„Kas čia per burtai? Kaip tai įmanoma?“ „Huawei“ vėl rodo stebuklus: „P30 Pro“ flagmanas su naktinio matymo galia (Video)  ()

„Kas čia per burtai? Kaip tai įmanoma?“ Toks klausimas kilo man ir neabejoju, kad kils daugybei žmonių, išbandžiusių naujausio „Huawei“ flagmano „P30 Pro“ fotografavimo (beveik) aklinoje tamsoje galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau pernai, kai buvo pristatytas „P20 Pro“, kinai galėjo girtis, kad jų kamera prasto apšvietimo sąlygomis geba pamatyti tai, ko nieku gyvu neįžiūrės joks konkurentas. Na, gerai, konkurentai per metus patobulėjo, kažkiek prisivijo. O dabar „Huawei“ vėl šovė į priekį. Ir taip, kad net sunku savo akimis patikėti.

Na, bet pradėkime nuosekliai – prie kameros klausimų grįšime kiek vėliau. Taigi, Paryžiuje pristatyti du nauji išmanieji telefonai: „Huawei P30“ ir „Huawei P30 Pro“. Bet, kadangi išankstiniams bandymams iki pristatymo buvo paskolintas tik „Pro“ modelis, į jį ir sutelksiu visą dėmesį (bet esminius ne „Pro“ įrenginio skirtumus taip pat paminėsiu).

Taigi, žvelgiant iš priekio naująjį flagmaną labai sunkiai atskiriami nuo rudenį pristatyto „Mate 20 Pro“. Įrenginio formatas lygiai tas pats. Skiriasi tik „iškirpimas“ ekrano viršuje – iš „grifkos“, dengiančios apie pusę viršutinio ekrano krašto, iškirpimas sumažintas iki mažučio puslankio. Visiškai nekrenta į akis. Taip, taip, gal ne taip modernu, kaip naujieji skylamušiu apdoroti flagmanai iš Pietų Korėjos, bet tikrai ne dėl to, kad „Huawei“ kažko nesugebėtų – jie tokį skylėtą ekraną („Huawei Nova 4“) gyvai parodė dar sausį, Las Vegase, parodoje CES (oficialus pristatymas vyko dar gruodį).

Čiupinėjant naujojo įrenginio korpusą jį nuo „Mate 20 Pro“ taip pat be galo sunku atskirti – lygiai taip pat užlenktos ekrano briaunos ir korpuso nugarėlė (tą, beje, subjektyviai vertinu kaip trūkumą – vizualiai ekranas dėl to atrodo gal ir įspūdingiau, bet jeigu kalbama apie naudojimo patogumą, tai jo tikrai neprideda – atsitiktinių paspaudimų ties ekrano kraštais pasitaiko ir tai labai erzina).

„Pro“ modelio ekrano įstrižainė – 6,47 colio, OLED technologijos, raiška – FHD+ (2340 x 1080 taškų). Paprastojo P30 ekranas – 6,1 colio, raiška – tokia pati.

Korpuso spalvomis „Huawei“ ir vėl parodė drąsą bei išradingumą: pirkėjams bus pasiūlyti įrenginiai su penkių spalvų nugarėlėmis – perlinės baltos, žavingai atrodančios gintarinio saulėtekio (oranžinės, pereinančios į raudoną), grafito juodos, kvėpuojančio kristalo (iš esmės – pereinanti iš žydros į šviesiai violetinę, su perliniu švytėjimu) ir pašvaistės spalvos. Deja, Europos rinkai bus skirtos tik trys paskutinės spalvos. Raudonai oranžinių telefonų, kurie šįkart atrodo drąsiausiai šioje paletėje, nematysime.

Telefone yra didesnioji dalis tų inovacijų, kurias jau matėme „Mate 20 Pro“ įrenginyje: pirštų atspaudų skaitytuvas ekrane (gamintojai teigia, kad jis patobulintas, bet praktiškai tą pastebėti sunku), itin spartaus akumuliatoriaus įkrovimo funkcija („Pro“ versijos telefono akumuliatoriaus talpa – 4200 mAh, paprastojo P30 – 3650 mAh), dvipusis belaidis kroviklis, leidžiantis ir patį telefoną įkrauti padėjus jį ant specialiai tam skirto kroviklio, ir belaidį krovimą „mokančius“ įrenginius įkrauti sulietus juos su „P30 Pro“.

Neturėtų per daug stebinti ir aukščiausias apsaugos nuo aplinkos veiksnių (dulkių ir drėgmės) lygis – „Pro“ versijai suteiktas IP68 sertifikatas (įprastinės versijos apsaugos lygis žemesnis – IP53).

Savaime suprantama, telefonai gaminami naujausios „Huawei“ mobiliosios platformos – „Kirin 980“ – pagrindu.

Pagrindinė žvaigždė – kamera

„Huawei“ savo P serijos įrenginiuose visuomet akcentuoja būtent fotokameros tobulumą (nors ir „Mate“ serijos atveju kameros tobulinimas nebūna stabdomas). Ir šiemet su legendine optikos įrenginių įmonės „Leica“ pagalba vėl pavyko padaryti nemenką technologinį šuolį. Bet jeigu techninės detalės jūsų nedomina, šį straipsnio skirsnį galite praleisti.

Pirmasis dalykas, kurį pastebėsite pažvelgę į šio telefono objektyvų rinkinį, yra tas, kad iš jo 4 kamerų vienos „skylė“ yra ne apvali, kaip įprasta, o kvadratinė. Taip yra dėl to, kad šiame objektyve yra panaudoti periskopo principai: šviesa laužiama prizme, o tuomet į jutiklį keliauja per vertikaliai išdėstytą lęšių grandinę. Toks sprendimas pasirinktas dėl to, kad norint 128 mm židinio nuotolio „telefoto“ objektyvas tiesiog netilpo ploname telefono kūne – teko jį pakreipti 90 laipsnių kampu.

Antras į akis krentantis dalykas – „paskutinis mados klyksmas“, „time of flight“ (TOF) kamera, kurią galima būtų vadinti tolimačiu, leidžiančiu sukurti aukštesnės kokybės „bokeh“ efektą fotografijose.

Už pagrindinio objektyvo slepiasi naujoviškas jutiklis, kuris spalvas fiksuoja ne RGB (raudona, žalia, mėlyna) paletėje, o RYYB (raudona, geltona, geltona, mėlyna) paletėje – įmonės atstovų teigimu, tai leido padidinti jutiklio jautrumą šviesai ir fiksuojamų kadrų detalumą. Be to, kažkokiu būdu sugebėta pasiekti iki šiol jokiame išmaniajame telefone neregėtą jutiklio jautrumą ISO – šis rodiklis siekia net 409 600.

Ketvirtasis objektyvas – ultraplataus lauko – leidžia fiksuoti „atitolintą“ vaizdą ir fotografuoti objektus iš labai arti, „macro“ režimu, objektyvą prie objekto pritraukiant vos 2,5 cm atstumu (bet čia, galima sakyti, nieko naujo – toks pats objektyvas buvo montuojamas ir „Mate 20 Pro“ telefonuose).

Taigi, visas „P30 Pro“ objektyvų kvartetas atrodo taip:

  • 40 MP „SuperSpectrum“ jutiklis, 27 mm, f/1.6 objektyvas, optinė vaizdo stabilizacija
  • 20 MP, 16 mm f/2.2 ultraplataus lauko objektyvas
  • 8MP 5X optinio priartinimo, 125 mm f/3,4 objektyvas su optine vaizdo stabilizacija
  • TOF objektyvas

„Paprastajame“ P20 modelyje nėra TOF objektyvo, be to, įtaisytas kuklesnis „telefoto“ objektyvas, kurio konstrukcija yra paprastesnė, ne periskopinė.

Fotografavimo rezultatai

Jeigu įprasto apšvietimo sąlygomis bandymai fotografuoti su „P30 Pro“ visiškai nestebino (ką jau ten papildomo beišspausi, kai nuotraukos bent jau telefono ekrane jau ir pernykščiame modelyje atrodė daugiau ar mažiau nepriekaištingai), tai didelę nuostabą sukėlė du dalykai: vaizdo priartinimas ir fotografavimas tamsoje.

Pats „telefoto“ objektyvas pasižymi gebėjimu priartinti vaizdą 5 kartus be kokybės pablogėjimo. 10X artinimą „Huawei“ atstovai vadina hibridiniu. Bet šiame telefone vaizdą skaitmeniškai priartinti galima net iki 50X. Taip, nuotraukų kokybė tokiu atveju nebūna nepriekaištinga, bet sava akimi už dviejų šimtų metrų esančio automobilio registracijos numerių tikrai neįžiūrėtumėte, o štai ši kamera tam yra kuo puikiausiai tinkama. Šnipo telefonas, ne kitaip.

Ir ne tik to šnipo, kuris nori pamatyti toli, bet ir to, kuris nori matyti tamsoje. Specialiai tam parengtoje patalpoje, kur buvo daug baltų paviršių, tačiau apšvietimas buvo minimalus, automatiniu fotografavimo režimu buvo galima išgauti nuotraukas, praktiškai nenusileidžiančias fotografuotoms gero apšvietimo sąlygomis. Taip, vaizdo fokusavimas „grybavo“ ir norint gauti bent kiek normalesnį rezultatą reikia bandyti fotografuoti ne kartą, bet pamačius sėkmingą kadrą iš nuostabos akys ant kaktos iššoka: kai aplinkos sąlygos pareikalauja jutiklio jautrumą ISO pakelti iki 409 600, gaunami tokie kadrai, kokių neįmanoma gauti jokiu iki šiol matytu telefonu. Net ir pernykštis „Mate 20 Pro“, kuris iki šiol buvo bene geriausiai tamsoje fotografuojantis telefonas pasaulyje, nė iš tolo nepriartėja prie „P30 Pro“ galimybių. Įsitikinimui pateikiame fotogaleriją.

Vaizdo filmavimas

Filmavimo telefonu mėgėjai buvo linkę skųstis, kad „Huawei“ vaizdo kamera yra silpnoka, lyginant su konkurentų flagmanais – stigo kokybiško vaizdo stabilizatoriaus. Ir šiemet kinai pasistengė iš peties: optinis vaizdo stabilizavimas buvo suporuotas su dirbtinio intelekto pagrindu vykdomu programiniu vaizdo stabilizavimu. Ir šių technologijų tandemo rezultatas neįtikėtinas: netgi tyčia purtant telefoną centriniai filmavimo objektai stovi vietoje tarsi įkalti. Tai, kad įrenginys juda, galima atpažinti tik pagal kur kas arčiau esančių objektų (mūsų bandymo atveju – lango rėmo) judėjimą.

Įrenginys prekybos vietose Lietuvoje pasirodė jau kovo 27 dieną. Bazinė „Huawei P30 Pro“ versija (su 6 GB darbinės atminties ir 128 GB nuolatinės atminties) kainuos apie 900 eurų, talpesnis įrenginys su 8 GB darbinės ir 256 GB nuolatinės atminties - apie 1000 eurų. Ne "Pro" versijos įrenginiai su 6 GB darbinės ir 128 GB nuolatinės atminties kainuos apie 700 eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Vaidas Neverauskas
(11)
(10)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: