JAV sausumos pajėgos įsigijo švediško kamufliažo - SAAB ULCANS dengs ne tik nuo žmonių akių  (2)

Kamufliažas karyboje yra labai svarbus. Jis padeda užmaskuoti karius ir jų techniką, neleidžia priešui išskirti šių objektų kontūrų, nustatyti atstumo iki jų. Anksčiau kamufliažas tebuvo tam tikrų spalvų derinys su atsitiktinėmis dėmėmis. Tačiau dabar to jau nebepakanka. Tačiau dabar Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos vis garsiau apsirūpina švedų SAAB sukurta kamufliažo sistema ULCANS, kuri saugo ne tik nuo priešo karių akių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reikalas tame, kad šiuolaikinė karyba remiasi ne tik karių akimis. Tai yra, nors technika ir kariai gali būti pakankamai gerai užmaskuoti ir prisiderinę prie aplinkos, infraraudonųjų spindulių jutikliai juos vis tiek gali pastebėti. Įvairioms terminėms kameroms net nerūpi, kad karys nešioja kamufliažą - jo kūno skleidžiama šiluma vis tiek yra nesunkiai pastebima. Karyboje taip pat naudojami įvairūs plačiajuosčiai radarai, kurie taip pat gali pastebėti ir užmaskuotas pajėgas.

SAAB ULCANS kamufliažinių tinklų sistema JAV pajėgas domina nuo 2003 metų, tačiau didesnis 66 milijonų dolerių vertės pirkimas yra numatytas tik dabar. Tai - didelis užsakymas, tačiau SAAB teigia, kad ULCANS iš tiesų padeda sutaupyti pinigų, nes yra multispektrinis. ULCANS dengia didelę dalį elektromagnetinio spektro (aišku, įskaitant ir matomą šviesą).

SAAB ULCANS taip pat padės sutaupyti ir dėl savo glotnaus dizaino. Ši danga taip dažnai neužkliūva, nesusipainioja, tapo laiką ir vietą. SAAB teigia, kad ši kamufliažo sistema gali tarnauti kur kas ilgiau nei kiti pažangūs kamufliažiniai tinklai. Žinoma, siūlomos dvi spalvų schemos - viena dykumai ir viena žalioms vietovėms.

Galiausiai, ULCANS yra pakankamai lanksti technologija, kurią galima pritaikyti įvairiose srityse. Šiomis dangomis galima pridengti techniką, laikinas bazes ar net karius. Tiesa, ir dabar naudojamos uniformos turi šiokią tokią dangą nuo IR spindulių jutiklių, tačiau ji nėra labai efektyvi. Kita vertus, judantį karį kamufliažu pridengti visada labai sunku.

SAAB ULCANS, kurią naudoja JAV pajėgos, sudaro didelė šešiakampė danga ir viena rombo formos. Jas galima įvairiai kombinuoti, priklausomai nuo panaudojimo srities. Jungtinių Valstijų sausumos pajėgos ULCANS pasirinko todėl, kad tai - greičiausiai efektyviausias tokio tipo kamufliažas rinkoje, todėl bus įdomu pamatyti, kas bus su juo pasiekta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(4)
(38)

Komentarai (2)