Labai rizikinga ir ilgai užtrukusi inžinierių idėja pasiteisino: svyrantis Pizos bokštas Italijoje – jau nebe toks svyrantis (Video)  ()

Svyrantis Pizos bokštas Italijoje – jau nebe toks svyrantis, nes per pastarųjų 17 metų jo nuokrypis nuo vertikalės sumažėjo keturiais centimetrais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie pokyčiai pasiekti po to, kai 1993-2001 m. buvo atlikti rimti bokšto sutvirtinimo darbai. Tūkstančius turistų kasdien pritraukiantis visame pasaulyje garsus statinys Toskanoje grįžo į padėtį, kurioje jis buvo XIX a. pradžioje.

„Sumažintas pasvirimo kampas toks amžinai ir neliks. Tačiau tai – labai reikšmingas darbas, kuris leidžia tikėtis, kad Pizos bokštas galės stovėti dar 200 metų“, – cnn.com teigė profesorius Salvatore Settisas, prižiūrintis bokšte dirbančią grupę.

Pradėjus bokšto tvarkymo darbus, statinys, skaičiuojant nuo vertikalės, į pietus buvo pasviręs 6 laipsnius arba 396,24 centimetro. Kad pakeistų Pizos bokšto pasvirimo kampą, specialistai iš priešingos statinio pusės iškasė žemių.

„Techniškai tai buvo neįtikėtinai komplikuotas darbas, tačiau pačią koncepciją lengva perkąsti. Bokštas sviro į pietus, todėl iš šiaurinės jos pusės buvo nukasta dalis žemių, daugiausia smėlis ir molis. Taip suformuotos ertmės, kurias dabar pats bokštas, slėgdamas savo svoriu, užpildo“, – aiškino S.Settisas.

Dėl šios operacijos Pizos bokštas kone dešimtmetį lankytojams buvo nepasiekiamas. Vėl jis duris atvėrė tik besibaigiant 2001-iesiems.

Bokšto būklė nuolat tikrinama, o duomenys nagrinėjami kas tris mėnesius susitinkančio stebėtojų komiteto. Pastarieji matavimai rodo gerą monumento būklę. „Galime reikšti atsargų optimizmą“, – teigė Gianluca De Felice, Pizos bokštą ir grupę kitų monumentų prižiūrinčios institucijos vadovas.

Žinomiausio lankomo objekto Pizoje statybos pradėtos 1173 metais, tačiau dėl to, kad grunte – daug smėlio, jis vos pastatytas ėmė svirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()