Ir vėl pamiršote prisijungimą prie svetainės, o gal pabodo galvoti naujus slaptažodžius? „Cyclonis Password Manager“ programinė įranga pagaliau leis atsikvėpti nuo būtinybės įsiminti galybę slaptažodžių (Apžvalga)  (3)

Mes kasdien keliaujame į įvairias interneto svetaines, kuriose reikalauja prisijungimo vardo ir slaptažodžio. Ar tai būtų banko sąskaitos, socialiniai tinklai, įvairios internetinės parduotuvės ir taip toliau. Visur reikia prisijungimo duomenų ir reikia pripažinti, kad daugelis iš mūsų arba naudoja lengvai įsimenamus slaptažodžius arba dar blogiau – daugeliui svetainių naudoja tuos pačius prisijungimo duomenis. Tai tikrai neapsaugo mūsų jautrių duomenų, tačiau ką daryti, kai tų svetainių dešimtys ar net šimtai ir užsirašinėti tuos kodus į kokią popierinę užrašinę nesinori? „Cyclonis Password Manager“ programa padės susitvarkyti su šiais iššūkiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad kas yra „Cyclonis Password Manager“?

Trumpai tariant tai visiškai nemokama programinė įranga, kaupianti vienoje vietoje ir apsauganti visus jūsų turimus slaptažodžius (free (trial) software for password security).  Ji leidžia lengvai išsaugoti ir prieiti prie daugybės svetainių slaptažodžių su vienu pagrindiniu slaptažodžiu.

ATNAUJINIMAS (2019 12 10): Nuo šiol „Cyclonis Password Manager“ veikia "Free trial" principu, t.y. norint naudotis pažangesnėmis funkcijomis bus taikomas tam tikras mokestis.

Taip pat ši programa suteikia asmeninę saugyklą, kurioje galima išsaugoti slaptus duomenis, kaip asmeninė, mokėjimų ir prisijungimų informacija. Saugykla yra užšifruota su AES-256 šifravimo mechanizmu, naudojamu karinių ir finansinių institucijų visame pasaulyje.

Be užšifruotos saugyklos, „Cyclonis Password Manager“ gali integruotis su jūsų naršykle ir leisti automatiškai užpildyti formas jūsų išsaugotais slaptažodžiais ir profilio informacija. Skamba kiek painokai? Viskas yra gerokai paprasčiau išbandžius šią programą.

Bet pirmiausiai trumpai pasižiūrėkime į šios programinės įrangos techninius dalykus, o vėliau detaliai panagrinėsime kaip įsidiegti ir ką gali „Cyclonis Password Manager“.

Pirmiausiai reikia pasakyti, kad ši programinė įranga tinka daugumai vartotojų. Ją drąsiai galima įdiegti į savo kompiuterius, kurie darbuojasi su „Windows 7“ bei „Mac 10“ ir naujesnėmis operacinėmis sistemomis.

Taip pat reikia turėti vieną iš šių naršyklių: „Chrome“, „Firefox“, „Safari“, „Opera“ ar „Microsoft Edge“. Daugiau reikalavimų kompiuteriui kaip ir nėra.

Na ir geriausias dalykas, kad „Cyclonis Password Manager“ yra absoliučiai nemokama. Kitos, panašaus pobūdžio programos, dažniausiai leidžia šiek tiek padirbėti su jomis, tačiau norint kažką nuveikti daugiau, iškart reikalaujama įsigyti premium versiją. Šiuo atveju nieko panašaus nėra - „Cyclonis Password Manager“ yra visiškai nemokama ir nėra jokių reklamų bei vadinamųjų „iššokančių langų“ – pop-up‘ų.

Kaip įsidiegti „Cyclonis Password Manager“ ir kaip su juo darbuotis?

Pats pirmas dalykas kurį reikia padaryti, tai atsisiųsti „Cyclonis Password Manager“ ir jį įsidiegti. Viskas gana paprasta, juolab, kad programa palaiko lietuvių kalbą. Tad kiekvienas žingsnis yra labai detaliai ir aiškiai aprašytas.

Iš pradžių reikės susikurti nemokamą paskyrą – įvesti el. pašto adresą ir susikurti slaptažodį. Šį slaptažodį patariama sukurti kuo sudėtingesnį. Iškart į jūsų el. pašto dėžutę bus atsiųstas patvirtinimo kodas, kurį suvedus į „Cyclonis Password Manager“ diegimo langą būsite perkelti į sekantį etapą.

Jame reikia pasirinkti kaip norite, kad jūsų duomenys būtų išsaugoti bei sinchronizuoti tarp įrenginių. Galima rinktis tą patį kompiuterį arba debesijos tiekėjus.

Patariama rinktis pastaruosius, kadangi jei viską saugosite tik kompiuteryje, jį praradę – prarasite ir prisijungimo duomenis bei negalėsite prisijungti iš kitų įrenginių. O tai tikrai rimtas apribojimas. Neturėjimas atsarginės kopijos irgi nieko gero nežada.

Geriau pasirinkti kurį nors iš debesijos tiekėjų: „Google Drive“, „iCloud“, „Dropbox“ arba „OneDrive“ ir taip turėti prieigą prie savo duomenų – saugomų slaptažodžių – iš bet kurio jūsų turimo įrenginio. Taip gerokai patogiau ir saugiau nei vien tik saugoti visą informaciją tik asmeniniame kompiuteryje.

Dėl duomenų saugumo tikrai neverta jaudintis, kadangi visa jūsų informacija yra užšifruojama su AES-256 šifravimo mechanizmu, kurį naudoja tiek bankai, tiek ir karinės institucijos. Prie jūsų duomenų neturės prieigos niekas daugiau tik jūs patys.

Sekančiame programos diegimo etape reikės į turimą naršyklę įdiegti Cyclonis slaptažodžio tvarkyklės plėtinį.

Tai padaryti yra būtina, kad tiesiog galėtumėte išnaudoti visas šios programos funkcijas. Kaip jau ir minėjome anksčiau, galima pasirinkti iš keleto naršyklių – „Chrome“, „Firefox“, „Safari“, „Opera“ ar „Microsoft Edge“ – arba plėtinį įdiegti į visas jas. Čia jau kaip kiekvienam patogiau ir kaip kas asmeniškai naudojasi internetinėmis naršyklėmis.

Na ir ties šia vieta „Cyclonis Password Manager“ programos diegimas praktiškai baigtas. Beliko smagioji dalis – į programą pridėti savo prisijungimo informaciją ir slaptažodžius.

Tereikia paspausti „+“ ženkliuką kairėje viršutinėje lango pusėje ir atsidariusiame Slaptažodžių analizatoriaus lange turėsite įvesti reikalaujamus duomenis: svetainės URL adresą, prisijungimo vardą ir slaptažodį.

Galima nurodyti, kad kiekvieną kartą prie svetainės būtų jungiama automatiškai – būtent tai ir rekomenduojama padaryti – ir pamiršti ką reiškia kiekvieną kartą iš naujo įvedinėti slaptažodžius. „Cyclonis Password Manager“ padaro tai už mus ir apsaugo nuo svetimų akių.

Taip pat į „Cyclonis Password Manager“ galima pridėti ir savo turimas kreditines korteles bei mokėjimo informaciją. Tereikia suvesti reikalaujamus duomenis apie kreditinę kortelę ir „Cyclonis Password Manager“ saugos skaitmenines jūsų fizinių mokėjimo kortelių kopijas.

Patogu ir tai, kad perkant ką nors internetu, vos keliais pelės paspaudimais yra automatiškai užpildoma mokėjimo informacija svetainių formose. Labai patogus dalykas ir nebereikia kiekvieną kartą iš naujo įvesti visų duomenų.

Dar verta paminėti ir tai, kad su „Cyclonis Password Manager“ programa galima užšifruoti jūsų slaptažodį (encrypt password). Tai ypač naudinga funkcija, nes ji dar papildomai apsaugo jūsų asmeninius duomenis ir niekam neleidžia prie jų prieiti.

Daugelis naudojame gana įprastus slaptažodžius, kaip: 12345, savo vardą ar net tokias kombinacijas kaip 1111, 2222, 3333. Gal atrodo juokinga, bet kai reikia atsiminti 20-40 prisijungimų, vargiai kuris iš mūsų visoms svetainėms galime prisiminti tokio pobūdžio kodus, kaip šis: 1a!Z9hęY.8.

Tam „Cyclonis Password Manager“ programoje yra slaptažodžių generatorius (password generator).

Spaudžiame „Įrankiai“ ir iškviečiame slaptažodžių generatorių. Tada galima pasirinkti, kad mums automatiškai sugeneruotų įvairaus tipo slaptažodį: tik skaičiai, tik raidės, raidės ir skaičiai, modifikuotas slaptažodis arba raidės, skaičiai, simboliai. Rekomenduojame rinktis pastarąjį tipą, nes slaptažodžio sudėtingumas bus aukščiausio lygio.

Nesibaiminkite, jo tikrai jums nereikės įsiminti. Jis yra automatiškai nukopijuojamas į iškarpinę ir pildant informaciją apie svetainės prisijungimo duomenis, iškart galite įkelti šį slaptažodį ir pakeisti prieš tai buvusį gana paprastą ir nesunkiai atspėjamą slaptažodį.

Apibendrinant, išbandžius šią nemokamą „Cyclonis Password Manager“ programą liko tikrai labai gera nuomonė apie ją. Labai patogi, sukaupia ir apsaugo visus turimus prisijungimus prie internetinių svetainių ir kreditinių kortelių informaciją, automatiškai prijungia prie svetainių, kuriose reikia suvesti prisijungimo duomenis. Nebereikia atsiminti dešimčių kodų, o ir su slaptažodžių generatoriumi galima sukurti naujų ir gerokai sudėtingesnių kodų, kurių taip pat nereikės įsiminti, bet turimą informaciją apsaugos nuo kibernetinių nusikaltėlių.

Tikrai verta „Cyclonis Password Manager“ išbandyti kiekvienam. Tik viena rekomendacija – kai pačioje programos diegimo pradžioje sukursite savo paskyrą ir reikės sugalvoti prisijungimo slaptažodį, pasistenkite sugalvoti ką nors sudėtingiau nei tik „11111“ ar „12345“. Jei užkoduosite visus slaptažodžius, bet pats prisijungimas prie „Cyclonis Password Manager“ programos bus itin paprastas, taip vis tiek rizikuojate savo duomenų saugumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(11)
(6)

Komentarai (3)