JAV išbando rekordinio nuotolio artilerijos ginklus: į taikinį pataikytų didesniu nei 100 km atstumu (Video)  (5)

JAV kariuomenė Jumos bandymų poligone bando didesnio nuotolio artilerijos ginklus ERCA (angl. Extended Range Cannon Artillery, liet. Padidinto nuotolio artilerinė patranka).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašoma JAV Kariuomenės sekretoriaus Marko Esperio „Twitter“ žinutėje, teigiama, kad ERCA padidina karių ugnies jėgą ir atspindi pagrindinę kariuomenės modernizacijos kryptį: tikslią ugnį dideliu atstumu.

Dabartiniai 155 mm artilerijos sviediniai, paleisti iš mobiliųjų platformų (lengvųjų ir „Stryker“) ar savaeigių haubicų, tikslumą išlaiko 30 kilometrų. Naujosios ERCA sukurtos taip, kad pataikytų iš didesnio nei 70 kilometrų nuotolio, o naudojant naują amuniciją – tikėtina, ir didesniu nei 100 km atstumu.

Atnaujinta savaeigių haubicų platforma – kaip dalis ERCA programos – testuojama Jumos Bandymų poligone. Modifikacija prie bendros ginklo masės prideda apie pusę tonos – ir beveik du metrus prie vamzdžio.

Pasak „Popular Mechanics“, ilgesni vamzdžiai leidžia šūvio metu susidariusioms dujoms ilgiau išlikti vamzdyje, kas padidina sviedinio greitį – o didesnis greitis reiškia didesnį atstumą. Pavyzdžiui, trumpavamzdžio šautuvo šovinys lėks lėčiau ir trumpesnį atstumą, nei šovinys, iššautas iš ilgavamzdžio šautuvo.

Šiuo metu ERCA yra pritaikytos naudoti nuo savaeigių haubicų M109a8, naudojant 58 kalibro vamzdį.

70 kilometrų taikinio nuotolis yra reikšmingas žingsnis artilerijai, rašo „Defence Blog“. Kai prieš dešimtmetį atsirado pirmieji GPS valdomi 155 mm kalibro artilerijos sviediniai, jų taiklumo nuotolis buvo 30 kilometrų.

Tuo tarp savaeigė haubica, sugebanti pataikyti iš 70 kilometrų, stoja į vieną gretą su tiksliąja Daugkartinio paleidimo valdomų raketų paleidimo sistema (angl. precision-enabled Guided Multiple Launch Rocket System), kurios efektyvaus šūvio nuotolis taip pat siekia 70 km.

Padidintas šūvio nuotolis, efektyvumas ir tikslumas taikiniui esant už matymo ribų yra būtent tai, ko reikia veiksmams Ramiojo vandenyno ir Europos regionuose, teigia „Defence Blog“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(3)
(50)

Komentarai (5)