Rusija iškilmingoje ceremonijoje pristatė naują povandeninį laivą - kito tokio ilgo pasaulyje nerasite (Video)  (7)

Rusija nuleido į vandenį specialų branduoline energija varomą povandeninį laivą, kuris, manoma geba pernešti nuotolinio valdymo povandeninius dronus su branduoline kovine galvute. Manoma, kad šis laivas, kai bus visiškai baigtas, gali kelti grėsmę JAV pakrantės miestams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Povandeninis laivas „Belgorod“ buvo nuleistas į vandenį balandžio 23 d. šalies šiaurės vakarinėje dalyje esančiame Severodvinsko mieste. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stebėjo nuleidimo procesą per vaizdo ryšį iš Sankt Peterburgo Šiaurės laivų statyklos.

Valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad laivas „Belgorod“ ir toliau bus tobulinamas. Bandymai prasidės kitų metų pradžioje, o 2020 m. pabaigoje– 2021 m. pradžioje tikimasi laivą dislokuoti.

Laivo ilgis siekia 184 metrus – tai ilgiausias kada nors pastatytas povandeninis laivas. Jis gali gabenti šešis povandeninius dronus. Manoma, kad dronai bus parengti naudoti 2027 m. – ši data nurodyta žiniasklaidos pranešimuose, kuriuose cituojami JAV žvalgybos surinkti duomenys.

Laivas buvo pradėtas statyti 1992 m., bet dėl finansinių priežasčių darbai kelis kartus buvo pristabdyti. Žurnalistams nebuvo leista fotografuoti ar filmuoti laivo nuleidimo į vandenį, nes laivo eksploatacinės savybės yra įslaptintos. Rusijos žiniasklaida praneša, kad „Belgorod“ gabens povandeninius gelbėjimo aparatus bei autonominius povandeninius dronus.

2015 m. lapkritį valstybinis televizijos kanalas trumpai parodė dokumentą su planuojamojo drono brėžiniais ir detalėmis. Dokumente nurodyta, kad šis dronas skirtas smogti į svarbius ekonominius pakrantės zonos objektus ir sukurti radioaktyvaus užterštumo zonas, kuriose labai ilgai nebūtų galima vykdyti karinės, ekonominės ar kitokios veiklos. Kremlius labai greitai paneigė šį reportažą kaip klaidingą, tačiau analitikai mano, kad netyčia buvo atskleista slapta informacija.

2018 m. kovo 1 d. sakydamas metinį pranešimą V. Putinas išvardijo nemažai kuriamų ir testuojamų naujų ginklų, įskaitant povandeninį droną su branduoline galvute. Iliustruodamas savo pasakojimą spalvotais grafikais ir vaizdo medžiaga, V. Putinas pasakė, kad greitaeigis dronas gali kliudyti branduoliniu ginklu ir lėktuvnešius, ir pakrančių objektus. V. Putino teigimu, tokio drono nebus įmanoma perimti. Vėliau šis dronas buvo pavadintas „Poseidonu“.

Šių metų vasario 20 d. savo metiniame pranešime V. Putinas paskelbė, kad pirmasis povandeninis laivas, galėsiantis gabenti „Poseidoną“, bus nuleistas į vandenį neprasidėjus vasarai. TASS pranešė, kad Maskva planuoja dislokuoti daugiau nei 30 povandeninių dronų su branduolinėmis galvutėmis, kuriuos gabens keturi povandeniniai laivai. Karingą kalbą 2018 m. V. Putinas pasakė sustiprėjusios įtampos su Jungtinėmis Valstijomis dėl Rusijai taikomų sankcijų kontekste.

Sankcijos Rusijai taikomos dėl 2014 m. įvykdytos Krymo aneksijos ir dėl to, kad Maskva remia separatistus Rytų Ukrainoje, taip pat dėl to, kad JAV žvalgyba išsiaiškino, jog Rusija įsikišo į 2016 m. JAV prezidento rinkimus.

Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo, kad dėl Rusijos pažeidimų Jungtinės Valstijos pasitrauks iš 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties. Šiam žingsniui Vašingtonas ryžosi 2018 m. spalio mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(16)
(-8)

Komentarai (7)