JAV bandomas naujas pagalbininkas naikintuvams - „XQ-58A Valkyrie“ yra sukurtas kovoti drauge su pilotuojamais orlaiviais (Video)  (2)

„XQ-58A Valkyrie“ - tai naujos kartos naikintuvas, sukurtas kovai gretose su įprastais naikintuvais. Tai yra labai modernus, greitas ir manevringas dronas. Mėnesio pradžioje prasidėjo skrydžio bandymai, kuriuose atskleidžiamos tikrosios „XQ-58A Valkyrie“ galimybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„XQ-58A Valkyrie“ droną sukūrė kompanija „Kratos Unmanned Aerial Systems“, įprastai kurianti dronus-taikinius. Šie orlaiviai pamėgdžioja priešo naikintuvų manevrus. Pasirodo, „XQ-58A Valkyrie“ yra panašus į tokį taikinį, nors jo funkcija yra visiškai kita.

Dronai-taikiniai privalo būti labai greiti ir manevringi kaip ir tikri naikintuvai. Šios savybės praverčia ir dronams, kurie patys gali tapti priešlėktuvinės gynybos taikiniais. „XQ-58A Valkyrie“ gali pasiekti didesnį nei 1000 km/val. greitį ir nuskrieti daugiau nei 2700 km. Jis gali skristi labai arti žemės, tačiau gali skristi ir aukščiau - tokie manevrai turėtų padėti išvengti priešlėktuvinių raketų ar kitos prieš dronus nukreiptos ginkluotės.

Įdomu tai, kad „XQ-58A Valkyrie“ yra sukurtas mūšiuose tarnauti kartu su įprastais naikintuvais. Tai reiškia, kad šis orlaivis į misijas skristų drauge su pilotuojamais orlaiviais, o tuomet atėjus laikui atitrūktų ir nuskrietų naikinti antžeminius taikinius. Taip gali būti pašalintos kliūtys naikintuvų ar bombonešių operacijoms - XQ-58A gali naikinti priešlėktuvinės gynybos postus. Šis dronas gali gabenti 270 kg krovinį. Manoma, kad įprastai jo pilve slėpsis pora GBU-39 bombų.

XQ-58A pasižymi „Stealth“ technologijomis. Jo išmetimo sistema yra paslėpta giliai fiuzeliaže, kad droną būtų sunkiau sekti pagal IR pėdsaką. Pats orlaivis yra labai aptakus, kad jo neaptiktų radarai. Ir, nors XQ-58A nėra mažas, jam nereikės pakilimo ar nusileidimo tako.

Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos norėjo drono, kurį būtų galima paleisti nuo sunkvežimio ar laivo ir „XQ-58A Valkyrie“ būtent toks ir yra. Tai reiškia, kad pakilimo takus bus galima rezervuoti pilotuojamiems orlaiviams. XQ-58A leisis naudodamas parašiutą. Sunkvežimių konvojai galės paleisti tokį droną apsaugai. „XQ-58A Valkyrie“  taip pat galės lydėti nuo lėktuvnešių kylančius naikintuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(57)
(1)
(56)

Komentarai (2)