Švedai teigia, kad jų naikintuvai lengvai įveiktų rusų „Suchoj“ - kaip jiems tai pavyktų be „Stealth“ apsaugos?  (8)

Patys pažangiausi šiuolaikiniai naikintuvai turi „Stealth“ technologijas, padedančias pasislėpti nuo radarų. Švedų „SAAB Gripen E“ toli gražu toks nėra. Tai nėra nei moderniausias, nei brangiausias nei labai greitas ir manevringas naikintuvas. Tačiau jis turi vieną paslaptį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„SAAB Gripen“ naikintuvas pakilo dar 1988 metais, tačiau visą laiką buvo tobulinamas. Jis neturi nuglostyto „Stealth“ dizaino, tačiau inžinieriai teigia, kad jam jo ir nereikia. Amerikiečių F-35 gali pasigirti „Stealth“ technologijomis, tačiau kas nutiks, kai radarai ar kitos technologijos patobulės taip, kad „Stealth“ visiškai neteks prasmės?

Švedijos karinių oro pajėgų vadas Matsas Helgessonas drąsiai teigia, kad „SAAB Gripen E“ gali įveikti „Suchoj“. Dar daugiau, karininkas mano, kad šioje srityje švediškas naikintuvas turi „juodąjį diržą“. Bent jau taip Helgessonas minėjo Suomijoje, kuriai švedai nori pasiūlyti įsigyti neseniai atnaujintą naikintuvą.

SU-35 yra „SAAB Gripen“ amžiaus, tačiau tik vienas iš šių naikintuvų garsėja manevringumu. „Suchoj“ naikintuvai ne vieno eksperto nuomone manevringumu lenkia viską, ką gali pasiūlyti amerikiečiai. Aišku, klausimas, ar šiuolaikinėje karyboje tai yra taip svarbu, kaip buvo anksčiau. Tačiau juk „Gripen“ nėra toks modernus, kad kokiomis nors savybėmis stipriai lenktų rusų naikintuvus. Neaišku, ar buvo kalbama ir apie SU-57 - dvimotorį naikintuvą, kuris tarnybą pradės tik šiemet. O gal švedai visgi turi kozirį?

„SAAB Gripen E“ - stipriausias elektroninės karybos priemones turintis naikintuvas. Sena legenda pasakoja, kaip švedai pratybose gąsdino vokiečių „Typhoon“ nepastebėti prie jų priartėdami. Šiaip „SAAB Gripen E“ savo galimybių nedemonstruoja, nes technologija yra slapta, tačiau teigiama, kad trukdžių sukėlėjai šiame naikintuve yra labai galingi.

Didžiausias šios prieigos privalumas - galimybė atnaujinti pagrindinį „Gripen E“ ginklą. SAAB planuoja programinę įrangą atnaujinti kas du metus. Taip ji liks šviežia ir pasiruošusi viskam, ką gali turėti priešai. Tuo tarpu radarams nematomo korpuso atnaujinti taip greitai nepavyks. Švedams gerai ir tai, kad rusų inžinieriai didžiausią dėmesį skiria JAV naikintuvams. Taigi, niekas nesiruošia tam, ką gali pasiūlyti „SAAB Gripen E“.

Bet negi vien elektroninių ginklų pakaks „SAAB Gripen E“ pakelti iki tokio lygio, kad šis be vargo įveiktų „Suchoj“ naikintuvus? Na, juodąjį diržą savo naikintuvui užrišo pats Švedijos karinių oro pajėgų vadas. Tačiau gerai tai, kad Europos padangėje yra ir tokių slaptai pažangių naikintuvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(79)
(25)
(54)

Komentarai (8)