Itin spartus DRAM komplektas už velniškai patrauklią kainą: ką gali 4133 MHz „Patriot Viper RGB“ DDR4 2x 8 GB rinkinys ir atminties dažnio įtaka žaidimui „Battlefield V“ (Apžvalga)  ()

Praėjusioje apžvalgoje patyrinėjome 4000 MHz dažniu dirbančios „Corsair Vengeance RGB PRO“ operatyvios atminties daromą įtaką keturiems šviežiems žaidimams: „Assassin’s Creed Odyssey“, „Hitman 2“, „Just Cause 4“ ir „Shadow of the Tomb Rider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, nei vienas neparodė didelės simpatijos spartiems DDR4 moduliams. Didžiausia pergalė (vos +2 fps) pasiekta naujausioje „Assassin’s Creed“ dalyje, o „Shadow of the Tomb Rider“ netgi pasirodė besantis jautresnis vėlinimo ciklams nei aukštam dažniui: @2666CL16 pranoko @4000CL19 konfigūraciją. Nėra jokių abejonių, kad susidariusio vaizdo minėtuose žaidimuose 4133 MHz dažniu dirbantis „Patriot Viper RGB“ DDR4 rinkinys nepakeis, tačiau išbandyti dar vieną itin spartų DRAM komplektą vis tiek norisi. Galbūt „Battlefield V“ parodys susidomėjimą aukštu dažniu, o „Patriot“ ras kuo nustebinti?

Žvilgsnis iš arčiau, specifikacijos

Nors „Viper RGB“ modulių dažnių diapazonas svyruoja nuo 2666 MHz iki 4133 MHz, pati šeima nėra labai didelė. „Patriot“ siūlo įsigyti 2666 MHz, 3000 MHz, 3200 MHz, 3600 MHz ir 4133 MHz dirbančius modulius, kurie prieinami vienintelės talpos komplektais, t.y. 2x 8 GB. Akivaizdu, kad pasirinkimas nėra platus ir jį mažai tegali išplėsti dvi radiatoriaus spalvos: juoda arba balta.

Mums pakliuvo daugiau standartinės, juodos, spalvos „Viper RGB“ moduliai. Ant vienos pusės patalpintas lipdukas, nurodantis tikslų modulio kodą, taip pat dažnį, CL taktą, darbinę įtampą bei rinkinio dydį (2x 8 GB). Radiatorių centruose, iš abiejų pusių, patalpintos blizgios gyvatės galvos. Šią tematiką nesunku pastebėti ir ant pačių radiatorių. Išpjovos (už kurių RGB juostelė) ir iškilimai atkartoja gyvatės galvą. Panašu, kad aliuminiai radiatoriai tarpusavy neturi mechaninės jungties - iš abiejų pusių juos laiko lipnios termo juostelės.

Viršutinėje dalyje įterpta matinė RGB juostelė, kurios laikomumą prie radiatorių „Patriot“ nusprendė sustiprinti paprasčiausiais klijais - ne pati kokybiškiausia metodika. Paspaudus radiatorių per centrą galima matyti kaip radiatorius šeik tiek atvimpa nuo RGB juostelės. Juostelės centre yra juoda „Viper“ žymė, o šonuose esantys pakilimai atkartoja gyvatės galvos formą. Bendras modulio aukštis santykinai nedidelis - 45,4 mm.

Nenuėmus radiatorių Thaiphoon Burner įrankis informuoja, kad single rank tipo moduliuose sumontuoti „Samsung“ gamybos lustai. Šeima nenurodyta, tačiau tai turėtų būti B-die lustai. Įrankis taip pat atskleidžia, kad be pagrindinio XMP 2.0 profilio (4133 MHz / 19-21-21-39 / 1.4 V) yra ir antrasis profilis, kuriam būdingas šiek tiek mažesnis taktinis dažnis. Jis sumažintas iki 4000 MHz, o vėlinimo ciklai ir darbinė įtampa visiškai identiški. Tai pirmasis mūsų bandomas DDR4 komplektas, dirbantis su 1,4 V įtampa.

RGB pašvietimas

RGB pašvietimas valdomas su tam skirta „Viper“ programine įranga. Kažkokių akivaizdžių klaidų nepastebėjome - didžiąja dalimi taip yra todėl, kad nepateikiama vizualizacija kaip moduliai atrodys keičiant efektus. Šiuo atveju nematome daug logikos leisti keisti modulių radiatorių spalvą. Programinis įrankis yra skirtas vien RGB pašvietimo valdymui. Jis nesuteikia informacijos nei apie atminties specifikacijas, nei temperatūrą. Šie moduliai neturi temperatūros daviklio.

Pašvietimo efektų pasiūla nėra didelė, taip pat leidžiama reguliuoti tik jų greitį. Ryškumo reguliavimas atsiranda nustačius RGB spalvas atskirose zonose - jų penkios. Tada atsiranda ir supaprastinta (rodanti tik pritaikytą spalvą) vizualizacija. Įdomiausia, kad spalvinės zonos „užrašomos“ ant jau sukonfiguruotų efektų šablonų, o dar įdomiau, kad nėra statinio pašvietimo šablono. Be to, efektai taikomi bendrai abiems moduliams, jų negalima pritaikyti kiekvienam moduliui atskirai, tačiau ginčytina kiek šita galimybė reikalinga RGB fanams. Šiek tiek erzina, kad efektai nėra taikomi on the fly režimu, kiekvieną kartą būtina spustelti apply mygtuką. Įrankis privalo veikti background'e, kitaip moduliai tarp savęs praranda idealią sinchronizaciją.

Netikėtos problemos verčiant dirbti 4133 MHz dažniu

Iškilusi problema paprasta - ne visada būdavo sėkmingai užbaigiamas POST su aplikuotu @4133 MHz XMP profiliu. Kartais sistema startuodavo safe mode režimu, kartu su nustatytu 2133 MHz dažniu, blogesniu atveju operatyvios atminties treniravimas tapdavo nuolatine kilpa ir sistema išvis nepajėgdavo startuoti (BIOS lango nėra, o PC veikia). Kai POST sėkmingai būdavo praeinamas ir operacinė sistema užsikraudavo, nutikdavo ir taip, kad po elementaraus PC perkrovimo vėl nebebūdavo sėkmingai praeinamas POST.

Skamba kaip kad būtų pasiektas „Asus ROG Strix Z390-E Gaming“ operatyvios atminties palaikymo dugnas? Sunku pasakyti, ypač prisiminus, kad „Corsair Vengeance RGB PRO“ modulius pavyko sėkmingai paspartinti nuo 4000 MHz iki 4133 MHz. Priešingai nei „Corsair“, QVL sąraše „Patriot“ modulių nėra, o ROG Strix Z390-E Gaming atminties palaikymas nurodomas iki 4266 MHz. Paprastai iš motininės plokštės, kuri pagal gamintoją palaiko 4266 MHz, galima tikėtis garantuoto darbo su 3800 - 4000 MHz atmintimi, jeigu palaiko 4400 MHz, tada 4000 - 4200 MHz ir t.t.

Be to, dar svarbesnį vaidmenį vaidina ir procesoriuje integruotas atminties valdiklis. Sėkmingam darbui su aukšto dažnio DRAM reikalingas itin stiprus valdiklis. Paprastai gamintojai nustatydami palaikomos operatyvios atminties lubas naudoja rinktinį CPU su itin stipriu atminties valdikliu - tokios klasės, kad parduotuvėje paprastam pirkėjui tokio surasti nepavyks. Taikant @4000 MHz XMP profilį POST'ai būdavo sėkmingi ir problemos išnyko - „Patriot“ kaip žinodama integravo antrą XMP profilį.

„Patriot Viper RGB“ spartinimas

4133 MHz dažniui esant problematiškam yra logiška, kad išpešti nieko daugiau nepavyko. 4200 MHz POST šiaip ne taip sėkmingai praėjo tik su padidinta 1,45 V įtampa, tačiau HCI Memtest labai greitai parodė klaidas. Grąžinus 4133 MHz dažnį ir sumažinus vėlinimo laikus nuo 19-21-21-41 iki 18-19-19-39 ciklų sėkmingai įkopėme į darbalaukį, tačiau HCI Memtest vėl informavimo apie nestabilumą. Įtampos kilstelėjimas nepadėjo.

Taigi kaip reaguoja „Battlefield V“?

Pirmiausiai palyginkime su AIDA64 gautus sintetinius pralaidumo rezultatus. Lygindami gamykliniais parametrais dirbančius „Corsair Vengeance RGB PRO“ ir „Patriot Viper RGB“ komplektus skaitant gauname ~1900 MB/s, rašant ~1600 MB/s ir kopijuojant ~3200 MB/s didesnę spartą „Patriot“ naudai. Gaišties laikas taip pat palankesnis (~2 ns) pastarajam komplektui.

Corsair Vengeance RGB PRO @4000CL19-23-23-45

Patriot Viper RGB @4133CL19-21-21-41

Lyginant „Viper RGB“ su paspartintais „Corsair Corsair Vengeance RGB PRO“ @4133CL19-23-23-45 moduliais, pirmieji dėl šiek tiek tampresnių tRCD, tRP ir tRAS taktų išlaiko pranašumą skaitant ir kopijuojant, bet nežymiai nusileidžia rašymo užduotyje. Dėl tos pačios priežasties „Patriot“ pusėje lieka ir geresnė delsa (44,5 ns prieš 45,5 ns).

Corsair Vengeance RGB PRO @4133CL19-23-23-45

Galiausiai „Battlefield V“ sparta. Pagaliau gauname kažką labiau apčiuopiamo, kadangi @4133CL19 konfigūracija turi beveik 4 fps vidutinės spartos pranašumą prieš @2666CL16 konfigūraciją. Tai atitinka apie +3 procentus spartos. Dar ryškenis skirtumas tarp dviejų konfigūracijų palyginus blogiausių fps reikšmių vidurkius. Spartesnis DRAM prideda beveik 5,5 fps matuojant 1 % ir kiek daugiau nei 10 fps imant 0,1 % reikšmes. Pastarasis skirtumas tikrai pakankamai įspūdingas.

Išvados

Dėl iškilusių problemų nereikia pulti kaltinti „Patriot“, kadangi, kai buvo sėkmingai praeinama POST fazė, sistema su 4133 MHz veikiančiais „Viper RGB“ moduliais buvo stabili, leisdama sėkmingai pabaigti visus bandytus spartos testus. Kaip minėjome, tai gali būti tiek pagrindinės plokštės, tiek i7-8700K atminties valdiklio problema, bet greičiausiai bus neidealus „susikalbėjimas“ tarp komponentų (konkrečios motininės ir konkretaus DRAM). Pirmi variantai mažiau realūs, nes ROG Strix Z390-E Gaming kuo puikiausiai dirbo su iki 4133 MHz paspartinta „Corsair Vengeance RGB PRO“ atmintimi. Verdiktą, kieno kaltė šioje situacijoje didžiausia, pabandysime paskelbti dar sausį, kai „Viper RGB“ moduliai bus perkelti į „Asus ROG Maximus XI Gene“ motininę plokštę, palaikančią 4800 MHz DRAM atmintį vietoje 4266 MHz.

Kartu su „Viper“ programiniu įrankiu „Patriot“ siūlo mažiausiai turtingą RGB valdymą. Kiek teko išbandyti RGB pašvietimą turinčių DDR4 modulių (o jų buvo nemažai) valdymo pritaikymas turbūt pats paprasčiausias: mažiausiai šablonų, nėra programinės vizualizacijos, trūksta statinio pašvietimo efekto ir pan. Nežinau, kiek RGB fanai sau gali leisti primokėti už didesnes RGB pašvietimo valdymo galimybes, tačiau „Patriot Viper RGB“ rinkinys tikrai nesulauks tos kritikos, dėl kurios „Corsair“ negavo nė įvertinimo „vertas apsvarstymo“.

Šiuo metu „Patriot“ komplektas „Skytech“ parduotuvėje kainuoja ~265 eurus. Tai yra velniškai patraukli kaina, kurios nesumuša joks kito gamintojo RGB palaikantis rinkinys. O ir be RGB konkurentai ne ką pigesni. Pavyzdžiui, identiškų charakteristikų (@4133CL19) „Kingston HyperX Predator“ rinkinys kainuoja vos 10 - 15 eurų pigiau, o ir įsigyti jo šiuo metu neįmanoma.

Galima atiminėti iš „Viper RGB“ balus už niekuo neišsiskiriantį surinkimą (premium jausmo radiatorius tikrai nesuteikia ir netgi norėtųsi šiek tiek tvirtesnės struktūros), tačiau tai kompensuoja kiti praktiškesni dalykai, pavyzdžiui, nedidelis bendras modulio aukštis. Tai ne žemo profilio atmintis, bet šiek tiek virš 45 mm yra labai sveikas aukštis, ypač atsižvelgus į 4133 MHz dažnį ir 1,4 V siekiančią darbinę įtampą. Mažesnis aukštis - mažiau problemų su masyviais oriniais CPU aušintuvais.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()