„LeMat“ ginklas nėra įprastas revolveris - ar pastebite kai ką labai neįprasto?  ()

Gydytojas Jean'as Alexandre'as Le Mat'as 1856 metais ne vieną nustebino savo nauju išradimu - ypatingu revolverliu. Nors šiandien šį ginklą laikytume keistu, tuo metu jis sudomino Amerikos Valstijų Konfederacijos karines pajėgas. Tai - JAV Pilietinio karo ginklas, kuris, nors ir nebuvo labai taiklus, buvo labai efektyvus šaudant iš artimo atstumo. Bet kodėl jis toks keistas? Įsižiūrėkite į nuotrauką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„LeMat“ revolveris turėjo įprastą dėtuvę aštuoniems šoviniams. Ir veikė jis labai panašiai į kitus revolverlius. Tačiau iš tiesų tai buvo du ginklai viename.

„LeMat“ revolverio būgnas sukosi aplink didesnį vamzdį. Taip, kaip tikriausiai jau supratote, „LeMat“ revolveris kartu buvo ir lygiavamzdis šautuvas, galintis šaudyti šratais. Le Mat'as manė, kad tai palengvins karių gyvenimą, nes vienas ginklas atliks dvi funkcijas. Todėl išradėjas su dideliu entuziazmu parodė revolverį Pierre'ui Gustave'ui Toutant'ui-Beauregard'ui - Amerikos Valstijų Konfederacijos generolui. Beauregard'ui žavėjosi revolveriu, rėmė jo gamybą ir aprūpino savo pajėgas būtent šiais ginklais.

„LeMat“ revolveris buvo gaminamas nuo 1856 iki 1865 metų. 100 revolverių buvo pagaminta JAV, dar apie 2900 - Prancūzijoje. Pastarieji JAV pasiekė per Angliją. Ginklas buvo panaudotas kare, tačiau ne visi kariai juos mėgo.

„LeMat“ revolverio problema, žinoma, buvo taiklumas. Šis ginklas buvo sunkus, o trumpas lygiavamzdžio šautuvo vamzdis tiesiog plačiai paskleisdavo šratus ir jie toli nenuskriedavo. Šaudant iš nedidelio atstumo „LeMat“ revolveris buvo pakankamai efektyvus, tačiau artimoje kovoje visi šaunamieji ginklai gali pasiekti daugmaž tą patį.

Įprastai „LeMat“ ginklas veikė kaip įprastas revolveris, tačiau gale esančia rankenėle buvo galima pasirinkti ir antrąjį vamzdį. Kariai vietoje „LeMat“ revolverio dažnai rinkosi du įprastus. Tais laikais, kai ginklo užtaisymas užtrukdavo kelias minutes ar daugiau, keli paruošti ginklai buvo funkcionalesni nei vienas toks.

Įdomu tai, kad „LeMat“ revolverį galima įsigyti ir šiandien. Modernias šio ginklo interpretacijas gamina italų „Pietta“. Tiesa, šiuos ginklus šiais laikais perka jau ne dėl jų funkcionalumo, o tiesiog dėl išskirtinumo - tai yra entuziastų džiaugsmas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()