Kodėl korėjiečių tankas „K2 Black Panther“ šalia didelio variklio turi dar vieną mažesnį? Kam tankui du varikliai?  ()

„K2 Black Panther“ - tai Pietų Korėjoje sukurtas ir „Hyundai Rotem“ gaminamas naujos kartos pagrindinis kovos tankas. Tarnybą K2 pradėjo tik 2014 metais - tai yra visiškai nauja kovos mašina, todėl šis tankas turi daug įdomių bruožų. Pavyzdžiui, variklio skyriuje yra ne vienas, o du varikliai. Kam jam tiek? Vienas yra gana mažas ir tikrai nėra atsarginis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„K2 Black Panther“ turi 12 cilindrų dyzelinį variklį, išvystantį 1500 ag (1100 kW). Šios galios pakanka, kad 55 tonas sveriantis tankas kelyje įsibėgėtų iki 70 km/val. Tokį pat greitį pasiekia ir mažesnis japonų „Type 10“. Bekelėje šis galiūnas gali be vargo važiuoti ir 50 km/val. greičiu. Nors, aišku, su automobiliais jis nesilygina, K2 yra stebėtinai greitas ir manevringas - iki 32 km/val. įsibėgėja per vos daugiau nei 8 sekundes. Su pilnais bakais šis tankas gali nuriedėti apie 450 km.

Žinoma, šios galios pakanka ir puikioms bekelės savybėms. Pasiruošęs K2 gali įveikti 4,1 metro gylio vandenį. Pasiruošimas tam užtrunka apie 20-30 minučių. Reikia iškelti cilindrą, pro kurį tankas kvėpuoja, o vadas - žvalgosi. Pats tankas prisisiurbia kelis šimtus litrų vandens, kad būtų stabilus, o tuomet belieka pasinerti į upę. Senesnės kartos K1 galėjo pervažiuoti tik per 2 metrų gylį, o pasiruošimas trukdavo porą valandų.

Prie puikių pravažumo savybių prisideda ir hidropneumatinė važiuoklė, galinti kontroliuoti kiekvieną ratą. Ši sistema taip pat leidžia tankui priglusti arčiau žemės, kad jis būtų stabilesnis ir sunkiau pastebimas iš didesnio atstumo. Jis taip pat gali pasikelti, padidindamas prošvaistą, kad lengviau įveiktų kliūtis. Galiausiai, K2 kali pakrypti ant šono, taip kompensuodamas reljefo nuolydį. Ši važiuoklės sistema ne tik užtikrina stabilumą, bet kartu amortizuoja šūvio atatranką.

Tačiau grįžkime į variklio skyrių. Minėtas 12 cilindrų dyzelinis variklis yra labai galingas, tačiau kartu ir kompaktiškas. Tai pastebėję inžinieriai pasistengė surasti vietos variklių skyriuje dar vienam varikliui - mažai „Samsung Techwin“ turbinai. Šis variklis išvysto tik 100 ag (75 kW) ir nėra sujungtas su ta pačia transmisija, todėl net norėdamas negalėtų išjudinti tanko. Vietoje to, jis atlieka kitas svarbias funkcijas.

Šis „Samsung Techwin“ agregatas suka generatorių, kuris tiekia elektros energiją elektroninėms tanko sistemoms, kurių šiuolaikinėse karinėse mašinose yra išties daug. Tai leidžia užgesinti didįjį variklį ir taip sutaupyti degalų. Dar daugiau - taip sumažėja skleidžiamas triukšmas ir terminis pėdsakas, todėl „K2 Black Panther“ tampa sunkiau pastebimas priešui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(50)
(3)
(47)

Komentarai ()