JAV lėktuvnešiai pirmą kartą per 27 metus veikia už poliarinio rato ir to priežastis yra Rusija  (20)

JAV Karinio jūrų laivyno lėktuvnešis „USS Harry S. Truman“ su palyda šiuo metu darbuojasi Norvegijos jūroje. Ir ne šiaip Norvegijos jūroje - JAV lėktuvnešis pirmą kartą per 27 metus treniruojasi už poliarinio rato. Tokio ekstremalaus išbandymo priežastis - Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aišku, niekas oficialiai apie tai nekalba, tačiau užuomina ne tokia jau subtili, kad nebūtų įmanoma suprasti, ką veikia JAV lėktuvnešiai. Norvegijos jūros šiaurėje Šaltojo karo metu jie pasirodydavo dažnai. Ten būdavo atliekami šalto klimato bandymai, siekiant išsiaiškinti silpnąsias savo pajėgų vietas. Ir ne šiaip sau - karo atveju į tą regioną būtų pasiųsti keli lėktuvnešiai atakuoti Rusijos laivyno bazei Murmanske.

Iš kur žinoma, kad ir dabar veiksmų planas Norvegijos jūroje yra toks pat? Viskas labai paprasta. Kai griuvo Geležinė uždanga, JAV savo lėktuvnešių už poliarinio rato nebesiuntė. O kam? Tai - brangu, o naudos ne tiek ir daug. Paskutinį kartą JAV lėktuvnešiai mūsų planetos šiaurėje lankėsi NATO pratybų metu 1991 metais. Kariniai konfliktai, į kuriuos JAV įsitraukė šiuolaikinės istorijos metu, vyko šiltuosiuose kraštuose, todėl šalto klimato bandymams ir pratyboms nebuvo reikalo.

Pratybos už poliarinio rato yra didžiulis iššūkis karo laivams. Aišku, įgulas ir mechanizmus kamuoja šaltis, tačiau ir pati jūra ten dažnai būna labai nerami. Laivai tai gali ištverti gana lengvai, tačiau leistis ant bangose judančio lėktuvnešio yra gana sudėtinga. Tai yra įgūdis, kurį reikia tobulinti - būtent tai dabar ir daroma. Pakilimo takai taip pat dažnai apledėja, keičiasi lėktuvų paruošimas skrydžiui, įrangai reikia daugiau priežiūros.

Gebėjimas veikti visame pasaulyje yra labai svarbi lėktuvnešių savybė. Lėktuvnešiai šalį karine prasme paverčia supervalstybe, nes tuomet galima pajėgią karinę bazę turėti praktiškai bet kuriame pasaulio krašte. Nuo spalio 25 iki lapkričio 23 dienos JAV lėktuvnešių grupė dalyvaus bendrose NATO pratybose, kurios įtrauks 50 tūkstančių karių, 150 lėktuvų ir 65 laivus. Pratybos vyks Norvegijoje, Islandijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Bus treniruojamasi atremti NATO šalies užpuolimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(53)
(10)
(43)

Komentarai (20)