Lietuvoje atsiranda naujos galimybės daugiabučiuose naudoti savo pagamintą elektrą - gaminate bet kur, kad ir sodyboje, o naudojate savo bute  (1)

Lapkričio 28 d. Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos parengtiems Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pakeitimams, kuriais sudaromos palankios galimybės daugiabučių gyventojams tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais. Tikimasi, kad tai paskatins mažosios žalios ir švarios energetikos plėtrą miestuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iki šiol sėkmingai įgyvendinome administracines priemones ir sukūrėme finansinę paramos schemą, kas leidžia greitai ir paprastai individualių namų gyventojams tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais. 2019 m. planuojame finansinę paramą ir žengiame dar toliau, tobulindami sistemą taip, kad ir daugiabučių namų gyventojai turėtų galimybes savo poreikiams pasigaminti reikalingą elektros energiją ir taip palaipsniui mažinti sąskaitas už elektrą“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Vienas iš esminių Energetikos ministerijos pasiūlymų – sudaryti sąlygas elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių gaminantiems vartotojams gaminti ir vartoti ją geografiškai skirtingose vietose. Tai reiškia, kad tokie vartotojai galėtų pasistatyti elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje.

Pavyzdžiui, daugiabučių namų gyventojai galės vartoti atsinaujinančią elektros energiją, kuri yra pagaminta nutolusiuose žemės sklypuose įrengtose elektrinėse. Iki šiol daugiabučių gyventojai tokias elektrines galėjo įsirengti tik ant daugiabučio namo stogo, tačiau dėl riboto ploto ir kitų techninių apribojimų, tokios elektrinės nepagamindavo pakankamai elektros energijos, kad galėtų reikšmingai sumažinti gyventojų sąskaitas už elektrą.

Vyriausybė pritarė, kad gyventojų, kurie nori tapti gaminančiais vartotojais, elektrinės gali būti plėtojamos bei įrengiamos trečiųjų asmenų. Tai reiškia, kad individualaus ar daugiabučio namo gyventojai galėtų įsigyti savo elektros energijos vartojimo poreikius tenkinančią elektrinės įrengtąją galią iš atsinaujinančios energetikos projektus plėtojančių asmenų. Tokioje elektrinėje pagaminama elektros energija būtų patiekiama į tinklą, o kiekvienas gyventojas galėtų iš tinklo susigrąžinti sutartą kiekį elektros energijos, sumokėdamas tik tam tikrą nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais mokestį.

Tokia sistema leis elektros energiją gaminančiais vartotojais tapti ne visam daugiabučiui, o individualiems butų gyventojams nepriklausomai nuo kitų daugiabučio namo gyventojų sprendimo. Jie galės arba įsirengti elektrines jiems priklausančiuose žemės sklypuose, pavyzdžiui, sodybose ar sodo sklypuose, arba galės išsipirkti jų poreikius tenkinančią elektrinės galią iš atsinaujinančios energetikos projektus vystančių asmenų.

Energetikos ministerijos parengti teisės aktai numato, kad gaminantiems vartotojams būtų leidžiama įsirengti atsinaujinančius išteklius naudojančias elektrines, kurių įrengtoji galia neviršytų vartotojo objektui suteiktos leistinosios naudoti galios ir nebūtų didesnė kaip 500 kilovatų (kW). Šiuo metu fiziniai asmenys gali įsirengti ne didesnės kaip 10 kW galios elektrines, o juridiniai – 100 kW.

Taip pat siūloma padidinti gaminančių vartotojų leidžiamų įsirengti elektrinių suminę galią nuo 100 megavatų (MW) iki 200 MW, paskirstant 100 MW buitiniams vartotojams ir 100 MW kitiems asmenims.

Siekiant supaprastinti mažos galios (iki 30 kW) elektrinių įrengimo procedūras, siūloma atsisakyti dalies leidimų bei diferencijuoti elektrinių prijungimo prie elektros tinklų mokestį. Šie pakeitimai sudarys galimybės elektrines įsirengusiems gyventojams greičiau ir pigiau tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais.

Seimui pritarus pateiktiems įstatymų pakeitimams, jie įsigalios nuo 2019 m. spalio 1 d.

Mažosios energetikos, orientuotos į elektros energiją gaminančius vartotojus, plėtra – vienas iš Energetikos ministerijos prioritetinių darbų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (1)