Mokslininkai paskaičiavo: per 50 metų „Facebook“ užvaldys mirusieji  ()

Mokslininkai nustatė, kad po 50 metų „Facebook“ gali užvaldyti mirusieji – nes socialiniame tinkle lieka vis daugiau mirusių žmonių anketų, kuriomis niekas nepasirūpina. Šią prognozę pateikė Oksfordo universiteto mokslininkai Davidas Watsonas ir Carlas Ohmanas, kurie išanalizavo milžinišką „Facebook“ auditoriją ir išsiaiškino, kaip gi mes tvarkomės su skaitmeniniu mirusių žmonių palikimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Socialiniai tinklai mums jau seniai nėra naujas dalykas. Pastaraisiais metais ėmė vis daugėti diskusijų apie tai, ką daryti su socialinių tinklų paskyra žmogui mirus. Kai kurie artimieji bando ištrinti visą informaciją ir paskyras panaikinti, bet mokslininkų nuomone, ši problema nėra pakankamai išanalizuota ir žmonės apie tokį dalyką paprasčiausiai pamiršta.

„Niekada anksčiau neturėjome tokio didelio archyvo, iš kurio galėjome spręsti apie žmonijos elgesį. Kontroliuodami šį archyvą mes iš esmės galime kontroliuoti savo istoriją“, – teigė vienas iš tyrimo autorių, mokslininkas D. Watsonas.

Jo kolega C. Ohamanas pridėjo, kad iki šiol beveik nebuvo tyrimų, kurie nagrinėtų šią temą.

Norint suprasti, kaip mirusieji gali užvaldyti „Facebook“, pirmiausia reikia suprasti, koks milžiniškas šis tinklas iš tiesų yra. Dabar kiekvieną mėnesį čia apsilanko apie 2,3 mlrd. žmonių. Žinoma, visas vartotojų skaičius yra daug didesnis, tačiau daugelis žmonių socialiniais tinklais naudojasi tik karts nuo karto, bet ne kiekvieną dieną ar mėnesį.

Žinoma, reikia suprasti, kad daugybė tų žmonių, kurie nebesinaudoja socialiniais tinklais, yra mirę. Skaičiavimai rodo, kad maždaug 30 mln. žmonių mirė per pirmus aštuonis „Facebook“ gyvavimo metus. Tyrime mokslininkai nuo šių skaičių ir atsispyrė – taip parodydami, kad ilgą laiką jau kapstomės šios temos paviršiuje ir nebandome į ją įsigilinti.

Tyrimui mokslininkai naudojo atnaujintus Jungtinių Tautų mirtingumo duomenis ir „Facebook“ auditorijos vartotojų įžvalgas.

Pagal šią informaciją mokslininkai sukūrė du scenarijus. Pirmajame (scenarijus A) jie analizavo, kas būtų, jei nuo 2019 metų prie „Facebook“ neprisijungtų nei vienas naujas vartotojas. Tuo tarpu antrajame (scenarijus B), jie analizavo, kas būtų, jei „Facebook“ augtų tokiu pat greičiu, kaip dabar – 13 proc. per metus.

A scenarijuje buvo nustatyta, kad iki 2100 metų mirtų apie 1,4 mlrd. socialinio tinklo vartotojų – šis skaičius augtų nuolat, tačiau itin šoktelėtų 2077 metais.

„Pagal tokį scenarijų mirusieji „Facebook“ užvaldytų per 50 metų“, – rašoma tyrime.

Žinoma, scenarijus A nėra labai tikėtinas, tai pripažįsta ir patys mokslininkai. Prie „Facebook“ tinklo tikrai prisijungia nauji vartotojai, todėl pereikime prie B scenarijaus, kuris tikrai gali įvykti.

Scenarijuje B, „Facebook“ ir toliau auga ir klesti, iki kol mirusiųjų paskyrų skaičius taip išauga, kad aplenkia gyvuosius.

„13 proc. kasmetinis augimas padidina mirusių skaičių 3,5 karto“, – rašoma tyrime.

Pagal šį scenarijų mirusieji gyvųjų šiame amžiuje dar nepralenktų, bet mokslininkai sako, kad tai greičiausiai įvyktų XXII a. pirmojoje pusėje.

Žinoma, šis tyrimas iš pradžių gali skambėti itin keistai – tačiau jis rodo, kad žmonijai reikia pradėti galvoti ne tik apie socialinių tinklų naudą ir žalą gyvam bendravimui, bet ir apie tai, ką reikėtų daryti su mirusio žmogaus informacija – ištrinti ją, ar palikti visam laikui internete?

„Mes ką tik sau uždavėme tokį klausimą, todėl norint į jį atsakyti, turėsime toli nueiti. Kada nors mirusių žmonių informacija ims veikti visus, kurie naudojasi socialiniais tinklais – taip pat reikia nepamiršti, kad ir mes kada nors mirsime, todėl ši problema yra aktuali visiems“, – teigia C. Ohman.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: