Stratolaunch pirmą kartą skraidino didžiausią pasaulyje lėktuvą (Video)  ()

Paulo Alleno įkurta privati kosminių raketų paleidimo kompanija pirmą kartą pakėlė į orą didžiausią pasaulyje orlaivį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis orlaivis, kurio sparnų mojis didesnis, nei futbolo aikštelė, skirtas paleisti raketas ore, pakilo pirmajam bandomajam skrydžiui iš Mojave Air and Space Port Kalifonijoje, šį rytą (balandžio 13 d. 6:28) Vakarų pakrantės laiku [15:58 Lietuvos laiku].

„Visi žinome, kad Paulas būtų didžiavęsis, stebėdamas šiandienos istorinį pasiekimą“ sakė jo sesuo Jody Allen, Vulcan Inc. vadovė ir Paul G. Allen Trust patikėtinė, Stratolaunch pranešime. „Šis orlaivis yra įspūdingas inžinerijos pasiekimas, ir sveikiname visus prisidėjusius prie jo įgyvendinimo.”

Nors Stratolaunch oficialiai iš anksto apie skrydį nepranešė, jį užfiksavo fotografai, buvę oro uoste, kur kompanija pastaraisiais mėnesiais vykdė antžeminius lėktuvo bandymus.

„Buvau nustebęs. Glima sakyti, tikėjausi, kad jo pakilimas truks ilgiau,“ Space.com sakė lėktuvo pakilimą stebėjęs fotografas Jack Beyer, pridurdamas, kad tai buvo kone nuvilianti patirtis. „Ir tada suvokiau, kad jis ištiesų be pastangų atsidūrė ore ir buvau priblokštas.“ Beyeris savo vaizdus iš Stratolaunch bandymo publikuoja savo Twitter ir Instagram profilyje.

Didžiulis orlaivis, pavadintas Roc, pakilo 6:58 a.m. PDT (13:58 GMT) ir ore išbuvo 2,5 valandos, pranešė Stratolaunch atstovai. Roc pasiekė 17 000 pėdų (5 180 m) ir 189 mph (304 km/h) greitį.

Skrydis, kurio metu pilotai galėjo įvertinti Roc veikimą ir manevringumą, baigėsi Mojave Air and Space Port.

P. Alleno 2011 metais įkurta Stratolaunch yra privati kosminių skrydžių kompanija, iekainti iškelti raketas į orbitą iš aukštai skrendančio savo naujo raketnešio lėktuvo. Lėktuvą Stratolaunch sukūrė Scaled Composites, Mochavėje įsikūrusi aerokosminė kompanija, taip pat pagaminusi ir SpaceShipOne, pirmąjį komecinį suborbitinį aparatą.

Raketnešis lėktuvas milžiniškas, didžiausias kada nors sukurtas. Jis turi dvigubą fiuzelažą ir 117 metrų sparnų mojį. Tai maždaug toks pat ilgis, kaip Tarptautinės kosminės stoties.

Stratolaunch: Didžiausias pasaulyje orlaivis kels erdvėlaivius (Infographic)

Orlaivis skraidins palydovus nešančias raketas į maždaug 35 000 pėdų (10 700 m) aukštį, tada paleis greitintuvus, kad jie iškeltų krovinį į orbitą.

Iš pradžių Stratolaunch bendradarbiavo su SpaceX kompanija, kuri rengėi sukurti modifikuotą Falcon 9 raketos versiją, skirtą paleisti iš gigantiško raketnešio lėktuvo. Bet po metų kompanijos išsiskyrė. Tada prisijungė Orbital Sciences (dabar vadinama Orbital ATK) ir Northrop Grumman, su planuojama nauja Thunderbolt raketa.

Bet 2016 m., Stratolaunch paskelbė planuojanti naudoti mažesnes Orbital ATK Pegasus XL raketas. Vienu metu, Stratolaunch kūrė savo raketų seriją ir mažą erdvėlaivį, skirtą paleisti iš raketnešio. Bet anksčiau šiais metais, kompaniją šią programą nutraukė ir sutelkė dėmesį į mažesnių, Northrop Grumman sukurtų Pegasus XL raketų paleidimą.

Tariq Malik
space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()