„Zero Trust“ dirba tiesiog per daug gerai? Kinijos pareigūnai nori uždaryti puikiai korumpuotus pareigūnus gaudančią dirbtinio intelekto sistemą  (16)

Kinija nuo 2012-ųjų metų naudoja sudėtingą dirbtinį intelektą (DI), kuris apdoroja itin didelius kiekius informacijos ir kas įdomiausia – sugeba aptikti Kinijos valstybės sektoriuje esančius korupcijos požymius. Nors DI naudojamas tik 30-yje apskričių ir miestų, jis jau spėjo pagauti 8721 nesąžiningą pareigūną. Tik panašu, jog sistema dirba per daug efektyviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „South China Morning Post“ (SCMP), daugelis vietinės valdžios pareigūnų pasiruošę šią DI sistemą uždaryti.

Vienas šio DI projekto, kuris vadinamas „Zero Trust“, tyrėjų Honkongo laikraščiui teigė, kad vietiniai pareigūnai pasirengę uždaryti šią sistemą, nes jie „su šia nauja technologija nesijaučia visiškai patogiai“. Ir turbūt net neverta klausti kodėl.

SCMP teigia, kad „Zero Trust“ dirba tiesiog pernelyg gerai. DI surenka duomenis iš bankų, nekilnojamo turto ir statybų registrų. Renkami net palydoviniai duomenys, jei tik užfiksuojami korupcijos požymiai.

„Zero Trust“ pastebi įtartiną piniginių srautų judėjimą, pavyzdžiui, naujo automobilio ar nekilnojamo turto įsigijimą ir jo įregistravimą pačio valdžios pareigūno, jo šeimos ar net draugų vardu. Ši sistema apdoroja milijonų Kinijos valdžios pareigūnų, jų šeimos narių ir draugų duomenis. Tad pasislėpti nuo „Zero Trust“ tampa praktiškai neįmanoma – jis viską mato.

„Mes šios mašinos [Zero Trust] rezultatus naudojame, kaip nuorodą“, - SCMP teigė vienos Kinijos provincijos oficialus pareigūnas Zhang’as Yi, kurioje vis dar naudojamas „Zero Trust“. „Turime patikrinti jo surinktus duomenis ir jų pagrįstumą. Įrenginys negali pasiimti telefono ir paskambinti žmogui, turinčiam problemų. Galutinį sprendimą visada priima žmogus.“

Nors Kinijoje korupcija yra plačiai paplitusi, tačiau vertinant objektyviai, pareigūnai tikriausiai yra teisūs ir negalima palikti viską nuspręsti vien tik „juodos dėžės algoritmui“ bei iškart nubausti žmogų, kuris net neturėtų galimybės paaiškinti savo motyvų ir aplinkybių.

„DI gana greitai gali nurodyti korumpuotą pareigūną, bet DI dar nėra labai geras, kai reikia paaiškinti procesus, kuriais remdamasis jis priėjo tokią išvadą“, - SCMP teigė neprisistatęs „Zero Trust“ projekto tyrėjas. „Nors daugeliu atvejų DI yra teisus, jums vis tiek reikia žmogaus, kuris dirbtų drauge su Zero Trust.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(115)
(1)
(114)

Komentarai (16)