Londonas paskelbė, ką Rusijos karinė žvalgyba išdarinėja D. Britanijoje ir kitose šalyse - tiktų įtempto siužeto filmo scenarijui?  (1)

Didžiosios Britanijos vyriausybė apkaltino Rusijos karinės žvalgybos tarnybą (GRU) įvykdžius keturias didelio atgarsio sulaukusias kibernetines atakas, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) teigimu, tarp Maskvos atakų taikinių buvo Rusijos ir Ukrainos įmonės, JAV demokratų partija ir nedidelis Didžiosios Britanijos televizijos tinklas.

Be to, šalies programišiai atakavo ir Pasaulinės antidopingo agentūros kompiuterių sistemas.

Po pastarosios atakos, be kita ko, buvo paviešinti britų dviratininkų Bradley'io Wigginso ir Chriso Froome'o medicininiai įrašai, atskleidę, kad sportininkams buvo padarytos išimtys, leidusios naudoti draudžiamas medžiagas medicininiais tikslais.

Dalis šių atakų jau anksčiau buvo siejamos su Rusija, bet tai - pirmas kartas, kai Londonas atsakomybę dėl jų konkrečiai priskyrė GRU.

NKSC teigia esąs „beveik užtikrintas“, kad už minėtąsias atakas atsakinga Rusijos karinė žvalgyba.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas savo ruožtu teigė, kad GRU vykdė „ chaotiškų ir beatodairiškų“ kibernetinių atakų kampaniją, kuri neturėjo jokio „teisėto nacionalinio saugumo intereso“.

Britanijos nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NCSC) nustatė keletą veikėjų, dirbančių GRU padalinyje, siejamame su įvairiomis didelio atgarsio sulaukusiomis kompiuterinėmis atakomis, įskaitant nukreiptas prieš Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministeriją.

Daugelis jų anksčiau buvo siejamos su Maskva, įskaitant 2017 metais įvykdytą išpirkos reikalaujančio viruso „BadRabbit“ paskleidimą, smogusį vienam Ukrainos tarptautiniam oro uostui ir Rusijos žiniasklaidos kanalams, taip pat pernykštį mėginimą įsilaužti į Šveicarijoje įsikūrusios Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) sistemas.

„Šis elgesio modelis demonstruoja jų troškimą veikti nepaisant tarptautinės teisės arba nusistovėjusių normų ir daryti tai jaučiantis nebaudžiamiems ir nepatiriant pasekmių“, – sakoma J. Hunto pranešime.

„Mūsų žinia aiški: kartu su savo sąjungininkais demaskuosime ir atsakysime į GRU pastangas žlugdyti tarptautinį stabilumą“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

NCSC nuomone, GRU „beveik neabejotinai“ atsakinga už 2017 metais surengtas atakas ir daugelį kitų, įskaitant didelio atgarsio sukėlusius įsilaužimus į JAV Demokratų partijos sistemas prieš 2016 metų prezidento rinkimus, sakė šaltiniai Vaithole.

Pasak jų, Britanijos vyriausybė daro išvadą, kad galutinė atsakomybė už šią kibernetinių atakų kampaniją tenka Kremliui.

Užsienio reikalų ministerija šiuos veiksmus apibūdino kaip „šiurkštų tarptautinės teisės pažeidimą“, padariusį šalių ekonomikoms milijonais svarų vertinamų nuostolių.

„Šios kibernetinės atakos nepasitarnauja jokiems teisėtiems nacionalinio saugumo interesams, bet paveikia žmonių visame pasaulyje galimybę gyventi kasdienį gyvenimą, netrikdomą kišimosi, ir netgi jų galimybę džiaugtis sportu“, – pažymėjo J. Huntas.

„GRU veiksmai yra beatodairiški: jie mėgina kištis į rinkimus kitose šalyse ir jiems pakenkti; jie netgi pasiruošę daryti žalą Rusijos bendrovėms ir Rusijos piliečiams“, – pridūrė užsienio reikalų sekretorius.

Tarp kompiuteriniai įsilaužėlių, įvardytų NCSC kaip GRU darbuotojai, yra grupė, žinoma kaip APT28, „Pawn Storm“, „Sandworm“, „Fancy Bear“ ir „Sofacy Group“.

JAV Teisingumo departamentas anksčiau kaltino šią grupę įvykdžius virtinę kompiuterinių įsilaužimų Amerikoje ir visame pasaulyje.

Tarp šios grupės taikinių buvo Amerikos politinių partijų ir konservatyvios pakraipos JAV analitinių centrų tinklalapių, taip pat svarbių infrastruktūros objektų, tokių kaip elektros tinklai.

Karališkojo jungtinio gynybos ir saugumo tyrimų instituto (RUSI) generalinio direktoriaus pavaduotojas Malcolma Chalmersas sakė, kad GRU veikla „toli peržengia tradicinį šnipinėjimą taikos metu“.

„Rengdami ardomąsias operacijas, keliančias pavojų (žmonių) gyvybėms visuomenėse, į kurias taikomasi, jie išblukina ribą tarp karo ir taikos“, – pridūrė M. Chalmersas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(12)
(4)
(8)

Komentarai (1)