Anglijoje neeilinis radinys: namo palėpėje rado į laikraštį suvyniotus, auksu inkrustuotus kalavijus ir šautuvus - kaip čia atsidūrė ir kam jie priklausė, kad dabar jų vertė siekia milijonus?  (2)

Laikui bėgant daugelį daiktų supakuojame ir padedame kur nors į šalį. Po kurio laiko juos visiškai pamirštame – o atradus, tais daiktais džiaugiamės kaip naujais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, o kartais tarp tų seniai pamirštų senienų galima atrasti ir tikrų lobių. Štai viena pora pietinėje Anglijos grafystėje – Berkšyre – namo palėpėje atrado į laikraštį suvyniotus itin vertingus, auksu inkrustuotus kalavijus ir šautuvus, kurie kažkada gulėjo Maisūro karalystės valdovo sultono Tipu ginklinėje.

1799 m. pirmasis Velingtono kunigaikštis per Seringapatamo apgultį nugalėjo sultoną Tipu – tai buvo paskutinis mūšis ketvirtajame anglų–Maisoro kare tarp Rytų Indijos kompanijos (EIC) – britų bendrovės, prekiavusios Indijos vandenyno regionuose – ir Maisūro karalystės, XIV a. įkurtos  pietinėje Indijoje.

Po karo šie išskirtiniai ir vertingi artefaktai Tipu rūmų Indijoje buvo pavogti, ir į Angliją juos pargabeno anglų majoras Thomas Hartas, dirbęs EIC. Vėliau šie istoriniai objektai T.Harto šeimoje keliavo iš kartos į kartą – kol galiausiai atsidūrė poros, laikiusios šiuos ginklus supakuotus laikraštyje, rankose.

Verti milijonų

Šiuo metu ginklai jau yra paruošti kovo 26 dieną vyksiančiam aukcionui, kuriame kiekvienas iš jų bus pardavinėjamas atskirai (iš viso radinių yra 8).

„Tai tikrai įspūdingas radinys įprastame, kasdieniniame Berkšyro name. Ginklai palėpėje gulėjo apie 220 metų“, – sako ginklų ekspertas ir aukcionierius Anthony Cribbas.

Kol kas šių ginklų kaina dar nenustatyta – bet manoma, kad vertė gali siekti milijonus svarų.

„Pinigų suma šeimos nedomina – jie tikisi, kad artefaktai grįš į Indiją, galbūt į muziejų, kuriame juos pamatyti galės ir kitos kartos“, – teigė A.Cribbas.

Lobio atradimas ir vertė

Šių metų sausį pora susisiekė su A.Cribbo kompanija dėl kalavijo, kurį jie rado savo palėpėje. Jis turėjo auksinį „Haider“ simbolį, kuris patvirtino, kad ginklas kažkada priklausė Haiderui Ali Khanui – sultono Tipu tėvui. Neilgai trukus, pora rado dar tris kalavijus su auksiniais ženklais, o taip pat durtuvą ir šautuvą.

Visos šios kolekcijos pažiba yra šautuvas su Tibu ginklinės simboliu – tačiau jo vertė kyla ne dėl to. Šis šautuvas yra iš tiesų naudotas – ir gali būti, kad jį naudojo pats valdovas savo paskutiniame mūšyje prieš EIC.

Šiais artefaktais jau susidomėjo įvairūs kolekcionieriai iš Indijos, Amerikos ir Vidurio Rytų. Brangiausias radinys yra jau minėtas 21 šūvio titnaginis šautuvas, kurį, manoma, naudojo pats Tipu. Du tokius ginklus Anglijos karaliui padovanojo iš Indijos grįžęs generolas – šiandien jie eksponuojami Vindzoro pilyje, Anglijoje.

Auksinė keturių skyrelių riešutų dėžutė, kurioje dar yra išlikę keli Katekinės arekos riešutai, irgi yra priskiriama prie brangiausių kolekcijos artefaktų. Šie riešutai žinomi kaip stiprūs stimuliatoriai ir yra įrodyta, kad Tipu vieną iš šių riešutų suvalgė prieš savo paskutinį mūšį.

Rasta kolekcija, kurioje yra šautuvas, keturi kalavijai, riešutų dėžutė ir juodas lakuotas skydas, bus parduodami aukcione „Milton House“ viešbutyje kovo 26 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (2)