„Mercy“ klasės laivai-ligoninės yra labai svarbūs ir reikalingi, bet kadaise jie dirbo visai kitokį darbą  ()

Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos naudoja du „Mercy“ klasės laivus-ligonines. Jie turi daugybę privalumų, nors ir buvo pastatyti dar aštuntojo dešimtmečio viduryje. Tiesa, tuomet šie laivai buvo pastatyti ne kaip medicininės pagalvos laivai - iš pradžių jie turėjo kitokią funkciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mercy“ klasės laivai, „USNS Comfort“ ir „USNS Mercy“, priklauso JAV karinėms jūrų pajėgoms, tačiau juose dirba beveik išimtinai tik civiliai. Šie laivai taip pat turi tik keletą gynybai skirtų smulkių ginklų. Jie yra aiškiai pažymėti ir bet kokios atakos prieš juos būtų laikomos karo nusikaltimu. Viename tokiame laive yra net 1000 lovų pacientams ir daugybė skirtingų skyrių - stomatologijos, radiologijos, farmacijos, chirurgijos ir taip toliau. Čia taip pat yra morgas, skalbykla, deguonies gamybos įranga.

Šie laivai yra labai stabilūs. Teigiama, kad daugelį chirurginių procedūrų galima atlikti nepaisant sąlygų jūroje. Net didžiausios bangos neįsiūbuoja šio laivo taip, kad tektų nutraukti visas operacijas. Pacientai į šiuos laivus atgabenami sraigtasparniais. Tiesa, tai yra vienas iš „Mercy“ klasės laivų-ligoninių trūkumų.

„Mercy“ klasės laivai yra gana lėti - maksimalus greitis siekia vos 31,5 km/val. Taigi, nusigauti iki mūšio ar stichinės nelaimės vietos nėra labai lengva. Aišku, pacientus gabena sraigtasparniai, tačiau šie laivai turi tik po vieną sraigtasparnių nusileidimo aikštelę. Jei viskas veiktų tobulai ir oro sąlygos būtų palankios, vienas toks laivas per dieną galėtų priimti iki 200 pacientų per dieną - dvi nusileidimo aikštelės padvigubintų šias galimybes. Tačiau didžiausias „Mercy“ klasės laivų trūkumas yra susijęs su jų praeitimi.

„Mercy“ klasės kadaise buvo „San Clemente“ - tai buvo tanklaiviai. Šį darbą šie laivai dirbo apie 10 metų - į JAV laivyną jie pateko tik 1987 metais, kuomet buvo konvertuoti į plaukiojančias ligonines. Buvo pašalinta visa naftos gabenimo įranga, įdiegtos ligoninėms būtinos technologijos. Tačiau bendra konstrukcija išliko ir tai iki šiol kelia problemų.

„Mercy“ klasės laivai išlaikė tanklaivio krovinių skyrius, kurie tarpusavyje nėra sujungti. Taigi, norint pacientą perkelti iš vieno skyriaus į kitą, tenka keliauti ant denio, o tada vėl žemyn. Tai - labai nepatogu, ypač jei pacientas pats negali paeiti.

Siūlymai keisti „Mercy“ klasės laivus pasigirsta nuo 2004 metų, tačiau panašu, kad bent jau artimiausiu laiku, šie laivai ir toliau bus naudojami. Nors turi trūkumų, jie savo darbą atlieka. Jie naudojami karinių konfliktų ir stichinių nelaimių metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()