Kuo bitai skiriasi nuo baitų? Kaip galima lengvai apsigauti, jog interneto greitis yra 8 kartus greitesnis, nei yra iš tikrųjų  (17)

Šiais kompiuterinių technologijų laikais dažnai girdime tokius terminus kaip „bitai“ ar „baitai“. Tačiau mažiau kompiuterijoje patyrę dažnai net nesusimąsto, kad tai – skirtingi matai, nors ir skamba jie panašiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiek bitai, tiek baitai nusako duomenų kiekį. Tačiau dažniausiai jie yra naudojami dviejuose skirtinguose kontekstuose.

Bitai, kilobitai ar megabitai dažniausiai yra vartojami duomenų perdavimo greičio nusakymui. Pavyzdžiui, siunčiantis duomenis šiuolaikiniu kabeliniu modemu, atsisiuntimo greitis galėdavo būti 30 megabitų per sekundę. Tai yra žymiai greičiau, nei failą siunčiantis vadinamuoju „dial-up“ modemu – kai atsisiuntimo greitis siekdavo viso labo (ir tai dar teorinius) 56 kilobitus per sekundę.

Pats bitas (akronimas iš angliško binary digit) yra elementarusis informacijos matavimo vienetas. Vienas bitas atitinka informacijos kiekį, kuris gaunamas sužinojus atsakymą į klausimą, turintį du lygiaverčius atsakymus. Pavyzdžiui, metant monetą galima spėti kuria puse ji nukris.

Taigi bitas gali turėti vieną iš dviejų reikšmių („taip“ arba „ne“, „juoda“ ar „balta“ ir pan.) Kompiuterijoje naudojamoje dvejetainėje skaičiavimo sistemoje šios reikšmės žymimos vienetu ir nuliu.

Tuo tarpu baitai yra paprastai naudojami nusakyti duomenų kiekį ar laikmenos talpumą. Pavyzdžiui, kompaktinis diskas talpina apie 700 megabaitų duomenų, o standieji diskai šiais laikais būna ir dviejų terabaitų talpos.

Dar vienas svarbus faktas yra tai, kad vieną baitą sudaro 8 bitai. Tad jeigu siunčiatės failą 240 kilobitų per sekundę greičiu, iš tiesų failas atsisiunčiamas tik 30 kilobaitų per sekundę greičiu. Tiesa, kalbant apie duomenų atsisiuntimą, kilobaitai dažniausiai nėra vartojami – tam ir yra skirti būtent bitai. Be to, atsisiuntimo greitį matuojant bitais, kiti gali pamanyti, kad interneto greitis yra 8 kartus greitesnis, nei yra iš tikrųjų.

Taip pat vertėtų žinoti, kad baitai yra žymimi didžiąja „B“ raide, o bitai – su mažąja „b“ raide. Tad trumpinys „Mbps“ reiškia megabitus per sekundę, o trumpinys „MBps“ reiškia megabaitus per sekundę - 8 Mbps yra lygu 1 MBps.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(4)
(20)

Komentarai (17)