To nedaro joks kitas gamintojas, tik „Sony“ ir šio telefono nesumaišysite su niekuo kitu: rizikingas, bet aiškiai pastebimas sprendimas, kokio neturi kiti telefonai (Video)  ()

Šiais metais „Sony“ į mobiliųjų rinką sugrįžta su tuo, ko niekas kitas nedaro – nestandartine ekrano įstrižaine. Ieškantiems vidutinės klasės išmaniųjų, japonų kompanija siūlo „Xperia 10“ ir „Xperia 10 Plus“. Tenka pripažinti, kad šie telefonai turi ir privalumų, ir trūkumų, tačiau neabejotinai išsiskiria iš visų esančių rinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2017 m. išmanieji telefonai debiutavo su 18:9 ekrano įstrižainėmis, kurios tuo metu pakeitė įprastą 16:9 formatą. Kiek vėliau išvydome 19:9 ar 19.5:9 taip turėdami telefonuose daugiau pačio ekrano ploto. Daugelis gamintojų pasirinko didesnę ar mažesnę išėmą („The Notch“). Šiais metais jau pasirodė telefonai su skyle ekrane, skirta priekinei kamerai, o kai kurie gamintojai pasiūlė ir slankiojančią technologiją ar su besisukančia kamera.

Sprendimų turėti didesnį ekrano plotą nemažai. „Sony“ iš kitų konkurentų nusprendė išsiskirti gana rizikingu būdu – sukūrusi 21:9 ekrano įstrižainę. Tokį sprendimą kompanija motyvuoja tuo, kad taiko į tuos vartotojus, kurie žiūri kino filmus telefone, o šie dažniausia yra filmuoti būtent tokiu santykiu.

Ekranas kino filmų mėgėjams

Daugeliui paėmus „Xperia 10“ ar „Xperia 10 Plus“ telefonus į rankas, pirma asociacija – „distancinis pultas“. Taip, šie telefonai siauri ir ilgi, todėl skiriasi nuo kitų. Laikyti rankoje patogu, bet viena ranka valdyti nelabai. „Xperia 10 Plus“ ilgesnis net už „iPhone Xs Max“ ar „Samsung Galaxy Note 9“ modelius. Kai kuriems tai gali pasirodyti nepatogu ir reiktų laiko priprasti.

Nors neįprasta ekrano įstrižainė (21:9) atrodo keistai, aukštesnis ekranas suteikia privalumų. Atsidarius naujienų svetaines, matoma daugiau turinio, todėl iškart galite matyti daugiau antraščių vienu metu. Lengvai galima padalinti ekraną į dvi dalis ir vienu metu atlikti dvi užduotis. Tarkim, pasileisti video per „Youtube“ ir naršyti socialiniame tinkle, skaityti paštą ir susirašinėti su kolega. Labiausiai toks ekranas turėtų patikti „Netflix“ ar „Amazon Prime“ prenumeratoriams. Du trečdaliai filmų nufilmuoti 21:9, todėl naujausius ir populiariausiu filmus („Birdbox“, „Mowgli“, „The Highwaymen“ ar kitus) žiūrėti šiame išmaniajame tikras malonumas. Nėra juodų laukų iš viršaus ir apačios. Žinoma, dauguma originalių TV serialų pateikiami 18:9 ar 16:9. Tuomet turime juodus laukus iš kraštų. Tuomet reikia vaizdą užpildyti tiesiog praplėstus jį, kad neerzintų juodi plotai šonuose.

Kas man patiko, kad „Xperia 10“ ar „Xperia 10 Plus“ modeliai turi atskirus įjungimo/išjungimo mygtukus ir piršto atpažinimo jutiklius. Ankstesniuose modeliuose jutikliai šone buvo abu viename. Šį kartą geriau, nes jei norite pasitikrinti tik laiką, nereikia įjungti telefono.

Solidi kamera

Daugelis išmaniųjų telefonų naudoja būtent „Sony“ kompanijos sukurtus kameros sensorius ir rezultatas iš mano bandytų modelių visai neblogas. Visai kita situacija būdavo su paties „Sony“ telefonais. Skaičiai daug žadantys, bet rezultatas nebūdavo idealus ir norėdavosi rinktis kitą gamintoją, jei tikiesi geresnės nuotraukų kokybės. Šį kartą kompanija sumažina savo įprastų 23 MP pikselių skaičių, kurį naudojo paskutiniuose modeliuose ir pasiūlo mažiau pikselių, bet daugiau kamerų. Tai pirmieji vidutinės klasės „Sony“ telefonai, kurie žengia į dvigubų kamerų segmentą. Geriau vėliau, nei niekada. Bet kiti gamintojau jau siūlo tris kameras panašioje kainų kategorijoje.

„Xperia 10“ turi 13 MP ir 5 MP kameras, o „Xperia 10 Plus“ 12 MP ir 8 MP. Priekinės kameros abiejų identiškos – 8 MP. Rezultatas dienos šviesoje kaip vidutinės klasės išmaniesiems, labai neblogas. Man labiau patiko didesnis „Xperias 10 Plus“ modelis, nes antroji kamera turi dvigubą priartinimą, kurio kartais taip trūksta. Mažesniojo modelio antroji kamera skirta geresniam fono išliejimui fotografuojant portretus. Abiejų modelių kameros programėlės identiškos, kurios turi keletą papildomų režimų, kuriuos galima pasirinkti fotografuojant. Įjungus kamerą, dešinėje ekrano pusėje apačioje galima pasirinkti „Portreto asmenukę“, „Bokeh“, „Sulėtintai“, „PR Efekto“, „Kūrimo efekto“, „Panoramos“ ar „Rankinis“ fotografavimo režimus.

Verta pastebėti, kad HDR funkcija galima naudotis pasirinkus kameros programėle tik rankiniu režimu. Rezultatas kur kas geresnis, jei pageidaujate nuotraukoje matyti mažiau šešėlių, o dangus nebūna peršviestas. Tiesa, telefonas daro du kadrus iš kurių padaroma viena, kokybiškesnė nuotrauka nei fotografuojant automatiniu režimu. Taip pat norint fotografuoti iš arti, fokusuoti geriau rankiniu būdu.

Filmuoti leidžia 4K raiška 30 kadrų per sekundę. Norintiems išskirtinumo, tai galima daryti ir 21:9 formatu kaip daugelis kino teatruose matomų filmų. Tokiame telefone, tai visai gerai atrodo. Kiek sudėtingiau jei vėliau norite ir pakoreguoti filmuotą medžiagą. Ne visos montavimo programėlės dar palaiko šį formatą. Man teko naudoti „Adobe Premiere“, kuri automatiškai parenka failo nustatymus.

Stabilizavimas veikia tiek filmuojant 1080p, tiek 4K, kas yra labai neblogai. Tiesa, įjungus jį, vaizdas šiek tiek nusikerpa ir matomumo kampas sumažėja, kas šiek tiek erzina, nes reikia daugiau atsitraukti. Aš kartais naudoju „Osmo Mobile 2” stabilizatorių, kuris labai padeda tokiais atvejais ir nereikia naudoti pačios kameros stabilizatoriaus.

„Xperia 10 Plus” modelis, kuris turi dvigubą priartinimą, tačiau filmuojant 4K raiška pasinaudoti juo neleidžia. Tai galima padaryti pakeitus video kokybę į FullHD raišką ir tik 30, o ne 60 kadrų per sekunde. Visumoje, kokybė visai nebloga šioje kainų kategorijoje. Mano bandyti „Huawei“ ir „Xiaomi“ telefonai už panašią kainą labai atsilieka filmavimo kokybe, o 4K raiškos pasirinkimo nebuvo. Labai panašiai filmuoja ir mano bandytas „Asus Zenfone 5”.

Techniniai parametrai

Nors išvaizda „Xperia 10“ ir „Xperia 10 Plus“ labai panaši, tačiau parametrai šiek tiek skiriasi. Mažesnis „Xperia 10“ yra 6 colių ekranu, „Snapdragon 630“ procesoriumi bei su 3 GB RAM ir 64 GB viduje bei galimybe praplėsti „micro SD“ kortele iki 512 GB. „Xperia 10 Plus“ išmanusis yra vienas didžiausių arba greičiau – ilgiausių, esančių rinkoje. Didesnio privalumas, kad galima naudotis ne tik dviem SIM, bet ir „micro SD“ kortele vienu metu.

Patogesnis dydžiu yra „Xperia 10“, tačiau dėl šiek tiek silpnesnio procesoriaus ir mažiau darbinės atminties, lėčiau užkraudavo programėles ir daug užduočių vienu metu nuveikti nepavykdavo. „Xperia 10 Plus“ kur kas geriau susitvarkė su visomis užduotimis.

Nors abu telefonai pakankamai gerai atlaikė darbo dieną, baterijos talpa „Sony“ telefonuose galėtų būti didesnė. „Xperia 10“ turi tik 2870 mAh, o „Xperia 10 Plus“ 3000 mAh talpos baterijas. Abu turi 18W greitą krovimą, tačiau mano bandytuose modeliuose komplektacijoje buvo įprasti įkrovikliai, todėl kaip greitai įsikrauna, įvertinti negalėjau.

Naujienos, kurios turi prisitaikyti

Nauji sprendimai yra gerai, bet jiems reikia laiko prisitaikyti. Visų pirma filmavimas nauju vaizdo santykiu 21:9, kuris ne visose montavimo programėlėse leidžia juo naudotis. Kitiems „Instagram Stories“ pastebėjau, kad dėl siauresnio ekrano ne visi užrašai matosi kaip įprastame telefone. Tekstas nukerpamas šonuose. Aktyviai sekantiems savo „influencerius“ tai gali nepatikti.

Šie nauji vidutinės klasės „Sony“ telefonai patiko, nes toks ekrano sprendimas leidžia mėgautis kino filmais. Pats ekranas pakankami ryškus ir kontrastingas. Atskiras pirštų atpažinimo jutiklis veikė visai greitai. Palaiko „microSD“ lizdą ir turi tradicinį ausinių lizdą. Nors akumuliatoriaus talpa nėra didelė, bet veikimo trukmė neerzino.

Nepatiko, nes kai kurios programos dar neveikia gerai su 21:9 formatu. „Xperia 10” procesorius šiek tiek nusileidžia panašiems modeliams, esantiems rinkoje. Yra nemažai alternatyvų už panašią kainą. Vidinė atmintis 64 GB neblogai, bet kai kurie gamintojai jau siūlo 128 GB.

Kaina Lietuvoje „Sony Xperia 10“ 349, o „Sony Xperia 10 Plus“ 429 eurai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Robertas Narmontas
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: