Amazon žada iškelti 3236 ryšio palydovus - kurs globalaus palydovinio interneto sistemą (Video)  ()

Panašu, stambiausia interneto kompanija irgi įsitraukė į žemosios orbitos pajungimo žemiškesniems tikslams lenktynes. Juolab, raketas galima naudoti ir savas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amazon kompanija Žemė orbitose rengiasi išdėstyti 3236 ryšio palydovus, teiksiančius dešimtims milijonų naudotojų prieigą prie interneto tinklo. GeekWire žurnalistai aptiko paraišką su orbitinės grupuotės parametrais, pateiktą Tarptautinei elektros ryšių sąjungai, o taip pat gavo oficialų patvirtinimą iš Amazon atstovų.

Per pastaruosius kelis metus kelios kompanijos ir valstybės pareiškė apie globalaus palydovinio interneto sistemų kūrimą ar netgi jau ėmėsi jas įgyvendinti. Šių projektų parametrai skiriasi, tačiau bendrais bruožais jie panašūs. Jų pagrindas – grupuotė iš šimtų ar tūkstančių palydovų, esančių skirtingose orbitose ir skriejančių kelių šimtų kilometrų aukštyje. Taip išdėstyto palydovų spiečius signalas pasiekia praktiškai visus Žemės taškus. Kadangi aparatai skrieja gan žemai, signalo delsa daug mažesnė, nei geostacionarių palydovų. Todėl vartotojai gali naudotis paslaugomis, kur delsa – itin svarbi, pavyzdžiui, vaizdo ryšiu ar interneto žaidimais. Visose šiose sistemose taip pat naudojamos antžeminės tarpinės stotys ar terminalai, susiejantys palydovus su galutinių vartotojų įrenginiais.

Tokių sistemų įgyvendinimo jau ėmėsi OneWeb ir SpaceX, o taip pat Kinija. Be to globalias palydovinio interneto sistemas rengias sukurti „Roskosmos“ ir Facebook. GeekWire žurnalistai išsiaiškino, kad panašią sistemą planuoja sukurti ir stambiausia pasaulyje interneto kompanija Amazon. Jie aptiko JAV Federalinės ryšių komisijos (FCC) Tarptautinei elektros ryšių sąjungai pateiktas tris paraiškas ( USA2019-12905 , USA2019-13020 , USA2019-12909 ) radijo dažnių ir orbitų naudojimo suteikimo Kuiper Systems LLC kompanijai, priklausančiai Amazon. Dokumentų analizė atskleidė kuriamos sistemos parametrus.

Ją sudarys skirtingo aukščio orbitose skriejantys 3236 aparataiа. 784 palydovai skries 590 kilometrų aukščio orbitose, 1296 palydovai – 610 kilometrų orbitose, o dar 1156 palydovams bus išskirtos 630 kilometrų aukščio orbitos. Orbitinės plokštumos bus išdėstytos taip, kad palydovai skraidys virš teritorijų, esančių tarp 56 pietų ir šiaurės platumų lygiagrečių. Tai maždaug atitinka teritoriją piečiau Klaipėdos ir šiauriau Horno Rago Čilėje.

GeekWire žurnalistai kreipėsi į Amazon ir gavo oficialų patvirtinimą, kad Kuiper — Amazon projektas. Kompanijos atstovas pareiškė, kad ji ruošiasi sukurti palydovų grupuotę, kuri teiks sparčią ir mažos delsos interneto prieigą milijonams vartotojų, gyvenančių vietovėse su nepakankami išvystyta tinklų infrastruktūra.

Amazon neatsakė, ar naudosis sunkios klasės raketą New Glenn kuriančios kitos Jeffo Bezoso kompanijos Blue Origin paslaugomis. Įdomu, kad Blue Origin neseniai pasirašė susitarimą su Telesat kompanija, pagal kurią iškels 292 palydovus, sudarysiančius jos ryšių sistemą.

Kuiper — ne pirmasis su palydoviniu ryšiu susijęs Amazon projektas. 2018 metų gale kompanija pristatė AWS Ground Station paslugą, kuria naudodamiesi, palydovų savininkai duomenų keitimuisi su jai gali naudoti bazines Amazon stotis. Iki 2019 metų vidurio kompanija rengiasi padidinti bazinių stočių, palaikančų ryšį S, X ir UHF diapazonuose, skaičių iki 12, o papildomas rengti, jei prireiktų.


nplus1.ru

(7)
(0)
(7)

Komentarai ()