Pamenate naujos kartos tanką „T-14 Armata“? Jis turėjo sukelti tikrą Rusijos kariuomenės perversmą, bet kariškiai jau pradėjo modernizuoti senuosius T-72 - kas vyksta? (Video)  (1)

Kai 2015 metais pirmą kartą pademonstruotas naujas rusiškas pagrindinis kovos tankas „T-14 Armata“, buvo žadama, kad jis greitai pateks į šalies ginkluotųjų pajėgų rankas. Tačiau laukti reikėjo kelerius metus. Visgi šiais metais „Armata“ pagaliau imsis tarnybos. Tiesa, ne taip gausiai, kaip žadėta anksčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„T-14 Armata“ yra pirmasis iš pagrindų naujas rusiškas tankas per kelis dešimtmečius. Žiniasklaida tuomet rašė, kad „Armata“ technologijomis dešimtmečiais lenkia vakarietiškus tankus, nors ekspertai į tokius pasvarstymus rimtai nereagavo. Tuometinis Rusijos sausumos pajėgų vadas Olegas Salyukovas 2015 metais teigė, kad iki 2020-ųjų Rusija turės 2300 „Armata“ tankų ir jie sudarys 70 % šalies tankų pajėgų.

Persikelkime į šiuos laikus. Dabar - 2019-ųjų pradžia ir tūkstantinės prognozės neišsipildė. Tankų gamintojas atskleidė, kad iki metų pabaigos Rusijos sausumos pajėgoms perduos 12 „Armata“ tankų ir 4 „T-16 BREM“ šarvuotas evakuacijos ir remonto mašinas. Pasak prieš metus išplatinto pranešimo spaudai, pirmiausia tankus gaus 1-osios gvardijos tankų armija bei 8-osios ir 20-osios gvardijų mišrių pajėgų armijos.

Dėl ko „Armata“ taip stipriai vėluoja? Greičiausiai dėl pinigų stygiaus. Gamybos ir technologijų kūrimo bei vystymo išlaidos yra išties didžiulės ir jas sunku prognozuoti. Tiesa, tanko prototipo bandymai turėjo būti baigti dar iki 2016-ųjų pabaigos, tačiau panašu, kad ir šie darbai užsitęsė ilgiau nei planuota. Galiausiai, Rusijai gali būti sunku importuoti reikalingas detales. Pavyzdžiui, kai kurie elektronikos komponentai gaminami ne Rusijoje.

Vietoje to, kad naudotų naujuosius „Armata“ tankus, dabar Rusija modernizuoja senuosius T-72. Šie nuo 1972 metų gaminami tankai atnaujinami į T-72B3 standartą. Taip pat bus pagaminta daugiau atnaujintų T-90A/M ir T-80BV tankų. Tačiau „Armata“ tankai yra didesni ir gerokai modernesni ir jų kurį laiką tikrai trūks.

Juk „Armata“ įgulą sudaro vos trys žmonės ir visi jie sėdi korpuse - bokštelyje žmonių nebus. Tanko 2A82-1M 125 m pabūklas, kaip teigiama, gali pramušti NATO tankų šarvus, o ateityje jį būtų galima atnaujinti ir į modernesnį ginklą. Tačiau visi šie privalumai būtų realistiški tik jei „Armata“ būtų gaminami taip sparčiai, kaip buvo žadėta iš pat pradžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(32)
(-2)

Komentarai (1)