o ne egzotiško niekieno taip ir nematyto ginklo egzistavimo įrodymas.

„Esu įsitikinęs, kad čia turime masinės haliucinacijos ir masinės įtaigos atvejį“, – naujienų agentūrai „ABC News“ teigė medicinos sociologas Robertas Bartholomew. R.Bartholomew turi didelę specializaciją masinių psichozių srityje – staigių proveržių žmonių grupėse, pasireiškiančių simptomais, kurie neturi jokio įtikinamo organinio pagrindo.

Ši būklė laikoma platesnio medicininio ir socialinio reiškinio – masinės isterijos – dalimi. Ji pasitaiko ne tik šiais laikais, bet ir per visą žmonijos istoriją. Kas bus toliau? Niekas nežinoma.

„Kai paskelbi, kad tai buvo ataka, nebeįmanoma atsitraukti, – anksčiau portalui „The Verge“ yra pasakęs Kubos Neuromokslų centro generalinis direktorius Mitchell Joseph Valdés-Sosa. – Ar jie norės pripažinti, kad padarė klaidą? Jie patys save įvijo į kampą ir nebežino kaip iš ten ištrūkti“. Dar viena hipotezė skelbia, kad tokį efektą sukelia pasiklausymo įrenginiai – „blakės“, kurių turėtų būti ambasadose.

Parengta pagal „Live Science“ ir „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()